Foto: PantherMedia/Scanpix
Grūtniecība ir īpašs dzīves periods sievietes dzīvē, kad īpaša kopšana nepieciešama arī ķermenim. Lietojot pareizos ķermeņa kopšanas līdzekļus, iespējams novērst dažādas ādas problēmas, kas varētu rasties grūtniecības laikā.

Rūpes par sevi nāks par labu ne tikai ādai, bet arī miesai un dvēselei!

Sausa vai taukaina sejas āda

Foto: PantherMedia/Scanpix

Jebkāda tipa ādai ir nepieciešama kārtīga tīrīšana. Sausu ādu vajadzētu tīrīt ļoti maigi, normālas ziepes un mazgāšanās losjoni ir pilnīgs tabu. Vislabākie varianti ir attīrošie mazgāšanās želejas vai arī ph-neitrālas, maigas ziepes. Šo produktu sastāvā esošās mitrinošās vielas palīdz saglabāt ādas aizsardzības slāni, kā arī parūpējas, ka katrā mazgāšanas reizē sejas āda tiek kārtīgi mitrināta. Lai āda dienas laikā āda nejustos sastiepta un nelobītos, dienas krēmā sastāvā ir jābūt ne tikai taukvielām, bet arī mitrinošām vielām. Mitrinošs krēms bez taukvielām var novest pie tā, ka āda var piepampt un zaudēt vēl vairāk ūdens. Ideālās bioloģiski aktīvās vielas sejas ādas mitrināšanai ir tādas higroskopiskās vielas kā hialuronskābe un urīnviela, kā arī alveja un E vitamīns.

Par intensīvu mitrināšanu parūpēsies iknedēļas maska. Lai atbrīvotos no netīrumu un sviedru kārtiņas virsādā, kā arī izvairīties no tā, ka aizsprostojas tauku dziedzerīši, nelīdzenas ādas kopšanai iesaka dziļo poru tīrīšanu. Labi palīdz arī dziļi attīrošās pīlinga maskas. Tās pārklāj ādu ar plēvīti. Novilkšanas reizē tā paņem līdz visus netīrumus un nolobījušās ragvielas daļiņas. Kopšanas produktos ir jābūt ļoti daudz mitrinošo vielu un tajā pašā laikā pavisam maz taukvielu, savādāk var rasties pumpas. Šad un tad var uzlikt arī rauga masku - nelielam daudzumam rauga pievieno siltu ūdeni un tad samaisa, veidojot viendabīgu masu. To klāj uz sejas. Apmēram pēc piecām minūtēm nomazgā ar remdenu ūdeni.

Vēders: skaists, gluds un bez strijām

Foto: stock.xchng

Grūtniecības laikā vēdera āda pamatīgi izstiepjas. Kad vēdera āda ir ļoti nostiepta un ļoti niez, tad vistīrākā bauda būs birstīšu masāžas. Tās veicina asinsriti vēderā un stiprina saistaudus.

Ja vēders aug ļoti ātri vai arī sievietei ir iedzimts saistaudu vājums, grūtniecības strijas var veidoties tik un tā. Strijas izskatās kā violeti plīsumi kolagēna un elastīna audos, kas vēlāk paliek bālākas, bet vairs nekad nepazūd. Ja pat no strijām nevar izvairīties, tās var mēģināt novērst. Berzējiet vēderu ik dienu ar īpašiem masāžas cimdiem. Tāpat katru ieziediet vēderu ar krēmu vai ķermeņa eļļu. Var veikt arī asinsriti veicinošo masāžu. Paņemiet vēdera ādu starp īkšķiem un rādītājpirkstiem, parullējiet to turp un atpakaļ un tad noglāstiet to vietu. Tas nāk par labu ne tikai ādai, bet arī uzlabo pašsajūtu. Šo masāžu vajadzētu īpaši aktīvi veikt ap 13. grūtniecības nedēļu, kaut gan tas nav vēl aizvien nav zinātniski pierādīts.

Krūtis: izskatās lieliski!

Foto: Scanpix

Grūtnieces parasti var priecāties par elpu aizraujošu dekoltē. Grūtniecības pirmajās nedēļās krūtis paliek ievērojami lielākas, bet grūtniecības beigās katra krūts var svērt pat par 400 gramiem vairāk. Tas, protams, izskatās lieliski, bet tas arī nozīmē, ka ādai tiek radīta papildu slodze. Dažas sievietes grūtniecības laikā sasprindzinājuma sajūtu krūtīs izjūt īpaši izteikti. Šajos gadījumos palīdzēs maigas masāžas ar lavandas un neroli ekstrakta ēteriskām eļļām. 100 mililitros žožobas eļļas iepilina apmēram 7 pilienus abu ēterisko eļļu. Svarīgi ir eļļošanas laikā krūtsgalus atstāt neskartus. Ķermenis grūtniecības laikā izstrādā savu aizsargprogrammu. Uz areolām palielinās Montgomerija dziedzerīši un sāk izdalīties īpaši kopjošā eļļā.

