Cilvēks nesen izšķīries, taču nepaiet ilgs laiks, kad pie sāniem jau atkal cits, ar uzsvaru, ka šis nudien ir īstais un vienīgais. Un tā atkal un atkal. Varētu šķist, ka šim cilvēkam nekas nav svēts un saistības ar citiem ir tikai nieka spēle, taču, iespējams, cilvēkam piemīt emofīlija – tieksme ātri un bieži iemīlēties.

Kā skaidrots portālā "Psychology Today", nav simtprocentīgi skaidrs, kas izraisa emofīliju. Taču tā kā cilvēki ar augstu emofīlijas līmeni bieži ignorē tā dēvētos "sarkanos karogus", iepazīstoties ar savu jauno mīļoto, emofīlija visticamāk ir saistīta ar tādām personības iezīmēm kā riska uzņemšanās un impulsivitāte, kā arī uzmanības deficīts un atmiņas traucējumi.

Raksturojot šo problēmu no fizioloģiskā skatupunkta, emofīlija var izpausties cilvēkiem, kuriem ir paaugstināts oksitocīns vai paaugstināta jutība pret to. Oksitocīns tiek dēvēts par mīlestības hormonu, ko izdala mūsu smadzenes. Tam ir būtiska loma gan vairošanās procesos, dzemdībās, gan intimitātē un sociālo attiecību veidošanā.

Kā zināt, vai man piemīt emofīlija?

Emofīliju (iepriekš dēvētu arī par "emocionālo izlaidību") mēra ar 10 punktu emocionālās izlaidības skalu. Respondentiem jānorāda tas, cik lielā mērā viņš piekrīt vai nepiekrīt katram no deviņiem apgalvojumiem (skalas nobeigumā cilvēkam tiek uzdots jautājums, uz kuru jāsniedz atbildi):

  1. Es viegli iemīlos.

  2. Lai manī attīstītos romantiskas jūtas, ir jāpaiet ilgam laikam.

  3. Es sajūtu romantiskas jūtas uzreiz pēc tikšanās.

  4. Man patīk sajūta, ko sniedz iemīlēšanās.

  5. Es neesmu no tiem cilvēkiem, kas iemīlas.

  6. Es bieži izjūtu romantiskas jūtas pret vairākiem cilvēkiem vienlaikus.

  7. Savā dzīvē esmu bijis iemīlējies vairākos cilvēkos vienlaikus.

  8. Es iemīlos bieži.

  9. Man ir tendence mesties jaunās attiecībās.

  10. Cik cilvēkos visas savas dzīves laikā esi iemīlējies?

Lai saprastu robežu, kur īsti sākas emofīlija, jāsaprot atšķirība starp vajadzību pēc romantiskām attiecībām un vēlmi pēc tām.

Tie cilvēki, kuriem piemīt emofīlija, vēlas piedzīvot iemīlēšanās steigu – šī pieredze viņiem šķiet ļoti patīkama, jautra un atalgojoša. Savukārt tie cilvēki, kas vienkārši nespēj izdzīvot bez romantiskām attiecībām, visticamāk ir satraukti. Viņi vēlas būt attiecībās, lai nejustos vientuļi. Neskatoties uz šīm atšķirībām, emofīlija tāpat korelē ar vēlmi būt attiecībās, lai nejustos vientuļi. Tas ir tikai loģiski, ņemot vērā to, cik viegli cilvēki mēdz sajaukt to, ko vēlas ar to, kas nepieciešams.

Emofīlija ir saistīta arī ar socioseksualitāti – tieksmi uz īslaicīgām seksuālām attiecībām (tas ir, seksu bez saistībām). Iespējamais iemesls – cilvēki mēdz nodarboties ar tiem cilvēkiem, kurus mīl (vai kuri viņus mīl).

Jaunākajā 2024. gada pētījumā arī norādīts, ka emofīlija atšķiras no bezcerīga romantiķa vai ticības dvēseles radiniekam. Šādi romantiski uzskati attiecas uz cilvēkiem, kas vēlas "satikties ar dvēseles radinieku un strādāt pie tā, lai attiecības izdodas neatkarīgi no tām priekšā noliktajiem šķēršļiem", nevis uz tiem, kas iemīlas viegli vai ātri.

Labais un sliktais emofīlijā

Augsts emofīlijas līmenis ir saistīts ar negatīvu uzvedību, piemēram, maldināšanu, iesaistīšanos neaizsargātā dzimumaktā, attiecību "sarkano karogu" ignorēšanā. Indivīdus ar augstu emofīlijas tieksmi bieži piesaista cilvēki, kuriem piemīt "tumšās triādes" raksturiezīmes, piemēram, narcisms, psihopātija, makjavellisms (krāpšanās, nodevība, varmācība). Tiesa, tas nav pārsteidzoši, norādīts pētījumā, jo īstermiņa attiecībās narcisi šķiet burvīgi, pašpārliecināti un simpātiski.

Taču arī zema emofīlijas tieksme var būt problemātiska. Tas var būt iemesls, kādēļ cilvēks nespēj gadiem sadziedēt brūces pēc neuzticības, šķiršanās vai laulātā nāves.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!