Pielikt pūles, lai atrastu romantisku partneri un piespiest sevi izveidot attiecības, kas patiesībā neeksistē, ir divas dažādas lietas. Dažreiz mēs tik ļoti steidzamies atrast kādu vai baidāmies palikt vieni, ka pazaudējam šo atšķirību. Un tad mēs atskatāmies atpakaļ un brīnāmies, kā mēs uzreiz nepamanījām, ka cilvēks mums ir pilnīgi nepiemērots.

Lai līdzīga kļūda neatkārtotos, ir svarīgi uzreiz, nevis pēc gadiem, iemācīties saskatīt atšķirību starp attiecībām, kuru pamatā ir patiesa mīlestība, un attiecībām, kuru pamatā ir bailes no vientulības. Trīs jautājumi varētu palīdzēt šo problēmu ieraudzīt, vietnē "Psychology Today" uzsver psihologs Marks Trevers.

Vai tu vari būt tu pats šīs personas tuvumā?

Viena no skaidrām pazīmēm, ka attiecības balstītas bailēs, ir nedabiska uzvedība. Bažas par partnera zaudēšanu liek tev pilnībā ļauties viņam. Piemēram, tu maini savu raksturu vai upurē savas vērtības, lai izvairītos no nosodījuma.

Ja tu pastāvīgi baidies palikt bez sava partnera, viss, ko tu dari, kļūst par attiecību saglabāšanu, un tas traucē izbaudīt kopā pavadīto laiku. Nepārtraukta pielāgošanās citas personas vēlmēm liek tev ignorēt savas vēlmes un vajadzības, kas var izraisīt neapmierinātības sajūtu un identitātes zaudēšanu.

Veselīgās attiecībās abi partneri saglabā savu individualitāti un atbalsta viens otru. Pētījumi liecina, ka līdzsvars starp tuvību un neatkarību ir neticami svarīgs harmoniskai savienībai. Tajā pašā laikā attiecības ievērojami pasliktinās, ja viens no partneriem:

  • cenšas kontrolēt otru un ietekmēt viņa uzskatus;

  • uzvedas bezpalīdzīgi un viņam ir grūtības tikt galā sarežģītās situācijās;

  • pārkāpj citu cilvēku personiskās robežas.

Vai tev visu laiku ir jābūt blakus šim cilvēkam, lai būtu laimīgs?

Protams, mums vajadzētu atrast laimi ar tiem, kurus patiesi mīlam. Bet dažiem šī laime kļūst par piepūli un mēģinājumu izbēgt no paralizējošām bailēm no vientulības.

Ja partnera prombūtnē jūties tik tukšs un apmaldījies, jūti, ka nevari būt laimīgs bez viņa, tas var liecināt par bailēm zaudēt partneri, nevis mīlestību.

Vēlme pavadīt laiku kopā ar mīļoto ir veselīga un labvēlīga attiecību veidošanai. Gaidīšana, ka viņš visu savu brīvo laiku veltīs tev, ir iespējama zīme, ka attiecību pamatā ir bailes.

Vēl viens jautājums, kas jāuzdod sev: vai tu labprātāk pavadi laiku ar savu partneri vienatnē vai citu cilvēku sabiedrībā? Ja tev ir grūti "dalīties" ar savu mīļoto cilvēku ar citiem, iespējams, tu esi pārāk paļāvies uz sev vērsto uzmanību no viņa puses un savu laimi.

Vai tevi viegli var padarīt greizsirdīgu?

Greizsirdība ir vēl viena pazīme, ka attiecības kontrolē bailes no zaudējuma un mazvērtības sajūta.

Pētījumi liecina, ka ik pa laikam būt greizsirdīgam ir normāli un pat veselīgi, jo greizsirdība atgādina partneriem neuztvert vienam otru kā pašsaprotamu. Tas paspilgtina emocijas un pievieno kaislību intīmiem brīžiem.

No otras puses, intensīva vai neracionāla greizsirdība rodas no bailēm tikt pamestam. Zinātnieki ir atklājuši, ka zems uzticības līmenis mīļotajam var izraisīt cilvēkos ar nemierīgu pieķeršanās veidu, kas var būt greizsirdīgs, vēlmi rakņāties pa partnera lietām un pat izmantot psiholoģisku vardarbību.

Pašpārliecinātība vispārīgākā nozīmē mūsos var attīstīties kā paranoja, kas saistīta ar bailēm zaudēt partneri. Tas tikai veicina toksicitāti, kas savukārt izraisa attiecību problēmas.

Kad mums izmisīgi vajadzīgs cilvēks, mēs mēdzam pieņemt pārsteidzīgus lēmumus. Sagaidīt īsto brīdi attiecību uzsākšanai ir grūti, taču šis ir ceļš, kas ved uz attiecībām, kuru pamatā ir patiesa mīlestība un kopīgās intereses, nevis bailes palikt vienam, uzsver psihologs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!