Foto: Midjourney/DELFI

Jautājums: Man ir aizdomas un pat daži pierādāmi fakti, ka testaments nav sastādīts godīgi un to vajadzētu apstrīdēt. Ja neesmu pieminēta testamentā, vai es tomēr varu celt kādas pretenzijas? Vai ir bijuši gadījumi, kad, apstrīdot testamentu, to patiešām atceļ, vai arī tā notiek tikai filmās?

Atbildi sniedz Latvijas zvērināta notāre Linda Eglīte.

Saskaņā ar Civillikuma 636. pantu katru testamentu, kas neatbilst kādam likuma noteikumam, ieinteresētās personas (637. p.) var apstrīdēt. Tomēr apstrīdēt testamentu var tikai tie, kas iecelti par mantiniekiem kādā citā pēdējās gribas rīkojumā vai testatora miršanas brīdī bijuši viņa tuvākie likumiskie mantinieki.

Gadījumā, ja pretenzijas cēlējs ir arī mantojuma atstājēja neatņemamās daļas tiesīgais, tad saskaņā ar Civillikumā noteikto, ja kāds neatņemamās daļas tiesīgais (laulātais un lejupējie, bet, ja nav lejupējo, kas pārdzīvojuši mantojuma atstājēju, tad laulātais un tuvākās pakāpes augšupējie) testamentā palicis neievērots vai bez likumiska iemesla atraidīts no mantojuma, viņam ir tiesības prasīt, lai nodala viņa neatņemamo daļu vai arī to papildina, ja viņam novēlēts mazāk par šo daļu. Citādi gan testaments paliek spēkā.

Neatņemamā daļa ir puse no tās mantojuma daļas vērtības, kādu neatņemamās daļas tiesīgais manto pēc likuma. Šo daļu noteic pēc tā mantas sastāva un vērtības, kāds bijis testatora nāves dienā. Neatņemamās daļas tiesīgajiem ir tikai prasījuma tiesība uz neatņemamās daļas izdošanu naudā, nevis uz konkrētu mantojamās mantas daļu.

Ja pretenzijas cēlējs uzskata, ka viņam ir pamatoti fakti un pierādījumi, lai testamentu apstrīdētu, piemēram, testamentu nav sastādījis un parakstījis pats testators pašrocīgi, testaments sastādīts viltus, maldības vai spaidu ietekmē, testators testamenta parakstīšanas brīdī nav bijis rīcībspējīgs, tad jebkurš šāds apgalvojums lasītājam ir jāpierāda tiesā, ceļot attiecīgu prasību. Tāpēc, ja personai ir pamatotas šaubas un pierādījumi testamenta apstrīdēšanai, būtu jāvēršas pie zvērināta advokāta, lai saņemtu juridisko palīdzību, sagatavotu prasības pieteikumu un vērstos tiesā, ceļot prasību. Tiesu praksē ir precedenti, kad, apstrīdot testamentu, ir panākta tā atcelšana: viss atkarīgs no iesniegto pierādījumu pamatotības.

Jāpievērš uzmanība tam, ka par publiska testamenta (ko apliecinājis zvērināts notārs vai bāriņtiesa) īstumu nevar izteikt šaubas, par to var celt tikai viltojuma strīdu.

Lai saņemtu zvērināta notāra pakalpojumus vai juridisku konsultāciju, aicinām vērsties pie kāda no notāriem, izmantojot Latvijas Zvērinātu notāru padomes interaktīvo karti: https://www.latvijasnotars.lv/notaries_map

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!