Foto: PantherMedia/Scanpix
Ārēji pašpārliecināti un brīvi vīrieši itin bieži neuzsāk attiecības, jo to darīt viņiem traucē pašu aizspriedumi un bailes, turklāt to ir tik daudz, ka topā apkopotas tikai 20 izplatītākās vīriešu fobijas un kompleksi.

Resurss "woman.delfi.ua" apkopojis izplatītākās vīrieši bailes, uzsākot attiecības.

1. Vīrieši baidās kļūt par tādas izlaidīgas meitenes upuriem, kura veikli tēlo kārtīgu mātes meitu, kamēr puiša draugiem par viņu viss jau zināms, un viņi aiz muguras smejas par naivo aizraušanos ar draiskuli. Īsumā šo fobiju varētu dēvēt par vīrieša bailēm pēkšņi uzzināt par savu jauno draudzeni kaut ko apkaunojošu.

2. Bailes, ka intīmu attiecību sākums pieliks punktu sievietes idealizēšanai - attiecības kļūs "kā ar visām".  Tās ir sekas ilūzijai, ka visus vīriešus un sievietes var dalīt tādos, ar kuriem var "tikai gulēt" un tādos, ar kuriem "iespējama tikai tīra un skaista draudzība un mīla."

3. Puiši baidās pirmie piedāvāt tuvākas attiecības un tādējādi radīt par sevi iespaidu kā par "seksuālu ubagotāju" vai "seksuāli norūpējušos dīvaini",  kurš par seksu vien domā.

4. Daudzu vīriešu zemapziņā mājo bailes no soda par seksu vispār (pat ja viss noticis abpusēji labprātīgi). Turklāt viņi baidās gan no draudzenes vecākiem, gan likuma varas, un šīs bailes iedzītas audzināšanas rezultātā, ja ģimenē viss ar seksu saistītais ticis vērtēts kā slikts un apkaunojošs.

5. Vīrieši tāpat baidās draudzenes acīs izskatīties pēc seksuāliem izvirtuļiem kādu īpašu noslieču dēļ.

6. Bailes bezjēdzīgi tērēt laiku (un spēkus), kad vīrietis sajūt, ka attiecību veidošana nenesīs gaidītos ieguvumus, bet kaut kāda atbildība sievietes priekšā jau parādījusies.

7. Ne mazums puišu baidās, ka nespēs gultā iepriecināt savu partneri un sagādās viņai vilšanos. Nav būtiski, kāds varētu būt tā iemesls: vīrieša vecums, nogurums, lēnīgs temperaments vai sievietes sasaistītība.

8. Fobija izskatīties sievietes acīs kā nodevējam, kas vispirms pārgulējis, bet pēc tam atstājis. Šīs bailes īpaši bieži piemeklē vīriešus, kas tieši tā arī gatavojas darīt - iesaistīties tuvās attiecībās ar mazpazīstamu sievieti, bet pēc tam atgriezties pie pastāvīgās partneres.

9. Bailes no atbildības par seksu, tas ir, bailes no tā, ka sieviete, kura vispirms "atdevusies vīrietim" (pēc viņa daudzkārtējiem lūgumiem), pēc tam svinīgi apkraus viņu ar dažādiem pienākumiem un uzdevumiem.

10. Bailes zaudēt vīrieša patmīlai tik ļoti glaimojošās attiecības ar skaistu meiteni (ar kuru kopā viņš apmeklē dažādus pasākumus), jo ar savu uzmākšanos viņš būs izjaucis kādu vārdos neizteiktu vienošanos un aizbaidīs savu partneri, kas sava izcilā skaistuma dēļ ļoti vajadzīga demonstrēšanai sabiedrībā.

11. Vīrieši baidās zaudēt vīrišķīgo prestižu gadījumā, ja sieviete, ar kuru viņam jau bijušas tuvas attiecības, pārdomās un sāks satikties ar veiksmīgāku stiprā dzimuma pārstāvi. Ja pēc apkārtējo cilvēku domām šis pāris vēl nebūs nodibinājis intīmu tuvību, šim vīrietim arī nedraud "ragu uzlikšana" un pat draudzenes aiziešanas gadījumā viņš neko nebūs zaudējis.

12. Vīriešu fobija izrādīties tikai par sponsoru vai bagāto Buratīno vecumā (no 20 līdz 50 gadiem), kad sieviete varētu dāvāt savu labvēlību arī pilnīgi nesavtīgi.

13. Bailes izrādīties finansiāli nepietiekami stabilam - vīrietis nav pārliecināts, ka spēs finansiāli nodrošināt attiecības ar "dārgu sievieti", kura pieradusi pie greznības un vīriešu uzmanības.

14. Vīrieši baidās no seksuālas konkurences vispārējā nozīmē, asi izteikta nevēlēšanās, lai viņi tiktu salīdzināti ar citiem un, iespējams, novērtēti zemāk.

15. Bailes zaudēt līdera statusu tuvās attiecībās gadījumā, ja sieviete izrādās vai nu pārāk gudra un mērķtiecīga, vai pārāk asa.

16. Precēto vīriešu fobija zaudēt "kreisās" attiecības, jo mīļākā var viņus uztvert kā neperspektīvus attiecībā uz sievietes vēlmi izveidot ģimeni,

17. Fobija kļūt par tēvu un maksāt alimentus, ja vīrieša plānos ģimene vēl neietilpst.

18. Romeo un Džuljetas sindroms.Vīrietis baidās zaudēt attiecības, jo:

- viņu varētu nepieņemt meitenes ģimene;

- meitene varētu nešķist piemērota viņa paša ģimenei.

19. Vīrieši baidās uzņemties atbildību par inficēšanos ar kādu seksuāli transmisīvu slimību, jo tādējādi viņi rada iespaidu par sevi kā par seksuāli neizvēlīgiem tēviņiem, un var ar kaunu zaudēt attiecības.

20. Fobija no seksa ar jaunavām, kuras var pieķerties savam pirmajam vīrietim un tādējādi sarežģīt viņam dzīvi, tā arī nesniegušas vērā ņemamu seksuālo baudu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!