Foto: F64
Kas ir kreilība? Ko vecāki var darīt, lai ar to sadzīvotu? Kā arī, kā noskaidrot, vai bērns ir kreilis vai tomēr labrocis?

Kāpēc pastāv kreilība un labrocība?

Cilvēka labās un kreisās smadzeņu puslodes ir savstarpēji savienotas ar pretējām ķermeņa pusēm. Kreiļiem par informācijas apstrādi atbild smadzeņu labā puslode, savukārt labročiem to pašu dara kreisā smadzeņu puslode. Tas nenozīmē, ka kreilības gadījumā samazinās kopējā smadzeņu aktivitāte, bet gan var rasties signālu pārraides grūtības un pārslogojums dominējošajā smadzeņu puslodē. Kreilība (vai labrocība) ir iedzimta, un visus savus meistardarbus pārmācītie kreiļi tik un tā veic ar kreiso roku nevis labo. Kreiļa pārmācīšanas procesu var fiksēt, novērojot smadzeņu darbību. Pārmācīšanas sekas bieži vien ir grūti paredzamas.
10 līdz 15 procentu iedzīvotāju ir kreiļi. Šo procentuālo starpību var izskaidrot ar to, ka aptaujas ne vienmēr ir tik precīzas kā specializētas pārbaudes. Vēl viens iemesls šai starpībai ir tāds, ka vēl kādu laiku atpakaļ bērni tika pārmācīti, jo skolā taču vajadzēja rakstīt ar t.s. "īsto" roku, proti, labo. Aptaujā arī atklājās, ka vecākajā vecuma respondentu grupā skaita ziņā ir mazāk kreiļu nekā jaunākajā vecumā grupā. Iemesls tam noteikti ir pārmācīšana.

Kā noteikt kreilību?

Skatoties uz dažiem bērniem, nav nekādu šaubu – viņi zīmē, spēlējās un ēd galvenokārt tikai un vienīgi ar kreiso roku. Taču ir arī bērni, kuriem līdz pat pirmsskolas vecuma nevar noteikt, vai viņi ir kreiļi vai arī tomēr labroči. Šie bērni izmanto to roku, kurā viņiem ieliek zīmuli vai dakšiņu.

Ja jūs neesat pārliecināta, tad ar dažu nelielu uzdevumu palīdzību ir iespējams pārbaudīt, ar kuru roku bērns labprātāk darbojas. Var lūgt bērnam norādīt uz dažādiem priekšmetiem grāmatā vai arī palūgt nolikt savu zobu birsti uz izlietnes malas, kā arī novērot, kuru roku bērns izmanto zobu tīrīšanas laikā, vai arī skatīties, kā viņš mēģina ievilkt diegu adatas acī.

Relatīvi vienkārša pārbaude ir - negaidīti kādam kaut ko mest. Priekšmets tiks automātiski noķerts ar "pareizo" roku, jo tas ir izveidojies par refleksu. Refleksus nevar ietekmēt saprāts vai arī apgūtās prasmes, tāpēc kreiļi, pilnīgi nedomājot, ķer priekšmetus ar kreiso roku.

Pazīmes, kas varētu liecināt par to, ka jūsu bērns varētu būt kreilis:

  • Rakstīšanas un rēķināšanas laikā burti un skaitļi ir "apgāzušies"
  • Grāmatas galvenokārt tiek šķirstītas ar kreiso roku un bieži vien no beigām uz priekšu.
  • Kustoties kreisā kāja ir dominējošā
  • Dzimtā ir kreiļi
  • Nelielas ikdienas darbības, piemēram, priekšmetu satveršana vai ķeršana

Nepārmācīt!!!

Vēl kādu laiku atpakaļ bērni-kreiļi tika pārmācīti rakstīt ar labo roku gan skolā, gan mājas apstākļos. Kreiso roku aizsēja aiz muguras, un bērni bija spiesti rakstīt ar labo roku. Lai arī mūsdienās vairs neizmanto šo metodi, vēl aizvien pastāv centieni pārmācīt kreiļus.

Eksperti gan ir kategoriski pret pārmācīšanu. Kreilība ir ģenētiski iedzimta, un tā nomāc smadzeņu neironu izraisītās darbības. Pārmācīšana var radīt ne tikai neirotiskus traucējumus, bet arī nepilnvērtības kompleksu, vēlmi visu laiku piekāpties, kā arī radīt bērnam sajūtu, ka viņš nav normāls, ne tāds, kādi ir pārējie. Tāpat pārmācīšana var izraisīt hroniskas galvassāpes, koncentrēšanās un runas traucējumus vai arī kļūdas lasītprasmē un pareizrakstībā.

Padomi vecākiem

Tā kā bērni bieži vien visu iemācās, atdarinot vecāku darbības, mēģiniet rādīt viņiem tādas labroča darbības, ko jūsu bērns varētu paveikt arī ar kreiso roku. Taču arī tad viņiem tas ne uzreiz izdodas. Tāpēc vecākiem-labročiem ir svarīgi sākt ar pašiem vieglākajiem uzdevumiem, piemēram, cilpas sasiešanu. Parādiet to tā, lai arī mazais kreilis to varētu atdarināt.
Parādiet bērnam, ka būt savādākam ir pilnīgi normāli un ka visi viņu pieņems tādu, kāds viņš ir. Ja rodas grūtības zīmēšanas vai rakstīšanas laikā, tad ir svarīgi bērnu iedrošināt izmantot kreiso roku.

Klājot galdu ikdienā, nolieciet glāzi vai tējas tasi kreisajā pusē

Kreiļiem ir izstrādāti īpaši ikdienā izmantojamie priekšmeti, piemēram, šķēres un pildspalvas. Tos var iegādāties kancelejas preču un rakstāmpiederumu veikalos, kā arī internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!