Foto: Shutterstock

"Kur varu vērsties, ja kaimiņš atsakās runāt latviešu valodā un man aizrāda, lai iemācos runāt krievu valodā? Vēlējos ar viņu izrunāties, lai viņš skaļi un bez apstājas nerunātu visu nakti. Diemžēl kaimiņš atsakās rast kompromisu. Es jau divas reizes saucu policiju. Viņš samaksāja sodu, bet turpina mani ignorēt. Kurš pārbauda šādas personas? Varbūt viņš nav nokārtojis latviešu valodas eksāmenu, jo nesen pārcēlās šeit dzīvot," savās pārdomās Latvijas Vēstneša" (LV) portāla "E-konsultāciju" sadaļā dalās Ieva.

Atbild Valsts valodas centra Valodas kontroles departamenta vadītāja un direktora vietniece Madara Rēķe: "Atbilstoši Valsts valodas likuma 2. panta trešajai daļai minētais likums neattiecas uz valodu lietošanu Latvijas iedzīvotāju neoficiālajā saziņā. Tādējādi ziņas par kaimiņa valsts valodas nelietošanu neoficiālajā saziņā nav atzīstamas par tādām, kas liecinātu par iespējamu administratīvo pārkāpumu valsts valodas lietošanas jomā.

Administratīvās atbildības regulējums nav paredzēts, lai risinātu privāttiesiskas attiecības. Personu administratīvajā sodīšanā ir ieinteresēta valsts, nevis privātpersonas, kuru tiesības vai tiesiskās intereses aizskārusi tāda darbība, kas atbilst kādam administratīvā pārkāpuma sastāvam.

Valsts valodas centrs papildus vērš uzmanību, ka personai nav subjektīvo tiesību pieprasīt citas personas administratīvo sodīšanu. Personas vēlme, lai cita persona tiktu administratīvi sodīta, nav atzīstama par tiesisku interesi, jo ar citas personas sodīšanu vai nesodīšanu konkrētās personas tiesības netiek aizskartas."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!