Mūsdienās aizvien pieaug priekšlaicīgi dzimušo mazuļu skaits. Taču pēdējo gadu laikā šādu mazuļu aprūpe ir uzlabojusies, un rezultātā arī pieaug šo mazuļu izdzīvošanas iespējas. Pastāv vairākas metodes, kā izvairīties no priekšlaicīgām dzemdībām. Šajā rakstā uzzināsiet atbildes uz vissvarīgākajiem jautājumiem.

Kāds mazulis tiek uzskatīts par priekšlaicīgi dzimušu?

Mazuļi, kas piedzimst ātrāk nekā trīs nedēļas pirms noteiktā dzemdību datuma, tiek uzskatīti par priekšlaicīgi dzimušiem. Medicīnas progress šiem mazuļiem ļauj ne tikai izdzīvot, bet arī izvairīties no dažādām veselības problēmām turpmākajā dzīvē. Tomēr tiem mazuļiem, kas piedzimst pirms 32. grūtniecības nedēļas vai arī viņiem ir ļoti mazs dzimšanas svars (mazāks par 1500 gramiem), neskatoties ne uz ko, dažkārt ir jācīnās ar diezgan smagām komplikācijām. Tāpēc ārsti vēl arvien mēģina izvairīties no priekšlaicīgām dzemdībām vai arī pēc iespējas ilgāk kavēt dzemdības; lai tas būtu iespējams, tiek izmantotas dažādas metodes.

Kāpēc mazuļi piedzimst agrāk?

Priekšlaicīgām dzemdībām var būt vairāki cēloņi. Nelielas pārmaiņas dzemdes kaklā – vai tās būtu miomas vai arī agrās biopsijas sekas, vai arī pārlieku liels augļūdeņu daudzums var izraisīt priekšlaicīgas dzemdības. Tāpat cēlonis varētu būt hormonālie traucējumi vai arī priekšlaicīga placentas atdalīšanas. Ievērojams priekšlaicīgo dzemdību risks ir smēķētājām, tāpēc tam ir jābūt par iemeslu viņām atmest smēķēšanu pavisam. Priekšlaicīgu dzemdību iemesls var būt bērna saaukstēšanas vai kādas anomālijas gadījums. Arī dvīnīšu vai trīnīšu grūtniecība nenorit pilnas 40 nedēļas, jo dzemde šādu grūtniecību laikā var būt īpaši izstiepta. Jo ilgāk norit tādas grūtniecības, jo vairāk stiepjas muskuļi, bet organisms izdala vielu oksitocīnu. Sievietēm, kas ir pārcietušas vairākus spontānos abortus, ir paplašināts dzemdes kakla kanāls, kas jau ir priekšlaicīgi ir zaudējis savu saturēšanas funkciju – dzemdes kakla paplašināšanās izraisa sāpes dzemdē.

Dažkārt priekšlaicīgas dzemdības tiek izraisītas ar nodomu, jo pastāv risks, ka mātes veselību apdraud kāda bīstama slimība, piemēram, HELLP sindroms. Arī tad, ja bērns mātes vēderā vairs nesaņem nepieciešamās barības vielas, ārsti var nolemt par labu priekšlaicīgām dzemdībām.

Mūsdienās ir zināms, ka viens no visbiežākajiem priekšlaicīgo dzemdību vai – sliktākajā gadījumā – vēlo spontāno abortu cēloņiem (parasti pēc 12.grūtniecības vai vairāk nedēļām) var būt vaginālās infekcijas. Eksperti apgalvo, ka vismaz vienu trešdaļu vai pat vienu pusi priekšlaicīgo dzemdību izraisa tieši šāda veida infekcija.

Iemesls: hormonu dēļ grūtniecības laikā vai arī kontracepcijas tablešu lietošana bieži vien maina sievietes imūnsistēmu. Viņas kļūst uzņēmīgākas pret dažādām infekcijām. Pārmaiņas manāmas arī miklajā maksts vidē. Pienskābes baktēriju skaits, t.s. lacto bacillus baktērijas, šādā situācijā samazinās. Tā kā šie mikroorganismi veido skābu vidi, kas kavē vīrusu izplatīšanos makstī un dzemdes kaklā, tad to deficīta dēļ šo vīrusu izraisītāji var ātrāk izplatīties. Ja vīrusus izraisošie mikroorganismi sasniedz dzemdes kaklu, tie var kaitēt ne tikai dzemdes kaklam, bet arī izraisīt augļapvalka iekaisumu.

Sliktākajā gadījumā vīrusi iekļūst aiz augļapvalka un tiešā veidā apdraud mazuli. Pat, ja vīrusi kairina tikai augļapvalku, tie tik un tā ievērojami novājina augļapvalka imunitāti. Iespējamās sekas var būt augļapvalka plīsums. Šī procesa laikā izdalās noteikti hormoni – prostaglandīni, kas padara mīkstāku dzemdes kaklu un var izraisīt priekšlaicīgas dzemdības.

