Foto: Shutterstock

"Sievietēm vajag justies mīlētām, lai nodarbotos ar seksu. Vīriešiem ir nepieciešams sekss, lai viņi justos mīlēti," jebšu - bieži vien attiecībās pieņemam, ka partneris domā tāpat un tas reizēm noved līdz konfliktam. Sievietes nesaprot, ka vīriešiem reizēm no viņām ir bail un vīrieši nesaprot, ka lielākā daļa no tā, ko sieviete dara attiecībās, ir lai satuvinātos, raksta "Psychology Today".

Pastāv uzskats, ka attiecībās partneru līdzības ir labas, taču atšķirības ir problēma. Piemēram, pūce un cīrulis nevar sadzīvot. Taču neviens no pāriem neaizdomājas, ka atšķirības var arī sekmēt attiecības. Vīrieši un sievietes reizēm pasauli redz citādāk – uzvedas atšķirīgi un jūtas atšķirīgi.

Heteroseksuālu pāru attiecību problēmas lielākoties nerodas atšķirīguma dēļ, bet gan tādēļ, ka vīrieši uzskata, ka sievietes ir kā vīrieši un sievietes uzskata, ka vīrieši ir kā sievietes. Pāri bieži mēģina pāri plaisai veidot tiltu, uzmanīgi izvēloties vārdus vai mācoties viens otru "atspoguļot" sarunās. Taču tas var kaitināt un sadusmot partneri, jo tā var novērst tikai virspusējus pārpratumus, nerisinot problēmu dziļāk saknē.

Pretunīgi šķiet, ka daži vīrieši baidās no sievietēm, jo no kā tad viņi īsti baidās?

  • Vīrieši baidās, ka sieviete dominēs pār viņiem un kontrolēs. Viņi bieži vien arī apsūdz viens otru, ka sievietes viņus kontrolē, jeb precīzāk, viņus kontrolē vajadzība pēc sievietes. Te jāatceras latviešu frazeoloģisms, ko bieži dzirdam vīriešu sarunās "sievai zem tupeles".

  • Vīrieši baidās, ka ir emocionāli, savstarpēji un seksuāli nepilnīgi. Pastāv stereotips, ka vīrieši ir egocentriski mīlnieki, taču aptaujās vīrieši apgalvo, ka viņiem vissvarīgāk ir apmierināt partneres vēlmes. Tā ir ne tikai dāsnuma izpausme, apmierināt partneri, bet arī norāde uz vīrieša vajadzību – gūt atzinību ar seksa palīdzību. Kā sacīts kādā senā teicienā "Sievietēm vajag justies mīlētām, lai nodarbotos ar seksu. Vīriešiem ir nepieciešams sekss, lai viņi justos mīlēti."

  • Vīrieši bieži izjūt bailes, ka tiks pamesti. Dažus vīriešus vairāk nekā sievietes psiholoģiski nomāc konflikts intīmās attiecībās. Viņiem arī ir nepieciešams ilgāks laiks, lai atgūtos pēc tā, jo baidās, ka partnere viņu pametīs. Tādēļ pēc šķiršanās daži vīrieši izjūt spēcīgu vēlmi pēc iespējas ātrāk meklēt jaunu dzīvesbiedri.

Dažās attiecībās sieviete jūtas neapmierināta ar intimitātes daudzumu un tad partneri apber ar idejām, kā satuvināties un ka "mums vairāk laika jāpavada kopā", vai "es vēlētos, lai tu vairāk atveries un pastāsti man par to, kas ar tevi notiek". Problēma ir tāda, ka vīriešus māca just atbildību pret sievieti, tādēļ, kad sieviete izpauž jebkāda veida neapmierinātību, vīrieši to uztver kā kritiku – kā apsūdzību un norādi uz viņa nepilnībām. Tādēļ bieži vīrieši atbild atkāpjoties, lai sevi pasargātu.

Sievietes to bieži vien interpretē kā pierādījumu tam, ka viņi nav ieinteresēti satuvināties, tādēļ viņas kļūst emocionālākas un cenšas tuvoties partnerim vēl vairāk, kas noved tikai pie tā, ka vīrietis cenšas vēl vairāk atkāpties, līdz abi partneri kļūst aizkaitināti un vientuļi.

No šī ceļa var izlauzties, ja gan vīrietis, gan sieviete ir gatavi uzņemties savu daļu pienākumu, veidojot attiecības. Sievietēm jāmēģina saprast, ka partneris cenšas attālināties nevis tādēļ, ka vairs viņam neinteresē, bet gan tādēļ, ka baidās, ka varētu kļūdīties un radīt būtiskas pārmaiņas attiecībās.

Vīrietim jāveic sava daļa un ieguldījums attiecībās, nepakļaujoties kārdinājumam atkāpties, un iemācīties, kā emocionāli izturēt konfliktu visu izrunājot ar partneri. Lai iemācītos, kā neizmantot bēgšanu kā aizsargmehānismu, vīriešiem jāmācās sadzīvot ar konfliktiem attiecībās, kā arī jāiemācās uz tiem raudzīties kā iespēju satuvināties nevis draudus. Tas nepieciešamas tādēļ, lai bailes no konflikta neizraisītu citas bailes, kā, piemēram, bailes kļūt pamestam.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!