Fоtо: Kārlis Dambrāns/DELFI

"Kā viņas transportēs gulošus, nekustīgus cilvēkus? Kā skaistulēm ar resno pacientu nestuvēm? Vai dāmu duets tiks galā, ja pacients trakos?" Aptuveni šādus komentārus var lasīt pie Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadītājas Lienes Cipules ieraksta sociālajā tīklā "X", kurā viņa ievietojusi bildi ar divām mediķēm, kas šādā sastāvā arī dodas pie pacientiem. Un šādu brigāžu ir vēl. Mītus atspēko un mediķa ikdienas gaitās ielūkoties ļauj divas ārsta palīdzes – Elva Eglīte un Linda Bēniņa.

Linda un Elva, pastāstiet, kā vispār nolēmāt pievienoties NMPD komandai!

Elva: Mani vecāki nav saistīti ar medicīnu, un, godīgi sakot, es tiešām nezināju, ko gribu darīt. Kad pabeidzu vidusskolu, tādi ārstu palīgi nemaz nebija sabiedrībā populāri kā profesija. Pēdējā laikā tas ir citādi. Tā kā pēc vidusskolas gribējās kaut ko interesantu, iesniedzu dokumentus koledžā uz ārstu palīgiem, sāku studijas un aizgāju tālāk sertificēties. Diezgan ātri sāku strādāt, tad arī sapratu, ka tā ir mana īstā vieta.

Linda: Man savukārt tas bija sapnis, jo mana mamma ir medicīnas māsa, tā nu mana bērnība arī diezgan daudz bija saistīta ar medicīnu. Zināju, ka gribu iet uz ārstniecību, bet laikam sākumā nedaudz nobijos no ārstiem, tāpēc izvēlējos ārsta palīga profesiju. Tad arī sapratu, ka man patīk.

Elva: Tagad abas arī tālāk apgūstam ārsta profesiju.

Mediķa darbs nav tas emocionāli vieglākais. Kas jūs tomēr nepārtraukti dzen uz priekšu?

Elva: Tas dod gandarījuma sajūtu, un tā arī ir misija. Sajūta, ka palīdzam cilvēkiem, protams, ne tikai medicīniski, jo esam iesaistītas ļoti dažādās situācijās – mūsu darbs neaprobežojas tikai ar zāļu ievadīšanu vai cilvēka ārstēšanu, mēs nonākam situācijās, kur iesaistīti bērni, ģimenes ar veciem cilvēkiem. Palīdzam risināt problēmas caur dažādiem dienestiem, bieži piesaistām arī policiju.

Ir dzirdēts par gadījumiem, kad mediķi pret pacietiem nemaz nav tik iejūtīgi. Bet arī viņi taču ir tikai cilvēki, var būt noguruši un sliktā omā...

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !