Foto: Unsplash

Būt vientuļam visnospiedošāk ir tad, kad pasaulē tiek svinēti mīlestības svētki. Daudzi lepni katru februāri atzīst, ka savu Valentīnu dzīvē nemaz nevajag. Citi, savukārt, sāk domāt, kādēļ gan jau kārtējo gadu vakarā šampanieša pudele jāatkorķē vienam. Varbūt ir lemts dzīvi pavadīt vientulībā? Vai arī – laiks beidzot pa īstam uz sevi paskatīties spogulī un saprast, kas citus aizbiedē?

Vai esi iedomājies, ka, iespējams, galvenais iemesls tam, kādēļ neesi attiecībās, esi tu pats? Dzīve dažkārt ir ļoti vienkārša un piespēlē tieši to, ko visvairāk vēlies. Un ne mazums bijuši gadījumi, kad cilvēki vislabāk jūtas tad, ja nav saistīti ar nevienu citu. Brīvi kā putni. Tam ir daudz priekšrocību, piekritīsi, vai ne? Būšana vienam uzreiz nenozīmē, ka esi vientuļš. Iespējams, ka no attiecībām brīvam cilvēkam ir pat vēl vairāk paziņu un draugu. Būšana vienam nozīmē, ka vadības pults pār dzīvi pieder tikai un vienīgi tev, turklāt tu esi tieši tik elastīgs, cik vien pats vēlies būt, vari darīt kad un ko vēlies un nevienā dzīves situācijā citam nebūs jāpieskaņojas, norādīts portālā "Psychology Today".

Ja labi jūties viens, to pamanīs arī apkārtējie. Iespējams, viņiem šķitīs, ka esi nepieejams un tavas domas ir citur, piemēram, citās attiecībās (tagadnes vai pagātnes – tam nav starpības!). Nepieejamu tevi var padarīt arī citas lietas, piemēram, darbaholisms, atkarības (alkohols, narkotikas, datorspēles). Ja kaut kas no minētā ir patiesība, tad dažkārt, lai pārliecinātu otru cilvēku ar tevi saistīt dzīvi, ir jāmainās. Protams, mainīties citu dēļ neizklausās labi, un to arī nevajag, ja vien sevis mainīšana nenozīmē atteikšanos no kāda nelabvēlīga ieraduma.

Gana bieži vainojami augstie standarti, kurus neviens nespēj sasniegt. Protams, standartiem ir jābūt un tie ir jāņem vērā, jo diez vai var būt laimīga kopdzīve cilvēkiem, kuriem ir pilnīgi atšķirīgas vērtības un manieres. Taču ieiešana sīkumainībās pavisam bieži ir iemesls, kādēļ attiecības tā arī neizdodas. Nav skaista seja. Pārāk īss. Trūkst stila izjūtas. Šīm lietām, protams, pievēršam uzmanību, taču, ja cilvēks ar nesmuko degunu izrādīsies ārprātīgi jauks un gudrs, vai tiešām, pa īstam iepazīstot cilvēku, aizvien domāsi, ka deguna dēļ nav vērts turpināt attiecības? Šeit var minēt arī vieglu padošanos, jāsaprot, ka jebkuras attiecības nozīmē, ka tajās būs jāiegulda smags darbs un centība.

Te nonākam līdz iespējamībai, ka varbūt nemaz nezini, ko pats vēlies. Ja nezini, ko vēlies, pavisam iespējams, ka pie tā arī netiksi, tāpēc vismaz nedaudz jānoformulē, ko no sava potenciālā partnera vēlies saņemt, lai nebūtu tā, ka izvēlies sev blakus cilvēku, kurš ir ērts, taču nav interesants vai otrādi – kādu, kurš tevi slikti ietekmē, neciena un padara nelaimīgu.

Kā jau jebkurā dzīves jomā, arī attiecības bieži izveidot traucē bailes, jo priekšā ir daudz nezināmā. Vai tiešām gribu ar šo cilvēku pavadīt kopā visu dzīvi? Ja nu viņš mani pametīs? Bet jāsaprot, ka nekad nezināsi atbildi, ja nepamēģināsi un neriskēsi.

Un galu galā – iespējams, ka tavs izmisums par to, ka esi viens un izmisīgā otras pusītes meklēšana ir tas, kas apkārtējos visvairāk atbaida. Atceries, ka attiecību neesamība nenozīmē nelaimi, piepildījuma trūkumu vai vientulību. Šo dzīves brīdi jāmēģina uztvert kā laiku, kuru veltīt sev un savai izaugsmei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!