Brīdinošie priekšvēstneši?

Grūtniecēm ir jāpievērš uzmanība sava ķermeņa radītajiem signāliem. Parasti organisms dod ļoti skaidrus mājienus. Ja šos signālus jeb mājienus savlaicīgi atklāj un pareizi saprot, bieži vien var novērst ļaunāko. Ja sākas asiņošana, vēdersāpes, caureja vai drudzis, nekavējoties jāvēršas pie ārsta. Ārsts pārbaudīs dzemdes kaklu, vai tas vēl nav atvēries. Ar ultraskaņas palīdzību izmēra dzemdes kakla kanāla garumu. Ja konkrētajā grūtniecības periodā tas ir par īsu, pastāv priekšlaicīgu dzemdību risks. Ja parādās priekšlaicīgas sāpes vai pārplīst augļapvalks, grūtniece nedrīkst zaudēt laiku, viņai nekavējoties ir jādodas uz slimnīcu.

Tāpat grūtniecības laikā paaugstināta uzmanība ir jāpievērš katrai, pat šķietami visnekaitīgākajai sūdzībai. Jau vairākkārt ir pierādīta savstarpējā saikne starp priekšlaicīgām dzemdībām un periodontītu. Ilgstoši tika uzskatīts, ka šie vīrusu pārnēsātāji izraisa priekšlaicīgās dzemdības, nu mediķi ir pārliecināti, ka arī zobu smaganu iekaisums ir viena no uzskatamākajām brīdinošām zīmēm. Šajā gadījumā sievietes imūnsistēma ir īpaši noslogota, un vairs nespēj aizsargāties no bīstamu vīrusu izraisītājiem makstī.

Tāpat priekšlaicīgas dzemdību sāpes var izraisīt pārmērīgs stress. Lai gan lielai daļai sieviešu, kas piedzīvojušas priekšlaicīgās dzemdības, kā galvenais dzemdību izraisītājs ir bijis tieši stress, tomēr saistība starp šiem diviem faktoriem vēl aizvien nav noskaidrota. Pētnieki uzskata, ka stress īpaši veicina infekcijas izplatīšanos organismā, kā arī negatīvi ietekmē imūnsistēmu. Tieši šī iemesla dēļ ārsta norādījums sevi saudzēt būtu jāuztver pavisam nopietni.

Padoms: Visi eksperti grūtniecēm vienbalsīgi ieteiks: "Vairāk pievērsiet uzmanību sev un savai veselībai!" Veselīgs, sabalansēts uzturs stiprina ne tikai imūnsistēmu, bet arī uzlabo maksts skābuma vidi, savukārt sportošana palīdzēs atbrīvoties no stresa.

Kā var palīdzēt ārsts?

Neuztraucieties! Priekšlaicīgas dzemdības vai arī spontānie aborti mūsdienās vairs nenozīmē vissliktāko! Lai palīdzētu sievietēm saglabāt grūtniecību, Ārsti izmanto vairākas metodes, tādēļ ārstēšanu ieteicams sākt pēc iespējas ātrāk. Savlaicīgi pamanot kādas izmaiņas, iespējams iejaukties un pilnībā novērst vīrusa izplatīšanos organismā.

Mūsdienās ginekologi zina par šo problēmu un pievērš tai īpaši daudz uzmanības tieši pārbaužu laikā. Taču starp regulārajiem apmeklējumiem grūtniecības laikā parasti paiet vismaz 2 līdz 4 nedēļas, tāpēc, jo agrāk tiek uzsākta ārstēšana, jo labāk. No inficēšanās brīža līdz priekšlaicīgajām dzemdībām vai pat spontānajam abortam var paiet vien dažas nedēļas. Turklāt dažas sievietes vēl vairāk satrauksies par nemitīgajām analīzēm un pārbaudēm, bet uztraukums nenāk par labu grūtniecībai!

Nav svarīgi, vai izmaiņas maksts vidē ir konstatējusi pati grūtniece, vai arī viņas ginekologs, noteikti nekavējoties jāveic atbilstoši ārstēšanas pasākumi. Tiklīdz infekcija ir likvidēta, jāatjauno iepriekšējā, dabiskā, skābā maksts vide, kurā mitinās vairāk lacto bacillus baktēriju. To var panākt ar īpašu pienskābes preparātu palīdzību, ko ievada makstī. Pēc pareizas terapijas apmēram 80% grūtnieču ph-vērtība normalizējas divu līdz astoņu dienu laikā.

Ja inficēšanās tomēr ir notikusi, svarīgākais ir to izārstēt - ar lokālas iedarbības medikamentiem vai antibiotikām nopietnākos gadījumos, kad vīruss jau sasniedzis dzemdes kaklu.

Vai atkārtotas priekšlaicīgas dzemdības ir kāds likteņa "joks"?

