Foto: Publicitātes foto

Z paaudze, kas izaugusi digitālajā laikmetā, mēdz risināt attiecību jautājumus ar inovatīvām un negaidītām idejām. Viena no tādām ir attiecību līguma sastādīšana, kur pāri rakstiski vienojas par sev būtiskiem noteikumiem, piemēram, "nekad nekrāpt" un "mūžīgi būt kopā". Līgums tiek uztverts kā solījums, kas simbolizē pāra apņemšanos un sniedz skaidras attiecību vadlīnijas.

Formulējums "attiecību līgums" parasti liek domāt par laulību līgumu, kas nosaka, kā, attiecībām izirstot, tiks sadalīti īpašumi. Šajā gadījumā galvenā uzmanība tiek pievērsta praktiskajiem jautājumiem, nevis romantikai.

Tomēr Z paaudze (2000. – 2013. gados dzimušie) pat negaida kāzas, lai noslēgtu līgumu. Viņu līgums drīzāk ir kā izstrādāta vienošanās, kas vērsta uz mīlestības saglabāšanu ("vienam otru nesāpināt", "svinēt jubilejas", "nekad nekrāpt", "nepieļaut garlaicību attiecībās"). Videoklipi, kuros redzamas ar roku rakstītas papīra lapas (bieži rotātas ar krāsainiem zīmējumiem), pārpludina sociālos medijus, un to parakstītāji apgalvo, ka tie apstiprina "saikni" ar partneri.

@thecordlefamily The truth comes out #hunteranddevin #highschoolsweethearts #marriedlife #coupletok #husbandandwife ♬ original sound - Hunter & Devin

Precētais pāris @thecordlefamily (Hantere un Deivins) stāsta, ka attiecību līgums palīdzēja viņiem saglabāt attiecības vidusskolas laikā. Sieviete ķiķina un demonstrē ar pildspalvu rakstītu piezīmju klades lapu: "Es viņam liku to parakstīt. Skatieties, tas nostrādāja. Tu nelauzi vienošanos, tu to ievēroji." Un vīrs piekrīt.

@lillian_henize @Jamonhenry_05 ♬ my love mine all mine - sar

Ar naivām un rozā sirdīm rotāts ir "TikTok" lietotājas @lillian_heinze līgums, kurā minēti solījumi – "nenodot otru" un "publicēt vienam otru sociālajos medijos".

@loulouorange We’re not allowed to discuss whether we plan to renew before May, but I can always tell my bf is a ‘yes’ when he randomly starts doing the dishes every April (very transparently trying to lock down my ‘yes’ 😂) #healthyrelationship #maturerelationship #couplerelationshipgoals #realrelationships #breakup #relationship ♬ original sound - Louisa Melcher

Kamēr liela daļa no šiem solījumiem šķiet amizanti, viens no influenceres @loulouorange noteikumiem ir gaužām īpatnējs. Proti, pārim ir vienošanās, ka gadā ir viens mēnesis, kad viņi var izbeigt attiecības, – maijs. "Mums nav ļauts par to apspriesties, taču es vienmēr varu pateikt, ka drauga atbilde ir "jā", ja viņš katru aprīli sāk mazgāt traukus," viņa skaidro video aprakstā. Videoklipā viņa piemin arī citas saistības, kas jāuzņemas visa gada garumā. Lai gan nav skaidrs, vai tas tiešām ir domāts nopietni, ideja dažādi rezonē ar viņas sekotājiem. Vieni uzskata to par gudru lēmumu, citi min, ka "izšķiršanās termiņš" neļauj justies droši par partnera patiesajām vēlmēm. Nav arī skaidrs, kādas soda sankcijas tiks piespriestas, ja šķiršanās notiks aprīlī.

Noteikumi ir šantāža

Šāda romantisko attiecību formāla noformēšana var radīt negaidītas problēmas, izdevumā "Daily Mail" min seksa un attiecību terapeite Riana Kivita. "Problēma ir tāda, ka pastāv risks, ka pāris var viens otru šantažēt, vainot ar sastādīto mīlas līgumu, ja attiecības neveidojas pēc plāna," viņa apstiprina, ka šādiem līgumiem trūkst brieduma pazīmju un tie maz atstāj iespējas elastīgai reakcijai. Viens no bezjēdzīgākajiem līguma punktiem esot noteikums par neļaušanu garlaikoties: "Kad pāris dabiski apņemas uzturēt attiecības, viņi strādā, lai saikne nenovecotu. Bet šāds solījums līgumā ignorē to, ka mūsu jūtas un vēlmes laika gaitā var attīstīties un mainīties."

Viņa arī apšauba uzticības solījumu. "Nekrāpšana ir pāra uzticības un lojalitātes atspoguļojums. Taču realitātē tos, kas vēlas krāpt, diez vai atturēs roku parakstīta papīra lapa. Mēs taču zinām, ka neuzticība notiek daudzās laulībās, tāpēc es neticu, ka mīlestības līgums sniedz patiesu aizsardzību vai drošību."

Tomēr eksperte pilnībā nenoraida ideju par attiecību līgumu, norādot, ka veiksmes atslēga slēpjas reālistiskos noteikumos, kas nediktē uzvedību. "Attiecību līguma ideja nav jauna. Arī es terapijā bieži runāju ar pāriem par viņu līgumiem, jo katras attiecības ir vienošanās līgums neatkarīgi no tā, vai tas ir vārdiski nenoformulēts vai uz lapas uzrakstīts, veselīgi ir tādi solījumi kā godīgums, cieņa, laika veltīšana attiecību kopšanai, jaunu hobiju meklējumi, veselīga komunikācija, ieklausīšanās otrā, kopīga problēmu risināšana un vēlme kopā augt un attīstīties!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!