Foto: Shutterstock

Attiecības ir smalka lieta, un bieži vien, kad mēs līdz tām nonākam, saprotam, ka neesam nemaz sagatavoti. Daudzējādā ziņā problēma slēpjas faktā, ka mēs it kā normāli attiecamies pret dažiem ieradumiem, kas grauj savstarpējo pieķeršanos, mēs dažas pazīmes uzskatām par dabiskām, lai gan tajās iezīmējas bīstamība.

"Business Insider" speciālisti sagatavojuši sarakstu ar sešiem potenciāli bīstamākajiem ieradumiem, kuriem ļaujamies, uzskatot tos par normāliem, lai gan patiesībā tās ir neveselīgu attiecību iezīmes!

Spēle "Kurš stiprāk otru sakaus"

Ko tas nozīmē. Partneri viens otram atgādina pagātnes kļūdas un savā ziņā uzskaita virtuālus punktus. Ja pāris nespēj pāriet nākamajā stadijā, tad attiecības pārvēršas bezgalīgā spēlē "Kurš stiprāk otru sakaus". Tādas attiecības kļūst par īstām mocībām.

Kāpēc tas ir slikti. Punktu uzskaite un nemitīga pagātnes kļūdu atgādināšana noved pie neapmierinātības un centieniem padarīt partneri par daudz vainīgāku, tā vietā, lai atrisinātu radušos problēmu.

Ko darīt. Pārstāj atgādināt partnerim viņa vecās kļūdas. Aizmirsti par punktu skaitīšanu. Partnera neveiksmei pirms trim gadiem vairs nav nozīmes. Katrs cilvēks ir viņa pagātnes darbību summa, tāpēc pieņem viņu tādu, kāds viņš ir.

Mājieni un pasīvā agresija

Ko tas nozīmē. Tā vietā, lai atklāti runātu par savām vēlmēm un problēmām, partneris šķietami tevi virza iepretim vajadzīgajam lēmumam un slepus tev cenšas ieriebt.

Kāpēc tas ir slikti. Tas parāda, ka esi noslēgts saziņā ar partneri. Nav nekādu attaisnojumu pasīvi-agresīvai uzvedībai, kas izraisa nepārliecību un viltus drošības sajūtu.

Ko darīt. Atklāti runā par savām vēlmēm un problēmām. Un tu sapratīsi, ka partneris tevi atbalsta.

Emocionālā šantāža

Ko tas nozīmē. Viens no partneriem, sūdzoties par otra uzvedību, draud pārtraukt attiecības. Tā vietā, lai pateiktu "Man šķiet, ka tu pret mani esi vienaldzīgs", tādi cilvēki visbiežāk saka: "Es nespēju tikties ar cilvēku, kurš neparāda pret mani nekādas jūtas".

Kāpēc tas ir slikti. Šī ir emocionāla šantāža, un tā piedod toni nevajadzīgām problēmām. Katrs šķietami nelielais strīds var izplesties līdz ziloņa izmēram. Partneriem ir jājūt, ka viņi var paust savu neapmierinātību, nesabojājot attiecības kā tādas. Pretējā gadījumā cilvēki apspiež savas jūtas, kas savukārt izraisa neuzticību un veicina manipulāciju pielietošanu.

Ko darīt. Pārdzīvot problēmas attiecībās ir lieliski. Tas nozīmē, ka esat normāls cilvēks. Bet ir svarīgi saprast, ka pieķeršanās cilvēkam un mīlestība – tās ir dažādas lietas. Partneri, kuri var mierīgi apspriest problēmas bez šantāžas un pārmetumiem, nostiprina attiecības.

Foto: Shutterstock

Partnera vainošana personīgu pārdzīvojumu dēļ

Ko tas nozīmē. Pieņemsim, ka tev bijusi reti riebīga diena. Vienīgais, ko tu vēlies, – ātrāk tikt mājās. Tādos brīžos ir svarīgi savu slikto garastāvokli neizspēlēt pret partneri. Viņš nav vainīgs, ka viss ir tik slikti.

Kāpēc tas ir slikti. Partnera vainošana par savām negatīvajām emocijām ir smalks egoisma veids un klasisks piemērs nespējai nodalīt personīgo no vispārējā. Vainojot partneri savās sliktajās sajūtās, tu radi precedentu: tagad tev un partnerim radīsies asociācijas starp sliktu garastāvokli un otrās pusītes rīcību, lai gan tās nekādā veidā nav saistītas. Viena partnera dzīve sāk griezties ap otra noskaņojumu.

Ko darīt. Uzņemies atbildību par savām emocijām. Atceries: kad cilvēki jūtas vainīgi, tas viņiem sniedz stimulu slēpt savas jūtas un manipulēt vienam ar otru.

Neveselīga greizsirdība

Ko tas nozīmē. Tevi kaitina, ka partneris daudz komunicē ar citiem cilvēkiem. Tu kļūsti aizdomīgs un centies kontrolēt partnera paziņu loku: pārbaudīt viņa telefonu, e-pastu, sociālos tīklus.

Kāpēc tas ir slikti. Daži uzskata, ka greizsirdības neesamība ir vienaldzības pazīme. Bet patiesībā greizirdis rada milzum daudz problēmas. Viņš pazemo partneri un sagrauj uzticības pilnas attiecības.

Ko darīt. Uzticies partnerim. Banāli, bet cita ceļa nav. Nedaudz just greizsirdību ir normāli, bet bez pārspīlējumiem. Nepazemo partneri. Tev ir jātiek galā ar greizsirdības klātesamību.

Šopings un dāvanas kā problēmas risinājums

Ko tas nozīmē. Pēc liela strīda daudzi pāri neizprot problēmas, bet cenšas aizmirst par tām ar šopinga vai dārgu dāvanu palīdzību.

Kāpēc tas ir slikti. Tas ne tikai atstumj attiecību problēmas otrajā plānā, bet arī ievieš komercialitāti. Kas notiks, ja vīrietis vedīs sievieti uz restorānu pēc katra pārkāpuma? Tas viņai radīs stimulu pastāvīgi padarīt savu partneri vainīgu. Rezultāts ir bezatbildīgas attiecības, pastāvīgi aizvainota sieviete un vīrietis, kurš jūtas kā bankomāts.

Ko darīt. Atrisiniet attiecību problēmas. Vai uzticība ir salauzta? Runājiet par to. Vai kāds jūtas nenovērtēts? Klausies savā partnerī, rīkojies. Izveido kontaktu. Dāvanas nevar atjaunot uzticību un veselīgu atmosfēru. Dodiet dāvanas nevis tāpēc, ka viss ir slikti, bet tāpēc, ka viss ir labi. Neizmanto tās, lai paslēptu savas problēmas.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!