Mūziķis Normunds Jakušonoks uzskata, ka atkarību var ārstēt tikai ar citu atkarību. Kā piemēru viņš min, ka vēsturē narkomānus ārstēja ar alkoholu, tomēr problēmu tas galu galā tā arī neatrisināja. Psihoterapijas un atkarību speciāliste Gunita Gudone skaidro, ka tiesa – tukša vieta nevarot palikt brīva. Tomēr labs ieteikums esot meklēt pozitīvu atkarību aizstājēju. Lai gan jāatceras, ka arī pozitīvā atkarība cilvēku var izdedzināt. Raidījumā "Par TO pašu" – atklāti stāsti par azartspēļu spožumu un postu.

Normunds Jakušonoks uzskata, ka atkarība pati par sevi nav ārstējama. "To var ārstēt tikai ar citu atkarību," saka mūziķis. "Krievu laikos tā pat bija: narkomānus ārstēja ar alkoholu," viņš min piemēru. Katram cilvēkam vajagot savu atkarību, piemēram, mūziķis šobrīd esot nomainījis alkohola un spēļu atkarību pret zālītes jeb marihuānas pīpēšanu.

Jakušonoks uzskata, ka azartspēles izposta ģimenes tikai tad, ja tās iet roku rokā ar alkohola atkarību. "Alkohols to pastiprina, viņš pastiprina to tieksmi," saka mūziķis.

Psihoterapijas un atkarību speciāliste Gunita Gudone skaidro, ka atkarības aizstāšanu ar citu atkarību sauc par sublimāciju. Tas ir psihes aizsargmehānisms: "Cilvēks, kad pārstāj dzert, viņš var būt daudz nepatīkamāks nekā bija līdz šim. Un tuvie cilvēki var pat teikt, lai viņš atgriežas pie atkarības, jo tās laikā bijis labāks cilvēks. Tādēļ ir svarīgi, kas ienāks atkarības vietā," skaidro speciāliste. Viņa norāda, ka tam jābūt arī darbam ar psihologu vai citu speciālistu.

"Viņam kaut kur ir jāiegrimst... Bet arī pozitīvā atkarība var izdedzināt," skaidro Gudone un norāda, ka atkarīgs cilvēks ir uz mūžu atkarīgs. Arī, ja tā būs pozitīva atkarība, piemēram, darbaholisms.

Šoreiz raidījumā "Par TO pašu" runājam ar sabiedrībā zināmiem cilvēkiem, kuru dzīves tika postītas graujošās azartspēļu atkarības dēļ. Bet nu, par laimi, varam teikt – no atkarības viņi visi veiksmīgi ir izsprukuši. Raidījumā politologs Andis Kudors stāsta par savu atkarību no azartspēlēm, kas vilkusies padsmit gadu garumā, kā arī Pēteris Upelnieks par to, kā var atkarību pārvarēt, pievēršoties citai atkarībai – viņa gadījumā Dievam. Savukārt Kaspars Dvinskis stāsta par savu pieredzi spēlējot pokeru. Bet psihoterapijas un atkarību speciāliste papildina stāstus ar profesionālu skatījumu.

Pilns raidījums "Atklāti stāsti par azartspēļu spožumu un postu" noskatāms "Delfi" satura abonentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!