Zinātnieki konstatējuši, ka šo atšķirību pamatā ir neironi. Turklāt atklāts, ka sievietēm ir spilgtākas un spēcīgākas atmiņas par emocionāliem notikumiem nekā vīriešiem. Salīdzinājumā - sievietes var ātrāk atsaukt atmiņā vairāk notikumu. Viņu atmiņas ir bagātākas un dzīvākas. Stresa situācijā šīs atmiņas 'pārpludina' sievieti.

Ir fizioloģisks izskaidrojums tam, ka sievietes spēj atcerēties nevērīgu izturēšanos, pāridarījumus un strīdus pagātnē. Smadzeņu mandeļkodolam ir būtiska nozīme emocionālajā reakcijā un atmiņā. Agrāk uzskatīja, ka mandeļkodoli ir visvairāk saistīti ar bailēm un citām negatīvām
emocijām. Pēdējā laika pētījumi pierādījuši, ka mandeļkodoli reaģē gan uz patīkamiem, gan nepatīkamiem kairinājumiem. Neironu saistība ar pārējo smadzeņu daļu nodrošina ātru reakciju uz maņu kairinājumiem un ietekmē kā psiholoģisku reakciju, tā izturēšanos.

Sievietēm emocionālā atmiņa veidojas kreisajā mandeļkodolā, bet vīriešiem - labajā. Sievietēm emocionālā reakcijā iesaistītās smadzeņu zonas saskan ar tām, kas iekodē pieredzes atmiņas. Vīriešiem šis process norit atšķirīgā smadzeņu puslodes zonā.

Pētnieki domā, ka sievietes smadzenēs pastāvošā neironu saistība starp emocionālo un atmiņas centru varētu izskaidrot, kāpēc emocionālā atmiņa ir spilgtāka un precīzāka nekā vīriešiem. Tāpat kā sieviete var atcerēties negatīvās emocijas, pazeminoties stresa līmenim, viņai ir daudz lielākas iespējas atcerēties visu labo, ko vīrietis darījis. Tieši šī īpašība padara sievieti tik pievilcīgu vīrietim. Vīrietis viegli aizmirst savus labos darbus, bet sievietes mīlestības pilnā attieksme atgādina, ka viņš var būt tik dažāds.

Sieviete būs vīlusies, ja attiecībās no vīrieša sagaida tādu pašu intensitāti un precizitāti, kāda ir viņai. Ja viņa zina par šīm atšķirībām, tad var viegli koriģēt savas cerības. Viņa "nepazemina cerību līmeni", tikai koriģē, lai tās būtu reālas.

Piemēram, sieviete var skaidri atcerēties un glabāt atmiņā kādu īpaši romantisku brīdi un būs sāpināta, ja partneris neatceras neko no tā, kas viņai bijis tik svarīgs. Tā vietā, lai justos aizvainota vai dusmīga, viņai jāsaprot, ka smadzenes ir iekodētas atšķirīgi. Kā jau norādīts, pieņemot realitāti, pat ja tā neatbilst Holivudas romantiskajai ainai, mums ir iespēja izbaudīt patiesas mīlestības sniegto piepildījumu, tādas mīlestības, kas neprasa būt perfektam ne pašam, ne partnerim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!