Foto: Shutterstock

Izdzirdot frāzi "toksiskas attiecības", visticamāk, pirmais, par ko iedomājamies, ir nelabvēlīgas attiecības ar citiem cilvēkiem, tomēr neveselīgas attiecības iespējamas arī ar naudu un mūsu pašu finansēm. Vai ir kāda nepareiza attieksme pret finansēm, kā tā kaitē ikdienā un kā to uzlabot, stāsta "Luminor" bankas finanšu eksperte Jekaterina Ziniča.

Veselīgu un toksisku attiecību pazīmes

Rīkoties ar naudu ir darbs visa mūža garumā, ko būtu vērtīgi apgūt jau no bērnības. Veselīgas attiecības ar naudu, raksturo regulāra savas finansiālās situācijas uzraudzīšana. Un tomēr nevajadzētu būt arī tā, ka šī uzraudzība rada milzu stresu. Princips ir vienkāršs, bet reizēm ne tik vienkārši izpildāms. Proti, jāspēj sabalansēt izdevumus gan šodienas, gan nākotnes vajadzībām. Ir labi, ja ģimenes lokā atklāti runājat par naudu un kopīgi plānojat ģimenes budžetu.

Ja cilvēks apzināti izvairās no kādiem nodokļu, rēķinu paziņojumiem, nepārbauda sava bankas konta atlikumu un neplāno savu budžetu – iespējams, attiecības ar naudu ir izveidojušās gana neveselīgas. Daži cilvēki bēg no savas finansiālās realitātes, jo tā rada pārāk lielu stresu – negribas redzēt, kā skaitļi rūk.

Finanšu eksperte Ziniča novērojusi, ka reizēm neveselīgas attiecības ar naudu var būt pat tiem cilvēkiem, kuriem ir lielāki ienākumi nekā vidēji. Arī tad gadās – rēķini tiek apmaksāti pēdējā brīdī, saņemot vēstules no bankas, viņi kavējas tās izlasīt un tamlīdzīgi.

Par toksiskām attiecībām ar naudu var liecināt arī izdevumi, kas pārsniedz cilvēka iespējas vai neatbilst vajadzībām. Ja izdevumi ir pārāk lieli, tas neizbēgami noved pie finansiālās nestabilitātes, iespējamiem parādiem ilgtermiņā un spriedzes ikdienā. Bet, no otras puses, arī pārmērīga taupība un katra centa skaitīšana var novest pie neapmierinātības – galu galā ir patīkami, ja esi iegādājis kaut ko, kas sirdij ļoti tuvs. Tāpēc balanss ir ļoti vērtīgs.

Izvērtēt un plānot, ko darīt ar saviem finanšu līdzekļiem, bet arī tērēt savām vajadzībām ar mēru, paralēli uzkrājot, ir svarīgas prasmes.

Uzlabo attiecības ar naudu – sāc ar budžetu

Lai nodrošinātu veselīgas attiecības ar naudu, ir ļoti svarīgi laikus atpazīt pirmās pazīmes, kas liecina par sliktām attiecībām. Un svarīgi ne tikai pamanīt, bet arī reaģēt. "Sāciet ar detalizētu savu finanšu pārskatu, ietverot visus savus aktīvus, finanšu saistības, pēdējā mēneša vai pat vairāku mēnešu ienākumus un izdevumus. Ja finanses pārvaldāt kopīgi pārī vai ģimenē, pārskata veidošanā ir vērts iesaistīt arī partneri," iesaka Ziniča.

Izvirzi mērķus un apzinies, kā tos sasniegt

Iepazīstoties ar finansiālo situāciju, vajadzētu visai skaidri definēt finansiālos mērķus. To var darīt gan īstermiņā – uzkrājums kādam pirkumam vai atvaļinājumam –, gan arī ilgtermiņā, piemēram, pensijas uzkrājums. Galvenais, lai izvirzītais finanšu mērķis ir konkrēts – izmērāms, sasniedzams, arī nozīmīgs (būsim atklāti, ne visiem vajag "Prada" brilles) un saistītis ar konkrētu laiku. Protams, ja problēma ir samilzusi un sūri pelnīto naudu vari izterēt nedēļas laikā, var vērsties arī pie personīgā finanšu konsultanta, kas sniegs informāciju un atbalstu plānošanas procesā.

Mērķi palīdzēs sasniegt rūpīgi izplānots budžets. Viens no veidiem, kā plānot budžetu, ir iepriekš paredzēt, kur un kam atvēlēsi katra konkrētā mēneša nopelnīto naudu. Vairumā gadījumu tiek piedāvāts 50 procentus no ienākumiem novirzīt nepieciešamākajam – pārtikai, transportam, finanšu saistībām, 30 procentus – izklaidei, bet 10-20 procentus – uzkrājumiem vai ieguldījumiem.

"Plānojot budžetu, ir daudz vieglāk sasniegt finanšu mērķus un tādējādi uzlabot attiecības ar naudu. Svarīgi plānot arī izdevumus izklaidei un citām aktivitātēm, jo sevišķi vasarā un atvaļinājumu laikā, lai šādas aktivitātes neradītu robu budžetā un cilvēks tām būtu sagatavojies," uzsver bankas eksperte.

Tāpat ir svarīgi regulāri pārbaudīt savu progresu un arī atalgot sevi par sasniegtajiem starpposma mērķiem. Lai attiecību uzlabošana ar naudu nekļūtu par sodu, var ieplānot nelielus, bet jēgpilnus veidus, kā sevi apbalvot par neatlaidīgu mērķu sasniegšanu, piemēram, nopirkt ko tādu, kas actiņās iekritis.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!