Foto: Scanpix
Cik bieži bērnam ir vajadzīgi jauni apavi? Cik ātri aug bērnu kājas? Vai bērni drīkst valkāt pārmantotus apavus? Atbildes uz šiem un daudziem citiem jautājumiem atradīsiet šajā rakstā.

Lai bērna kājas būtu veselas, viņam ir nepieciešamas daudzveidīga kustēšanās. Ļaujiet bērnam pēc iespējas biežāk skriet un staigāt ar basām kājām. Tas stiprina ne tikai pēdu kaulus un muskulatūru, bet arī padara pēdu saites un cīpslas elastīgākās, ļauj bez problēmām pašūpoties no pirkstgaliem uz papēžiem un novērš plakanās pēdas veidošanos.

Apavi pilda tādu kā aizsargfunkciju - tiem jāpasargā pēdas no aukstuma, slapjuma un traumām. Pēdai nav nepieciešams, lai apavos būtu kāds īpašs balsts. Vislabākie apavi liek pēdām labi justies, nevis labi izskatīties.

Kāpēc apaviem ir jābūt brīviem?

Ja kājām apavos ir pārāk maz vietas, tās nevar brīvi kustēties. Šauru apavu dēļ veidojas pretdabisks kāju pirkstu izvietojums, nereti cieš tieši lielie kāju pirksti. Bieži vien nepareizu apavu izvēles dēļ ar laiku var parādīties sāpes ceļos un gūžās. Tāpat saplacinātu kājas pirkstu dēļ var rasties varikozās vēnas un sāpes mugurkaulā. Tieši tāpēc apaviem vajadzētu būt vismaz par vienu centimetru garākiem nekā pēdām, bet zolei jābūt pēc iespējas elastīgākai. Pilnīgs tabu, pērkot bērnu apavus, ir sašaurināti purngali. Tādos apavos mazajam kāju pirkstiņam nav brīvas vietas. Tāpēc atcerieties – kāju pirkstu daļa kurpēs ir jābūt platai!

No cik gadu vecuma bērniem vajadzētu sākt valkāt apavus?

Nesteidzieties pirkt savam mazulim pirmo apavu pāri. Mazuļu pēdiņām ir vajadzīga brīvība, lai pilnībā attīstītos. Tāpēc neļaujieties mazo, jauko kurpīšu valdzinājumam. Jūsu bērniņa pēdiņas ļoti labi jūtas arī zeķītēs. Tas attiecas arī uz to laika posmu, kad bērni pirmo reizi pieceļas kājās vai sper pirmos soļus. Sākotnēji bērna stājai palīdzēs ABS-zeķes. Apavi ir nepieciešami tad, kad bērns jau tik droši un pārliecināti staigā, ka arī ārā viņš var nostāvēt uz savām kājiņām.

Cik daudz apavu pāru bērnam ir vajadzīgi?

Pietiks ar diviem pāriem labu apavu ikdienai. Ja ir atrasts viens pāris ērtu un jauku apavu bērnam, tad ir jānopērk uzreiz arī otrs maiņas apavu pāris, jo pat mazākās pēdiņās sāk svīst, ja tām ir pārāk karsti. Ja kurpes nevar kārtīgi izvēdināt un izžāvēt, tajās var ieperināties pēdu sēnīte.

Vai bērniem vajag valkāt mājas čības?

Ja mājās ir gluda un auksta grīda, tad čības noteikti ir jāvalkā, tomēr jādod bērnam iespēja mājās paskraidīt apkārt ar basām kājām vai arī ABS zeķēs, kas stiprina pēdu muskulatūru.

Vai bērni drīkst nēsāt pārmantotus apavus?

Eksperti nav gluži septītajās debesīs, kad jaunākie bērni nēsā vecāko brāļu un māsu apavus. Taču dažos gadījumos var tikt izdarīti izņēmumi:

Apavu platums ir tieši laikā. Tas nozīmē, ka tie nav ne par platu, ne arī par šauru.

  • Pārmantotie apavi ir valkāti ļoti īsu laiku, ka vēl nevar just iepriekšējā saimnieka pēdiņu.
  • Ādā vēl nav izveidojušās krokas, kas varētu sāpināt pārmantoto apavu valkātājus.
  • Apavu zoļu papēži vēl nav nonēsāti.

Cik ātri aug bērnu kājas?

Bērnu kājas aug ļoti ātri un spazmatiski. Laika posmā starp trīs un sešiem gadiem bērnu kājas aug ar ātrumu divi līdz trīs apavu izmēri gadā. Skolas vecuma bērniem tie ir viens līdz divi izmēri gadā. Viens izmērs atbilst 6,6 milimetriem. Lai pārbaudītu, kā aug jūsu bērna kājas, bērniem vecumā no viena līdz trīs gadiem pēdas garumu mēriet katras sešas līdz astoņas nedēļas, savukārt bērniem vecumā no trīs līdz sešiem gadiem – ik pēc četriem līdz sešiem mēnešiem.

Kā atrast vislabākos apavus?

Bērnu pēdām apavos ir jābūt pietiekami daudz brīvas vietas kustībai. Pareiza izmēra bērna apaviem ir jābūt atbilstošā garumā, platumā un augstumā. Tāpat arī tiem ir jābūt izgatavotiem no elpojoša, viegla un lokana materiāla. Labiem un ērtiem apaviem nevajag obligāti jābūt izgatavotiem no dārgas ādas. Mūsdienās tiek izgatavoti augstas kvalitātes elpojoši sporta apavi un kedas.

Vai apavi deformē pēdas?

98% jaundzimušajiem ir veselas pēdas, salīdzinājumam - tikai 40% pieaugušo var lepoties ar labu kāju veselību. Lielu nozīmi spēlē ģenētika, tomēr svarīgākie faktori veselām pēdām ir ērti pareizā izmēra apavi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!