Diemžēl dažām sievietēm priekšlaicīgas dzemdības vai vēlīnus spontānos abortus nākas piedzīvot vairākas reizes. Šādos gadījumos var uzskatīt, ka priekšlaicīgo dzemdību priekšnosacījumi var būt tādi paši kā iepriekšējās grūtniecības laikā, kas beidzās ar priekšlaicīgām dzemdībām. Ja rodas izmaiņas maksts vidē, tad sieviete var uzsākt laicīgi gatavoties jaunajai grūtniecībai, veicot dažādus medicīniskās procedūras, lai bagātinātu to ar lacto bacillus baktērijām.

Ja grūtniecības beidzas priekšlaicīgi divas vai vairākas reizes, mediķi ķeras pie iedarbīgākiem ārstēšanas pasākumiem. Viens no tādiem ir dzemdes kakla plastikas operācija. Šīs relatīvi nekaitīgās operācijas laikā ar sava veida cilpas palīdzību tiek sašaurināts dzemdes kakls, tādējādi apgrūtinot infekcijai ceļu uz dzemdi. Uzmanību – šī manipulācija infekcijas izplatīšanos tikai apgrūtinās, nevis pilnībā aizkavēs! Turklāt priekšlaicīgo dzemdību vai arī spontāno abortu skaits pēc šādas operācijas vēl aizvien ir ļoti augsts. Tāpēc var izmēģināt arī citu ārstēšanas metodi – ar operācijas palīdzību pilnībā noslēgt dzemdes kaklu. Šāda operācija jāapsver gadījumos, ja sieviete ir piedzīvojusi vairāk nekā vienu spontāno abortu vai priekšlaicīgās dzemdības laika posmā starp 12. un 32. grūtniecības nedēļu. Iespējams, tas izklausās drastiski, taču šis ir viens no variantiem, kas ir pilnīgi nekaitīgs topošajai māmiņai un mazulim, un var glābt grūtniecību. Šādas operācijas laikā dzemde tiek pilnībā noslēgta, turklāt labāk sadzīst arī apkārtesošie saistaudi.

Bieži vien dzemdes kakla slēgšanu veic laika posmā starp 12. un 16. grūtniecības nedēļu. Dažādi pētījumi ir apstiprinājuši, ka šādā veidā apmēram 80% grūtniecību var tikt glābtas, it īpaši sievietēm pēc iepriekšējām grūtniecībām, kurām dzīvi ir piedzimuši tikai 17% bērnu. Uzmanību – šāda veida operācijas ir jāveic tikai ārkārtas gadījumā un tikai specializētā klīnikā!

Pilnīga dzemdes kakla slēgšana vēlīnā grūtniecības laikā var aizkavēt priekšlaicīgās dzemdības, ja infekcija ir progresējusi. Tā kā šādos gadījumos dzemdes kakls ir ļoti jutīgs un dažkārt augļapvalks ir jau saredzams, tad sākumā tas tiek uzmanīgi pabīdīts atpakaļ un tikai tad tiek noslēgts dzemdes kakls. Šādos gadījumos bieži vien mediķi nozīmē arī ārstēšanu ar antibiotikām. Apmēram 40% grūtniecību vēlā stadijā var tikt saglabātas, veicot šādu medicīnisko manipulāciju.

Vai pēc dzemdes kakla noslēgšanas var dzemdēt dabiski?

Daudzas sievietes baidās no pilnīgas dzemdes kakla slēgšanas, jo domā, ka tad jebkurā gadījumā vajadzēs veikt ķeizargriezienu. Patiesībā tā nav! Ārsti pēc šādas operācijas iesaka dabiskas dzemdības, jo tikai tā pirms tam operētais dzemdes kakls var atgūt savu iepriekšējo formu. Apmēram 3-4 nedēļas pirms noteiktā dzemdību datuma šuve tiek atkal atvērta, izmantojot lokālo narkozi. Mierinoša doma jums - pēc šādas operācijas var palikt stāvoklī un iznēsāt veselu mazuli vēl vairākas reizes!

Kā var palīdzēt mazulim, ja dzemdības ir nenovēršamas?

Ja, neskatoties uz visām medicīniskajām pūlēm, dzemdību process ir sācies, un neko vairs nevar izdarīt, lai grūtniecību tomēr turpinātu, ko iesākt? Mūsdienu medīcinas sasniegumi ļauj palīdzēt gan māmiņai, gan jaundzimušajam. Sākotnējais mērķis - jaundzimušo nodrošināt ar pašu galveno. Mazulis tiek ievietots inkubatorā, jo bieži vien viņam nav pilnībā attīstījušās plaušas un ir nepieciešama mākslīgā elpināšana. Mazulim tiek noteikta terapija ar speciālu aparātu, kas palīdz atvērt plaušas un piegādā tām plaušas. Priekšlaikus dzimušam bērnam vairāk par visu nepieciešams siltums, klusums, miers un māmiņas piens, ja blakus būs māmiņa un tētis, tad arī viss būs labi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!