Mazgāšanās kontrastdušā, ikdienas berzēšanās ar mitru frotē dvieli vai arī masāža ar mīkstu mazuļa birstīti rūpējas par to, lai krūšu āda paliek stingra un skaista. Pēc ūdens procedūrām vai masāžas ieziediet ādu ar ādu nostiprinošu krēmu vai arī ar kliņģerīšu eļļu. Lai pareizi rūpētos par krūšu saistaudiem, grūtniecēm vienmēr vajag valkāt ērtu krūšturi.

Pumpas dekoltē rajonā

Foto: Scanpix

Maigā āda dekoltē rajonā ir pelnījusi īpašu kopšanu, īpaši, ja šajā zonā parādījušās pumpas un pūtītes. Vislabākais kopšanas līdzeklis ir maska no medicīniskā māla. Sīkie kvarca kristāli uzsūc visas baktērijas, netīrumus un taukus gluži kā sūklis. Sajauciet trīs ēdamkarotes medicīniskā māla ar remdenu kumelīšu tēju un maisiet, līdz veidojas viendabīga masa. Uzziediet to uz dekoltē un ļaujiet tai sažūt, tad nomazgājiet to ar remdenu ūdeni. Pēc tam ieziediet dekoltē ar audus stiprinošu krēmu.

Āda pēkšņi ir palikusi sausa un sāk niezēt! Ko nu?

Foto: Scanpix

Pieauguša cilvēka lielākais orgāns ir āda. Tās platība ir no 1,5 līdz 2 kvadrātmetriem, taču grūtniecības laikā tā var mainīties. Hormonālo izmaiņu dēļ āda paliek sausa un pēkšņi sāk niezēt vēders. Dušas eļļas, kuru sastāvā ir mitrinošas eļļas vai arī šī (shea) sviests, rūpējas par ādas izskatu jau mazgāšanās laikā.

Tām sievietēm, kurām labāk patīk mazgāties vannās, vajadzētu atteikties no putu kalniem, jo tās pastiprināti sausina ādu. Labāk ir izmantot vannas eļļas, bet pēc tam vēl mitrā ādā ieziest ar ķermeņa krēmu vai eļļu. Vecmātes iesaka alvejas želeju (var nopirkt aptiekā), ar ko vēderu vajadzētu ieziest vairākas reizes dienā. No šī tuksneša auga iegūtā želeja nomierina un atvēsina niezošās vietas.

Kāpēc rodas vēnu pinumi? Kā no tiem atbrīvoties?

Foto: Scanpix

Grūtniecības laikā kāju vēnas transportē par 1,5 litriem vairāk asiņu, neskatoties uz papildu svaru, ko tām ir jāiznes. Tajā pašā laikā aizvien augošais grūtniecības vēders ar savu svaru rada spiedienu uz asinsvadiem un traucē asinsritei virzienā no kājām uz sirdi. Progesterona hormons vēnu sieniņas padara vaļīgākas, tāpēc tās izstiepjas. Lielai daļai grūtnieču sekas ir paplašināti asinsvadi (vēnu pinumi), kas uz kājām izskatās pēc zili-sarkana režģa. Bieži vien vēnu pinumi ir nekaitīgi, vēlāk tos var likvidēt ar lāzeri vai arī tie pazūd paši par sevi.

Vislabākā profilakse ir kontrastdušas, jo tad asinsvadi sāk pierast sarauties un atkal izplesties. Pats galvenais - vienmēr beigt ar aukstu dušu. Kā arī pēc iespējas vairāk atvieglojiet sēdēšanu, nelieciet kāju pār kāju. Tās sievietes, kas ikdienā nēsā kompresijas zeķbikses, papildus pasargā un palīdz savām kāju vēnām.

Pigmentācija – ko var darīt lietas labā?

Foto: Scanpix

Izmaiņas hormonu līmenī var pastiprināt ādas pigmenta veidošanos. Krūtsgali, dzimumzīmes un dzimumplankumi paliek tumšāki. Liela daļa grūtnieču sākot ar trešo grūtniecības mēnesi pamana, ka uz pieres, vaigiem, deguna un virslūpas parādās t.s. grūtniecības maskas, proti, šīs sejas daļas paliek nedaudz tumšākas. Šī procesa ir melanīnu stimulējošā hormona skaita palielināšanās organismā. Šis hormons aktivizē tās ādas šūnas, kas ražo ādas pigmentšūnas (melanocītus). Sekas šai parādībai ir lielāki vai mazāki plankumi, ko var viegli novērst ar maskējošas kosmētikas palīdzību.

Tāpat arī pigmentu pastiprinātu rašanos veicina saule. Tāpēc ļoti svarīgs ir labs aizsargkrēms, kura faktors vislabākajā gadījumā ir 20 vai vairāk. Sejas ādas kopšanai izvēlēties krēmu ar gaismas aizsargfiltru vai arī īpašu krēmu, kas ierobežo melanīna rašanos. Grūtniecēm un zīdošām sievietēm vajadzētu atteikties no ādas izgaismotājiem tūbiņās. To saturā esošais ādu balināmais līdzeklis un citas sastāvdaļas šajā delikātajā laika posmā var būt ar šaubīgu iedarbību. Pigmentācija bieži vien pazūd uzreiz pēc dzemdībām.

