Foto: Kristīne Madjare

Šodien tik populārajā Klusajā centrā ir nācis un gājis daudz kas, bet tas nav iedomājams bez kafijas vietas "All Cappuccino" Antonijas ielā un tās brokastu cepumiem, burkānu kūkas, "All Cappuccino" cilvēciņa un kafijas. 20. septembrī kafejnīca nosvinēja 20 gadus. Šajos gados Klusajam centram ir pievienojies vēl viens "All Cappuccino" – netālu, Vīlandes ielā. Kopiena "Riga.neighborhood" sarunā ar "All Cappuccino" Antonijas ielā vadītāju Ēriku izzina kafejnīcas stāstu 20 gadu garumā.

Kā īpašnieku ģimenei radās doma pirms 20 gadiem atvērt kafejnīcu Rīgā?

"All Cappuccino" saimnieki šajā laikā daudz ceļoja un, kādu laiku padzīvojot Ņujorkā un nevilšus savā ikdienas rutīnā iekļaujot "take away" kafiju (kas, starp citu, reizē sildījusi rokas drēgnajos rītos), atgriežoties mājās Rīgā, secināja, ka pietrūkst šeit šādas vietas, ko toreiz nosauca par espreso bāru – vietu, kur dabūt īstu un labu kafiju un paņemt to līdzi. Un te nu tā joprojām ir – pastāvīgu un arvien jaunu klientu iemīļota. Un tagad šeit, Antonijas un Vīlandes ielā, saimnieko jau visa ģimene – ikdienas darbos ir pievienojušies divi no trim bērniem.

Tad jau ir tā, ka mēs šeit varam sajust Ņujorkas iespaidu?

Drīzāk tas ir pasaules redzējums. Kā kāda dizainere trāpīgi apzīmēja – ņujorkieša nostalģija par Eiropas kafijas tradīcijām.

Foto: Publicitātes foto

Un kāda bija pirmā rīdzinieku atsaucība?

Pirmais bija klientu pārsteigums: "99 santīmi par kafiju? Jūs ko – tik daudz?" Bet, kopš atvērām durvis, atvērās piederība un ticība labai, kvalitatīvai kafijai un ieradums klientiem būt šeit. Tas bija arī laiks, kad kafiju šeit prasīja un varēja dabūt līdz pat pulksten 23 vakarā katru dienu, bet piektdienās – līdz vieniem naktī.

Kas tolaik bija pirmie apmeklētāji?

Draugi, paziņas, mākslinieki, rakstnieki, politiķi... Šeit apkārtnē dzīvojošās ģimenes, kuru svētkiem, bērnu izaugšanai mums ir bijis prieks būt klātesošiem. Bet kopumā mums pašiem par mūsu klientiem vienmēr ir paticis tēlaini izteikties, un šeit citēšu, kas nav mainījies šajos gados: "Katra diena "All Cappuccino" ir tik dažāda, cik dažādi ir paši cilvēki. Svarīgākais, ka šie cilvēki savu ikdienu vēlas pārvērst mazos, bet tomēr svētkos. Un tā dienu no dienas svešie kļūst par savējiem, bet savējie paliek savējie." Un vēl mūsu novērojums, kas jau kļuvis par mums iekšēji mīļu frāzi: "Atnāk vienreiz. Atnāk otrreiz. Un tas, kas notiek divreiz, neapšaubāmi, notiek arī trešo un ceturto reizi."

Ir dzirdēta leģenda par vīru, kas katru rītu atnāk un izpērk visus brokastu cepumus. Kā lai paspēj pirms viņa? Tas nozīmē, ka līdztekus izcilai kafijai "All Cappuccino" ģimenei ir izdevies radīt arī unikālus ēdienus/uzkodas?

Jā, gadu gaitā espreso, melnas kafijas un melnas kafijas ar pienu piedāvājumu papildināja gan citi kafijas pasniegšanas veidi un laikmetam aktuālie dzērieni (piemēram, "matcha" tēja), gan arī konditoreja – tieši tāda, kādas atkal pašai "All Cappuccino" ģimenei pietrūkst. Visu konditorejas produktu tapšanā "All Cappuccino" saimnieki piedalās no A līdz Z, tas ir, sākot no pašas receptes.

Foto: Publicitātes foto

Un taisnība – daži saldumi ir kļuvuši stāsta vērti. Minētais gadījums ar brokastu cepumiem, kā arī viesu nosauktais "All Cappuccino" cilvēciņš, ko patiesībā pirms vairākiem gadiem radījām ar domu tikai par Ziemassvētku sezonu, bet tad tas kļuva par tādu "must have" lietu klientu vidū, ka ir palicis neaizvietojams. Kādi tikai piedzīvojumi ar to nav redzēti kafejnīcas telpās – vecāki, neko ļaunu nedomājot, nokoduši kāju, bet bērnam drāma tāda, ka skrienam glābt situāciju ar veselu cilvēciņu. Kāda dāma pa ceļam uz lidostu vienmēr iepērk līdzi vairumā. Un ko redzam "Instagram"? Kur un kādos veidos tik mūsu "All Cappuccino" cilvēciņš aizdodas saviem saimniekiem līdzi! Es varētu stāstīt par katra mūsu produkta recepti, izmeklētajām sastāvdaļām, bet tā loma, ko tie ir ieņēmuši cilvēku ikdienā, – tas ir tāds neparedzams piedzīvojums, kur katrs mūsu klients ierauj arī mūs līdzi.

