Ikviens cilvēks ļoti labi apzinās, ka bērna piedzimšana var krasi mainīt dzīvi. Tomēr tikai retais ir aizdomājies par fiziskajām pārmaiņām, kas nāk līdzi. Un mēs nerunājam tikai par mātes ķermeni pēc grūtniecības. Vai tā ir taisnība, ka arī vīrieša augums un smadzenes mainās, kad viņš kļūst par tēvu?

"Agrāk mēs domājām, ka tikai sievietes piedzīvo ķermeņa izmaiņas, galvenokārt grūtniecības un pēcdzemdību periodā, bet patiesībā arī vīrieši piedzīvo līdzīgas pārmaiņas," portālam BBC saka Anna Mačina, grāmatas "The Life of Dad: The Making of the Modern Father" autore.

"Bieži vien no vīriešiem dzirdu, ka mamma ir vecāku audzināšanas zelta standarts. Viņa instinktīvi zina, ko darīt, jo ir piedzīvojusi grūtniecību, dzemdības un zīdīšanu, bet vīriešiem tas viss ir jāmācās. Tā nav taisnība! Sievietes un vīrieša instinkti ir vienlīdz spēcīgi, jo viņi abi ir bioloģiski sagatavoti to darīt," atklāj eksperte.

Patiesi, lai gan vīrieši neiznēsā mazuli deviņus mēnešus, nedzemdē un viņu organisms neražo pienu, arī viņi piedzīvo dažādas izmaiņas, kas ar neapbruņotu aci nav tik viegli pamanāmas. "Ir divas būtiskas izmaiņas, kas parasti notiek, pirmo reizi kļūstot par tēvu: hormonālās pārmaiņas un izmaiņas smadzenēs," skaidro daktere Anna Mačina.

Vispirms mainās vīrieša smadzenes

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!