Foto: Shutterstock

Kāds "Delfi" lasītājs interesējas, vai darbnespējas B lapu bērna slimības laikā var saņemt laulātais, kurš nav bērna vecāks. Vēršoties Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA), noskaidrojām, ka slimojoša bērna kopšanai šo lapu var saņemt aizbildnis un tuvākie radinieki, taču šī informācija ir jānorāda bērna medicīniskajā dokumentācijā.

Jautājums: Slimojot bērnam, vecākam tiek piešķirta darbnespējas lapa B, kas tiek apmaksāta jau no slimības pirmās dienas. Tomēr vai šo darbnespējas lapu var saņemt laulātais, kurš nav bērna vecāks? Proti, ja laulībā tiek kopīgi audzināti partnera bērni no iepriekšējām attiecībām – vai sieva, kas nav bērnu māte (vai vīrs, kas nav bērnu tēvs), šo darbnespējas lapu var un drīkst noformēt uz sava vārda situācijā, kad bērna īstais vecāks nevar kavēt darbu?

Atbild VSAA: Darbnespējas lapu B var izsniegt vienam no bērna vecākiem, aizbildnim vai citai personai, kura saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu aprūpē bērnu. Tāpat, ja kāda objektīva iemesla dēļ slimo bērnu nevar kopt bērna vecāki, ārsts darbnespējas lapu B slima bērna kopšanai var izsniegt arī minēto personu tuvākajiem radiniekiem (vecvecākiem, pilngadīgajiem brāļiem vai māsām) vai vecāka laulātajam. Minēto informāciju norāda bērna medicīniskajā dokumentācijā.

Arī šīm personām, ja tās ir nodarbinātas (ir darba ņēmēji vai pašnodarbināti), ir tiesības saņemt slimības pabalstu. Ja persona sakarā ar slima bērna kopšanu nevar ierasties darbā un tāpēc zaudē algotā darba ienākumus, tad slimības pabalsts tiek piešķirts likumā noteiktajā kārtībā.

Vairāk par slimības pabalstiem bērna slimošanas laikā un tam, kam ir tiesības tos saņemt, lasi šeit.

Veselā miesā vesels gars!

Abonē "Delfi Plus" gadam vai diviem un saņem dāvanā 7 vai 30 dienu perioda karti no "MyFitness"! Vairāk par piedāvājumu uzzini šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!