Raidījumā "Par TO pašu" epizodē "Modeles atklāj karjeras toksisko pusi" Māra Sleja visai atklāti runā par modeļu dzīves skarbo realitāti, norādot, ka "tas ir sūda darbs!" Viņa stāsta par fiziskajiem un mentālajiem izaicinājumiem, ko jaunās modeles piedzīvo: bieži vien 41 kājas izmērs tiek aizstāts ar 39 izmēra apaviem, ir jāstāv kājās 24 stundas, turklāt – nepārtraukti ķermenis tiek aiztikts. Māra uzsver, ka tas viss liek izjust pastāvīgu ķermeņa kritiku, un bieži vien nozarē meitenes tiek "pārdotas kā gaļa", izvēloties viņas pēc tehniskajiem parametriem.

Arī Madara Mālmane piekrīt, ka spiediens nozares dēļ ir milzīgs, atceroties savus pusaudžu gadus, kad centās samazināt gurnu apkārtmēru no 90 centimetriem uz "ideālajiem" 89. Modeļu industrijā bieži vien svarīgākas ir izmēru proporcijas nekā cilvēka vērtība.

Māra Sleja uzsver, ka jaunās modeles nevajadzētu vilināt ar profesiju, jo tā ir ne tikai fiziski grūta, bet arī prasa rūpēties par mentālo veselību. "Parasti jaunajām modelēm, kuras stāsta: "Es gribu būt modele", saku: "Nē, tu negribi. Tas ir sūda darbs! Nenormāli fiziski grūts darbs."" Viņasprāt, modele nevar atstāt novārtā savu mentālo veselību – nevar sēdēt "TikTokā", ir nepieciešams kaut ko arī ielikt smadzenēs. Tāpēc modelei viennozīmīgi papildus ir arī jāizglītojas!

Runājot par pašapziņu, Māra, lai arī vienmēr ir bijusi par dabīgo skaistumu, atklāj: "Tomēr nekad tā pa īstam neesmu mīlējusi savu ķeremeni un pieņēmusi sevi, lai kā es to būtu teikusi. Es sev uzbruku pirmā, lai neviens cits nepaspētu man uzbrukt." Viņa pasaidro, ka modeles ļoti bieži saskaras ar kritiku. Strādājot ar dizaineriem, bieži tiek izcelti katras modeles trūkumi, kas vēl vairāk pastiprina šo spiedienu.

"Kad man dažreiz zvana un prasa, vai varu ieteikt kādu modeli, sēžu tramvajā un saku: "Šī meitene būs laba, bet viņai ir zemāks dibens." Es atvainojos, bet tas, kā pārdodu meitenes, izklausās pēc gaļas tirgus," viņa stāsta, uzvserot, ka tas ir līdzīgi sutenera darbam. Tomēr Māra arīdzen norāda, ka klientam ir jāzina tehniskie parametri. Māras parametri ir šādi: 40 izmērs, 72 kilogrami, 1,78 metri, spalvainas rokas (var noskūt, ja nepieciešams), ir celulīts.

Noslēdzot konkrēto sarunas tematu, Madara Mālmane norāda, ka tieši šī iemesla dēļ viņa pusaudžu gados vienmēr bijusi tievēšanas fāzē: "Man bija 90 centimetri gurnos, bet vajadzēja 89. Tad es gāju uz visādām ietīšanām."

Šoreiz raidījumā "Par TO pašu" ar vairāk un mazāk "aktīvi" strādājošām profesionālajām modelēm spriežam, vai modeles darbs, kur lielā mērā būtiski ir vizuālie dotumi, ceļ pašapziņu vai tomēr ir toksisks? Ciemos arī sievišķīgā lielo izmēru modele, tagad arī modes zīmola saimniece – Tatjana Mackeviča, kā arī gados jaunā latviešu modele Emīlija Agate Palina, kas šobrīd strādā un dzīvo Taivānā.

Jauno epizodi klausies arī "Spotify" un "Apple" platformās!

Katru otro nedēļu raidījumā "Par TO pašu" pievēršamies kutelīgiem, tomēr ne banāliem tematiem, meklējot atbildes uz jautājumiem, kādi varētu rasties jebkura cilvēka galvā. No nopietniem un sabiedrībā aktuāliem tematiem, līdz neformālām sarunām brīvā gaisotnē par to, kas interesē visus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!