Protams, klasika ir burkānu kūka – tieši ar to krēmu un pareizo garšvielu daudzumu. Tā ir nemainīga vērtība jeb tā saucamais bestsellers.

Atgriežoties vēlreiz pie stāsta par atgriešanos Rīgā un kafejnīcas atvēršanu pirms 20 gadiem, – pirmā bija Antonijas ielā. Nesen veicāt remontu, bet ne revolūciju. Sauktu to par drosmi un māku radīt dizainu, kas dzīvo laikam līdzi. Kā tas ir izdevies?

Jā, pats sākums Antonijas ielas kafejnīcas interjerā ilustrē gūtos iespaidus, ģimenei apceļojot metropoles un vēloties to pasaules sajūtu vērt vaļā arī šeit uz vietas, Rīgā. Toreiz, pirms 20 gadiem, īpašnieku ideju realitātē lieliski pārvērta dizainers Daneks Sietiņš, kurš izstrādāja Antonijas ielas kafejnīcas interjeru.

Laikam ejot, pirms četriem gadiem radās vajadzība interjeru atjaunot. Grūts lēmums – kā rīkoties, lai neiznīcinātu to sajūtu, ar kuru radās šī kafejnīca un pie kuras kafejnīcas apmeklētāji arī pieraduši, tāpēc šeit atnākuši un turpina nākt. Milzu atbildība, ar ko, mūsu skatījumā, veiksmīgi tikām galā, pieaicinot mākslinieci Darju Meļņikovu, un tādējādi arī kafejnīca Vīlandes ielā piedzīvoja pozitīvas pārmaiņas.

Mēs īsti nezinājām, kā sasniegt to, ko vēlējāmies, bet Daša (tā saucam mūsu Darju) fantastiski spēja notvert sajūtu par to, kā mums pietrūka, un piedāvāja risinājumu – pat labāku, nekā bija iecerēts. Esam ļoti pateicīgi, ka dzīve mūs savedusi kopā ar Dašu, kuras darbs mums ir būtisks, nenovērtējams, spējot identitāti celt jaunā līmenī, kāda tā ir šobrīd.

Foto: Vitālijs Mihņonoks
Foto: Vitālijs Mihņonoks

Pastāvīgie apmeklētāji saka: "Te ir kas jauns, bet nevar saprast, kas." Tā mums arī patīk – iet laikam līdzi, nenozogot cilvēkiem ierasto, mīļo un īsto.

Daudz runājam par kafejnīcu Antonijas ielā. Bet kā ar Vīlandes ielu?

Protams, abām kafejnīcām ir būtiska loma, un mīļi tās mēdz saukt par māsām. Mūsu vēsturē ir bijušas vairākas atvērtas kafejnīcas, taču "All Cappuccino" Antonijas ielā vienmēr ir bijusi tā īstā, kur noķert sākuma "vibe" jeb noskaņu, ko mākslīgi nav iespējams radīt. Tas, iespējams, ir tajās senajās Milānas un Parīzes kafejnīcās, kuras tikai zinātāji zina un par kurām prasa vietējiem – kur tā īstā un vienīgā.

Kad Antonijas ielas kafejnīca jau bija kļuvusi populāra, kādu dienu, braucot uz biroju pa citu maršrutu, "All Cappuccino" īpašnieks ieraudzīja, ka tajā laikā vēl nomaļajā rajonā tiek izīrētas telpas. Vieta uzreiz piesaistīja uzmanību, un nedēļas laikā jau tika parakstīts līgums. Vēsture atkārtojās. Daudzi klienti, paziņas un garāmgājēji bija skeptiski un neticēja kafejnīcas panākumiem šādā nostūrī, taču tagad tā ir atvērta jau 16 gadus un tikpat veiksmīga kā Antonijas ielas kafejnīca. Ir klienti, kas rītu sāk ar kafiju Vīlandes ielā un dienas otrajā pusē dodas uz Antonijas ielu vai otrādi – atkarībā no dienas maršruta.

Ko tā jums pašai nozīmē? Cik ilgi jūs pati esat kopā ar "All Cappuccino" ģimeni?

"All Cappuccino" kafejnīcā sāku strādāt kā barista pirms 10 gadiem, uzreiz pēc skolas beigšanas. Tiklīdz šeit nokļuvu, sapratu, ka attieksme pret jebkuru darbinieku ir vērsta uz ilgtermiņa attiecību veidošanu. Un – te nu es esmu – ikdienā kā Antonijas ielas kafejnīcas vadītāja!

Kopumā ar "All Cappuccino" tā ir: tiklīdz sāc – tu paliec. Visdrīzāk tāpēc, ka tas viss ir pa īstam. Tā mēs, "All Cappuccino" darbinieki, šeit esam gadiem, strādājot kopā ar "All Cappucino" radītājiem un visu viņu ģimeni. Tā ir tā mūsu burvība – mēs un viesi katru dienu tiekamies. Daudzi klienti ir kļuvuši par paziņām, ar katru otro klientu uz ielas sasveicināmies. Katru dienu man ir sajūta, ka "All Сappuccino" mums ir kā savs "bar centrale" – kā Itālijas ciematiņos.

Foto: adfotografijas

Vai kas mainīsies pēc šiem 20 gadiem?

Nē, "All Cappuccino" ir īpašs ar to, ka spēj mainīties laikam līdzi, bet nemanāmi, lai katram saglabātos kā "viņa kafijas vieta". Paši sev un viesiem šajā 20 gadu notikumā novēlam: "20 years – endless cups."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!