Foto: Shutterstock

Vai ir iespējams sevi pasargāt no manipulatora? Atpazīt un apstādināt narcisu? Jā, bet lai to paveiktu, ir jātiek skaidrībā, kas viņu pievelk pie tevis un kāpēc.

Narcisi un viņiem līdzīgie izvēlas uzturēt attiecības ar cilvēkiem, kuriem piemīt noteiktas, viņiem ērtas rakstura īpašības. "Ja esi sapratis, ka tavs partneris ir narciss, ir vērts aizdomāties: ko iespējams mainīt sevī, lai aizsargātos," vietnē "Psychology Today" raksta psihoterapeite Šarija Roze Stinesa.

Kādas īpašības piesaista narcisus

Lūk, šīs īpašības, kuras tik ļoti patīk narcisma pārņemtām personībām, bet padara viņu partnerus īpaši neaizsargātus pret manipulācijām!

Tieksme piedot

Narcisi visu laiku sāpina savus partnerus, un tāpēc ilgstošas ​​attiecības var uzturēt tikai ar tiem, kuri ir gatavi piedot apvainojumus atkal un atkal.

Padevība

Narcisi pieprasa bezierunu ziedošanos, bet paši bieži liekulīgi nodod savus partnerus. Piemēram, krāpjot otru pusīti, viņi nejūtas vainīgi, bet, gluži pretēji, sagaida, ka viņus pieņems un sapratīs.

Spēja redzēt tikai labo

Narcisu partneri nepamana citu cilvēku trūkumus, taču bieži pārspīlē viņa īpašības. Piemēram, partneri var tik ļoti aizraut narcisa ārējais skaistums, ka viņi piever acis uz viņa neciešamo raksturu.

Vēlme domāt par citiem

Pieņemot lēmumu, šāds cilvēks, pirmām kārtām, domā nevis par sevi, bet par kādu citu. Viņš mēģina uzminēt, kā narcistiskais partneris reaģēs uz darbību, un mēģina tai pielāgoties.

Upurēšanās

Narcisi dod priekšroku partneriem, kuri ir gatavi sevi upurēt. Viņus neinteresē citu cilvēku vajadzības. Gluži pretēji, vajadzīgs kāds, kuram nav savas vēlmes un kurš ir gatavs pilnībā veltīt sevi tam, lai rūpētos par cilvēku, kuru viņš mīl.

Paaugstināta atbildības sajūta

Narcisu upuri bieži mēdz uzņemties atbildību par citiem. Savukārt paši narcisi ir ārkārtīgi bezatbildīgi, un viņiem ir vajadzīgs kāds, kas atrisinātu viņu problēmas. Galu galā kādam ir jāaudzina bērni un jāuztur ģimene.

Foto: Shutterstock

Gatavība piekāpties

Narcisi pieprasa, lai viss notiek pēc viņa ieskatiem. Viņi izdomā noteikumus un kontrolē citus. Tie ir piemēroti partneriem, kuri visā viņiem pielāgojas (atsakās no savām vēlmēm un vajadzībām, maina plānus pēc pirmā pieprasījuma) un nekad nestrīdas.

Kā sevi pasargāt

Ja saproti, ka partneris ļaunprātīgi izmanto tavu uzticību un laipnību, vari viņu apturēt. Lai to izdarītu, tev nav jāiznīcina viss labais sevī un jāatbild ar ļaunu uz ļauno. Tev vienkārši ir stingri jāsaprot, kad un kam tu vari piedot, saprast un paciest, un kad nē.

"Bībelē arī teikts: "Nemetiet savas pērles cūkām priekšā." To der atcerēties, sazinoties ar cilvēku, kurš pret tevi izturas neadekvāti. Tev nav jāatsakās no savām labākajām īpašībām, bet tev nav tās jāparāda un jākļūst neaizsargātam pret manipulācijām," atgādina Stinesa.

Ja tavs partneris nenovērtē tavu atbildību, tavu tieksmi piedot un upurēt sevi, saskatīt citos labo un tavu vēlmi piekāpties, tev ir visas tiesības pret viņu izturēties citādāk.

Tā ir gudrības un apdomības izpausme, uzsver eksperte.

Gudrība ir mācība, ko mēs mācāmies no dzīves pieredzes. Iespējams, tu jau esi pietiekami gudrs, lai saprastu narcisu patieso būtību. Tu esi sapratis, cik slikti tavs narcistiskais partneris patiesībā izturas pret tevi. Tagad tu saproti toksisku attiecību būtību.

Spriedums ir spēja pieņemt gudrus lēmumus. Kad saproti, ka partneris nekaunīgi izmanto tavu laipnību, tev ir iespēja izlemt, kā pret viņu izturēties: turpināt ļauties viņa kaprīzēm vai noteikt skaidras un stingras robežas.

"Un atceries: laipni jāizturas tikai pret tiem, kas to ir pelnījuši," rezumē psihoterapeite.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!