Foto: stock.xchng
Vīrieši, kas pelna mazāk par savām partnerēm, ar lielāku varbūtību spers sānsoļus, liecina nule publicēts pētījums. Kā uzskata Kornela Universitātes socioloģijas doktorante Kristīna Munša, kas prezentēja savu pētījumu Amerikāņu socioloģijas asociācijas ikgadējā konferencē, ar seksuālo neuzticību vīrieši cenšas atjaunot savu dzimumidentitāti, ja viņiem šķiet, ka tā ir apdraudēta.

"Tas, ka vīrietis pelna mazāk par savu partneri, var apdraudēt viņa dzimumidentitāti, apšaubot tradicionālo priekšstatu par vīriešiem kā ģimenes uzturētājiem," norādīja pētījuma autore. "Šāda saistība var būt sevišķi izteikta noteiktās sabiedrības apakšgrupās, kur vīrišķība tiek augsti vērtēta, piemēram, latīņamerikāņu vīriešu vidū," piebilda socioloģe.

Kā apliecināja pētījuma rezultāti, neuzticība dramatiski pieauga, ja mazāk pelnošais vīrietis ir latīņamerikāņu izcelsmes, iespējams, tāpēc, ka ģimenes uzturētāja statuss ir "viena no noteicošajām latīņamerikāņu vīrišķības pazīmēm".

Mazāk pelnošo vīriešu situāciju pasliktina fakts, ka arī viņu partneres biežāk ir neuzticīgas. Daudz uzticīgākas ir sievietes, kas ir materiāli atkarīgas no saviem partneriem. Tomēr, kā liecina pētījuma rezultāti, neatkarīgi no apstākļiem sievietēm ir divreiz mazāka nosliece uz sānsoļiem nekā vīriešiem.

"Sievietes sievišķību nenosaka ģimenes uzturētāja statuss, to arī nenosaka seksuālās uzvaras, tāpēc ekonomiskā atkarība viņas neapdraud," savā pētījumā norāda Manska.

Munša piebilda, ka labi apmaksātā darba atstāšana nav vienīgā izeja sievietei, kas gribētu izvairīties no sava partnera sānsoļiem. Kā liecina pētījuma rezultāti, vīrieši, kas regulāri apmeklē baznīcu, mošeju vai templi, ir daudz uzticīgāki. Uzticīgāki ir arī cilvēki ar labu izglītību, un, "jo vairāk tas ir izglītots, jo uzticīgāks tas būs". Tas pats attiecas arī uz sievietēm.

Savā pētījumā Munša aptaujāja 1559 sievietes un 1024 vīriešus, kas ir precējušies vai dzīvo ar partneri vismaz gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!