Foto: Shutterstock

Krāpšanas iemesli netop no tukša gaisa; tie veidojas no virknes sarežģītu faktoru. Jauns pētījums sniedz dziļāku ieskatu sieviešu un vīriešu neuzticības motivācijā.

Pētījumā, kas publicēts žurnālā "Evolution and Human Behavior", tika veikta aptauja, kurā piedalījās 254 heteroseksuāli vīrieši un sievietes no 19 valstīm, kuri bija krāpuši savus partnerus. Aptaujā noskaidroja vairākus iemeslus sieviešu neuzticībai, tostarp neapmierinātība attiecībās, vēlme pēc dažādības un arī atriebība. Tomēr pārsteidzošākais atklājums bija tas, ka sievietes bieži motivē otra cilvēka fiziskās īpašības, lai gan attiecības vēlas saglabāt ar partneri, kurš ir "ērtāks" ikdienas dzīvē.

Daudzi iepriekšējie pētījumi, kas mēģināja noskaidrot vīriešu krāpšanas iemeslus, atklāja, ka tas bieži vien ir saistīts ar nedrošību vai nepietiekamu partnera apstiprinājuma, uzmanības vai uzslavas apjomu. Patiesībā, kad daktere Alisija M. Vokere intervēja 100 vīriešus, kuri sevi identificēja kā "krāpniekus" savā grāmatā "Chasing Masculinity: Men, Validation, and Infidelity", viņa atklāja, ka lielākā daļa no viņiem ārkārtīgi mīl savus partnerus, bet izlemj krāpt, jo vēlas atkal piedzīvot mīlestību un pieķeršanos, ko reiz bija saņēmuši, bet kas laika gaitā izgaisa.

Ir arī citas interpretācijas. Piemēram, "The Marriage Counseling Blog" raksta, ka Indiānas universitātes pētnieki izpētījuši: vīrieši bieži izvēlas krāpt "seksuāla uztraukuma" dēļ. Pētījumā secināts, ka "vīrieši krāpjot jūtas uzbudināti un enerģiski, bet sievietes krāpj, ja jūtas nelaimīgas savās pašreizējās attiecībās."

Un tad ir pelēkā zona – cilvēki, kas ietver gan vienu, gan otru iemeslu kategoriju vai neietilpst nevienā. Psiholoģe Kerolīna Kīnana, BBC Radio 1 raidījuma "Life Hacks" vadītāja, skaidro, ka "parasti vīriešus virza fiziski faktori, piemēram, seksuālā vēlme un dažādības pievilcība." Savukārt sievietes biežāk min emocionālus iemeslus, piemēram, jūtas nepietiekami novērtētas vai distancētas savās attiecībās.

Kīnana norāda, ka sieviešu emocionālā neapmierinātība bieži spēlē lielu lomu krāpšanā: "Viņas jūtas atstātas novārtā, nenovērtētas vai ilgstoši distancētas no partnera, un tas var novest pie vēlmes meklēt kādu, kas liek viņām justies novērtētām un saprastām." Dažkārt tas ir saistīts ar vēlmi pēc emocionālas tuvības vai nepieciešamību atgūt satraukuma un aizraušanās sajūtu, kas attiecībās ir izzudusi.

Sievietes var arī justies atbildīgas par mājsaimniecības jautājumiem un būt neapmierinātas ar partneru mazo ieguldījumu, kas var radīt fantāzijas par kādu, kas viņas novērtēs vairāk. Pēc viņas pieredzes, viens no biežākajiem vīriešu krāpšanas iemesliem ir "vēlme pēc seksuālās dažādības vai jauninājumiem".

"Vīriešus bieži motivē nepieciešamība tikt novērtētiem savas partneres acīs," skaidro mentālās veselības vietnes "Counselling Directory" speciāliste Klēra Patersone. "Viņi vēlas būt aizsargi, aizbildņi, tie, kas spēj paveikt un nodrošināt. Vīrieši ilgojas, lai viņu partneres viņus uzskatītu par varoņiem un atzītu viņu smago darbu. Kad viņi nejūt šo atzinību, cieš viņu pašcieņa, un tās atgūšanu viņi var meklēt pie citiem cilvēkiem."

Terapeite Reičela Džonsone arī sieviešu kontekstā min atzinības nepieciešamību. "Kad analizējam sieviešu neuzticības psiholoģiju, ir daudz vairāk nianses un sarežģītības, nekā liek domāt stereotipi. Pārāk bieži šie jautājumi tiek vienkāršoti, reducējot tos uz melnbaltiem scenārijiem.

Manā klīniskajā pieredzē sieviešu neuzticība bieži rodas no nedrošības, emocionāla izsīkuma un nepieciešamības pēc atzinības. Daudzas sievietes skaidro, ka attiecībās jūtas emocionāli pamestas un cieš no tuvības trūkuma. Šis sāpīgais psiholoģiskais tukšums laika gaitā izplešas, graujot viņu pašvērtību un radot distanci no viņu pašām vēlmēm un vajadzībām."

Šādi skaidrojumi, klasificēšana un lietu salikšana kastēs ar banti pāri var radīt sajūtu par drošību un paredzamību. Zinot iemeslus, kāpēc notiek neuzticība, šķiet, ka to var padarīt paredzamāku un, iespējams, izvairīties no tās. Taču šī ir ilūzija, ka sāpes ir iespējams apiet. Patiesībā cilvēks ir sarežģīts, un pētījumi to tikai apstiprina, nevis vienkāršo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!