Māksliniecei Amālijai Andersonei bērnībā grūtības sagādāja skola, tādēļ viņa meklēja alternatīvas, kā mācībās nejusties tik depresīvi. "Draudzene vilka aizkarus, un es no makaroniem taisīju krelles," viņa atminas skolas laikus. Košās drēbes tolaik Amālijai sagādāja nelielu prieciņu drūmajās skolas gaitās.

Māksliniecei Amālijai vienmēr ir paticis ģērbties koši, jo jau kopš bērnības patikušas krāsas. "Man bērnībā sāka patikt eksperimentēt, jo skola man bija skarba "izdzīvošanas skola", un drēbes bija prieciņš ikdienā," viņa stāsta.

Taču viņa nebija vienīgā, kura skolas laikā eksperimentēja ar savu izskatu. Draudzene, piemēram, uz skolu nākusi, tērpusies aizkarā, taču Amālija no makaroniem taisījusi krelles. Skola Amālijai bijusi depresīva, jo viņa neesot bijusi "apdāvinātais bērns". Drēbes viņas ikdienā ienesa radošumu un to nelielo bērna prieku.

Māksliniece uzskata, ko koši cilvēki vairāk paliek atmiņā, tādēļ arī viņai piedāvātas iespējas, kuras citiem, iespējams, nemaz nepiedāvātu.

"Man bija kaut kādi mazvērtības kompleksi bērnībā, jo man skolā gāja grūti ar mācībām. Jutu, ka visi vienmēr visu saprot, bet es neko nesaprotu," atminas Amālija. Viņa uzskata, ka radošums viņai ir palīdzējis dzīvē sevi uzstutēt uz kājām. "Es atradu veidu, kā varu par sevi pastāvēt, kā var mani pamanīt," par radošumu stāsta māksliniece. Ja visi citi izcēlušies ar labām sekmēm mācībās un skolā, tad Amālija izcēlās ar savu košo izskatu un eksperimentiem ar apģērbu.

Šoreiz raidījumā "Par to pašu" viesojas cilvēki, kuri izvēlas izcelties, nevis saplūst ar pūli. Ciemos arī vairāku TV šovu dalībnieks un "drag queen" Kortnija (pazīstams arī kā Rendijs Indars Dikmanis), komunikāciju zinātnes studente, tetovētāja, modele un radošu projektu dalībniece Katrīna Juhna, kā arī apģērbu dizaina un grima entuziasts Emīls Voitko-Vītols. Par to, kā garderobe kalpo ne tikai estētikai, bet arī kā svarīgs emocionālās izpausmes līdzeklis, stāsta psihologs Žanis Ovčinko.

Raidījuma epizodē noskaidrojām, kādas personības iezīmes ir saistītas ar cilvēkiem, kuri izceļas ar unikālu stilu, vai atšķirīgi tērpušies cilvēki ir ar augstāku pašapziņu, vai stila izvēles var būt saistītas ar emocionāliem notikumiem un dzīves pieredzi. Protams, apspriedām arī sabiedrības stereotipus un pretēji – to, kā izskats ir pavēris durvis uz citām iespējām.

Jauno epizodi klausies arī "Spotify" un "Apple" platformās!

Katru otro nedēļu raidījumā "Par TO pašu" pievēršamies kutelīgiem, tomēr ne banāliem tematiem, meklējot atbildes uz jautājumiem, kādi varētu rasties jebkura cilvēka galvā. No nopietniem un sabiedrībā aktuāliem tematiem, līdz neformālām sarunām brīvā gaisotnē par to, kas interesē visus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!