Raidījuma "Par TO pašu" epizodē "Modeles atklāj karjeras toksisko pusi" Madara Mālmane informē par to, kā galu galā tiek veidota modeļu samaksa, uzsverot, ka tā nebūt nav runa tikai par stundas darbu. "Jūs nemaksājat tikai par laiku, bet par manu sejas izmantošanu," viņa skaidro, piebilstot, ka svarīgs ir zīmols, izmantošanas ilgums un tas, kur tad galu galā bildes tiks izmantotas.

Madara dalās arī ar kādu skaudru pieredzes stāstu, kad pēc septiņiem gadiem viņas seja vēl aizvien rotā vecu, sarūsējušu "Opel" auto. Tas ir piemērs tam, kāpēc ir svarīgi parakstīt līgumus!

Raidījumā slavenā modele atklāj, ka samaksu par darbu modeļu industrijā veido nevis stundas likme, bet gan dažādi citi faktori. Mālmane norāda, ka šeit izšķiroša loma ir tieši tam, kāda ir konkrētā projekta specifika. Viņa uzsver: "Mīļie draugi, ir jāzina, kas šis ir par brendu, kur jūs to izmantosiet, cik ilgi izmantosiet, vai būs "billboard", ja būs baneri, kur tie būs."

Tādējādi cenu ietekmē ne tikai tas, kā tiks izmantots darbs, bet arī šī izmantošanas ilgums un mērogs.

Tieši ilgums ir izšķirošs faktors

Viens no galvenajiem faktoriem, kas nosaka cenu, ir laiks, uz kuru tiek noslēgts līgums par tēla izmantošanu. Mālmane atzīmē, ka nereti notiek pārpratumi, kad radošie profesionāļi saņem atlīdzību par konkrētu stundu skaitu, bet netiek noteikti noteikumi par ilgstošu tēla izmantošanu. Viņa dalās savā pieredzē, kad viņas seja bez skaidra līguma turpināja tikt izmantota kampaņā daudz ilgāk, nekā sākotnēji bija paredzēts: "Ir bijis gadījums, kad man samaksā cieto algu, un es atvainojos, bet ir pagājuši septiņi gadi un es redzu savu seju uz aprūsējuša opeļa "kabluka". Joprojām!"

Šis piemērs spilgti parāda, cik svarīgi ir skaidri vienoties par laiku un vietu, kur personas tēls tiks izmantots. Mālmane atzīst, ka šī pieredze viņai kalpojusi kā mācība un tagad viņa pievērš lielāku uzmanību līgumu detalizētai izpētei un nosacījumiem.

Mālmane arī norāda uz maldīgu priekšstatu, kas joprojām ir izplatīts daudzās radošajās nozarēs – daudzi uzskata, ka, samaksājot par konkrētu darba stundu skaitu, viņiem ir tiesības ilgstoši izmantot personas tēlu jebkurā kontekstā. Viņa uzsver, ka šāds modelis nav pareizs, un samaksājot par kāda laiku, netiek iegūtas tiesības uz viņa tēla mūžīgu izmantošanu: "Joprojām ir uzskats, ka, ja es tev samaksāju par stundas darbu, es tavu seju varu printēt uz krekliņiem. Nē! Tu nevari. Tu nenopērc manu seju uz mūžīgi mūžiem, ka tu tagad to vari printēt uz krekliņiem un Ziemassvētku kartītēm."

Šoreiz raidījumā "Par TO pašu" ar vairāk un mazāk "aktīvi" strādājošām profesionālajām modelēm spriežam, vai modeles darbs, kur lielā mērā būtiski ir vizuālie dotumi, ceļ pašapziņu vai tomēr ir toksisks? Ciemos arī sievišķīgā lielo izmēru modele, tagad arī modes zīmola saimniece – Tatjana Mackeviča, pasākumu un raidījumu vadītāja Māra Sleja, kā arī gados jaunā latviešu modele Emīlija Agate Palina, kas šobrīd strādā un dzīvo Taivānā.

Jauno epizodi klausies arī "Spotify" un "Apple" platformās!

Katru otro nedēļu raidījumā "Par TO pašu" pievēršamies kutelīgiem, tomēr ne banāliem tematiem, meklējot atbildes uz jautājumiem, kādi varētu rasties jebkura cilvēka galvā. No nopietniem un sabiedrībā aktuāliem tematiem, līdz neformālām sarunām brīvā gaisotnē par to, kas interesē visus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!