Kas palīdz ādas apsārtumu gadījumos?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Paaugstināta estrogēna līmeņa dēļ ādas izskats uzlabojas, jo paplašinās asinsvadi. Veidojas jauni, mazi asinsvadiņi, lai asinis varētu vieglāk cirkulēt pa ķermeni grūtniecības laikā. Grūtniecības laikā sievietes ķermenī pulsē par 1,5 litriem vairāk asiņu nekā parasti.

Problēmas var rasties sievietēm, kuras slimo ar kuperozi (=paplašināti asinsvadi), jo hormonu dēļ sarkanvaidzītes efekts ir īpaši izteikts. Šajos gadījumos īpaši palīdz maskējošie krēmi vai zīmuļi zaļos un smilškrāsas toņos, kas neitralizē apsārtumus. Sievietēm ar kuperozi vajadzētu izvairīties no apstākļiem, kas pastiprina asinsriti: karstums (sauna un tvaika pirts), stiprs sals, sauļošanās, asas garšvielas. Arī tradicionālie berzēšanas pīlingi nav domāti sievietēm ar paplašinātiem asinsvadiem. Grūtniecības laikā labāk būtu veikt enzīmu pīlingus vai arī pīlingus ar mikro lodītēm.

Trīs padomi starojošai ādai

Foto: PantherMedia/Scanpix

1. Pīlingi un krēmi
Grūtniecības laikā kopta un zīdaini maiga āda ir viens no Jūsu skaistuma galvenajiem aksesuāriem. Atvēliet laiku ikdienā nelieliem ādas lutināšanas rituāliem. Tādā veidā Jūs iegūsiet ļoti maigu ķermeņa ādu un palutināsiet arī savu dvēseli. Maigie pieskārieni stimulē, kā pierādīts, nervu galiņus, kas atrodas tieši zem ādas virskārtas. Katrā kvadrātcentimetrā atrodas apmēram 5000 tādu nervu galiņu. Var teikt to, ka ķermenis ir ideāli aprīkots, lai sajustu ikkatru ādas kopšanai veltīto pieskārienu.

Veiciet pīlingu divreiz nedēļā dušas laikā, lai noberztu atmirušo ādu. Tas maigā veidā veicina saistaudu apasiņošanu un attīrīšanu no kaitīgām vielām. Patīkamās jutekliskās sajūtas rada arī krēmi. Stiprinošie ķermeņa losjoni pastiprināti mitrina ādu un palīdz, lai tā paliktu mīksta un elastīga. Tādā veidā grūtniecības laikā Jūsu āda varēs atslābināti augt.

2. Enerģijas krēmi
Attīrošā maska ar balto toni noņem no ādas visu lieko kā tāds magnēts – netīrumus, taukus, baktērijas pazūd, poras tiek iztīrītas. Jau paaudžu paaudzēs marokānietes tīra seju, ķermeni un galvas ādu ar minerāliem bagātu Atlasu kalnos atrodamo zemi. Šo zemi var nopirkt arī pie mums. Vienai sejas maskai ir nepieciešamas trīs ēdamkarotes pulvera. Pievienojiet remdenu ūdeni, tad maisiet tik ilgi līdz ir izveidojusies viendabīga masa. Ļaujiet tai nedaudz pastāvēt, tad uzklājiet to uz sejas! Nomazgājiet to pēc 15 minūtēm!

Tagad var arī uzklāt enerģijas krēmu, kas liks bālajai ādai izskatīties svaigākai. Ogļhidrāti mudina veidoties jaunām šūnām, savukārt vitamīni stimulē mikrocirkulāciju, minerālu maisījums aktivizē ādā papildu enzīmus. Rezultātā: sejas ādas krāsa atkal ir veselīgi sārta un izskatās svaiga, kā arī tā ir atguvusi savu spožumu.

3. Veselīgs iedegums
Bāla, savārgusi un nogurusi – tā trīs vārdos varētu aprakstīt grūtnieču sejas ādas izskatu. Iemesls bieži vien ir pazemināts asinsspiediens. Tas notiek, jo hormons progesterons padara vēnu sieniņas vieglāk iestiepjamas. Tāpēc asinis burtiski "iestrēgst" kājās un asinsrite notiek tikai ķermeņa lejas daļā. Tas ir pārsteidzoši, bet pavisam neliels iedegums var likt sejai atkal starot, ātri vien noslēpj mazos sejas nelīdzenumus, melnos punktus un sarkanās dzīsliņas. Pats galvenais – lai iegūtu to mazumiņu brūnuma sejā, nevajag obligāti atrasties saulē un pakļaut sevi bīstamajam UV-starojumam, kas īpaši veicina sejas ādas pigmentācijas jeb "grūtniecības maskas" rašanos. Tāpēc ikdienā var izmantot speciālos krēmus ar viegla iedegumu efektu. Lietojot šādus krēmus ikdienā, sejas āda izskatīsies viegli iedegusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!