Foto: Scanpix
Jūsu bērns grib ēst tikai saldumus? Vai viņš ēd kā zvirbulis? Vai arī viņš ēd pārāk daudz? Kādēļ atšķiras ēšanas paradumi un gaume, kādām jābūt pareizām ēdienreizēm katrā no gadījumiem, lai bērnam netrūktu augšanai nepieciešamās uzturvielas?

Lūk, seši mazo ēdāju tipi un ieteikumi gardēžu vecākiem.

Mazais kārumnieks

Foto: Scanpix

Šis bērns neizies no lielveikala bez kāda salduma, kas visādos veidos ir lūgts māmiņai nopirkt. "Mīļo māmiņ, lūdzu, lūdzu, lūdzu!" Viņš atšķir bērnu ēdienu (kūciņas, pudiņus, cepumus) no pieaugušo ēdiena (dārzeņi utt.). Lai kā mazajam negribētos to atzīt, tomēr mammas zina labāk to, kas bērniem jāēd.

Kas aiz tā slēpjas? Mātes piens pēc garšas ir salds. Saldās garšas receptori uz mēles attīstās ātrāk, tāpēc var teikt, ka sevišķā saldumu mīlestība ir ielikta jau šūpulī. Asās un rūgtās garšas receptori izveidojas nedaudz vēlāk.

Ko darīt lietas labā? Dodiet bērnam saldumu vismaz vienreiz dienā, apmierinot tieksmi pēc kāda našķiem ar kādu veselīgu pārtikas produktu. Noteikti derēs mīļākais auglis, pašgatavots saldējums no sulas vai arī gardas graudaugu pārslas. Ar mazajiem kārumniekiem var vienoties, ka divas reizes nedēļā tiks gatavots kaut kas salds (rīsu biezputra, pankūkas), lai ēdienreižu laikā bērns nesāktu niķoties. Ieteicams būtu arī pievērst uzmanību tam, lai mazais kārumnieks apēstu arī pietiekamu daudzumu olbaltumvielu (piena produkti) un šķiedrvielas (graudaugi, salātlapas, dārzeņi).

Mazais zvirbulēns

Foto: PantherMedia/Scanpix

Šis mazais brokastu laikā nedaudz paknibina sviestmaizi, starp ēdienreizēm viņš apēd šķēlīti ābola, bet pēc trīs karotēm risoto pasaka: "Esmu paēdis!"

Kas aiz tā slēpjas? Bērniem vajag daudz mazāk, nekā vecāki domā. Ar šiem bērniem bieži vien nerada nekādas problēmas ēdienreižu laikā, viņš ātri vien jūtas paēdis. Taču vecākiem tas ir gluži kā pasaules gals. "Manam bērnam nepatīk mans ēdiens. Es esmu slikta māte." Mazais saprot, ka nu viņam ir sava veida vara pār savu māmiņu.

Ko darīt lietas labā? Neuzspiediet bērnam apēst vairāk, nekā viņš var. Vecāki nosaka, kas tiks ēsts, savukārt bērns pats zina, ko un cik daudz no tā viņš varēs un gribēs apēst. Pamēģiniet kopā ar bērnu izplānot ēdienkarti nedēļai. Katrs drīkst izteikties, ko viņš vēlētos ēst. Nogaršošana ir obligāta, bet bērns drīkst atsijāt trīs ēdienus, kas viņam negaršo. Ēdienu vajadzētu ēst ar baudu, un neļaut bērna kurnēšanai izjaukt ēdienreizes mieru.

Mazais gaļēdājs

Foto: Scanpix

Šis bērns apēd desu, bet maizi atstāj uz šķīvja. Kas var būt labāks par sālītu ēdienu vai ēdienu ar sojas mērci! Šokolāde, gumijas lācīši? Nē, tas šo bērnu neinteresē.

Kas aiz tā slēpjas? Lielākajai daļai bērnu, kuriem ļoti garšo gaļa, vislabāk patīk tās pikantās desas, šniceles un grilētas vistiņas garša. Ja būtu iespējams, viņi ēstu gaļas produktus katru dienu. Taču divas ēdienreizes ar gaļu nedēļā ir pietiekami. It īpaši, ja bērns vēl aizvien ļoti bieži un daudz ēd desas. Iemesls mērenai gaļas ēšanai ir pavisam vienkāršs – gaļas sastāvā ir ļoti daudz taukvielu.

Ko darīt lietas labā? Tieksmi pēc kaut kā pikanta apmieriniet ar mazām porcijām gaļas. Piemēram, mazas gaļas kotletītes pasniegt ar sarīvētiem kartupeļiem, burkāniem, cukini vai seleriju. Gaļai vajadzētu būt sagrieztai ļoti plānās šķēlītēs, obligāti būtu jāpiekož arī maize. Lai bērnam iebarotu arī kaut ko no augu valsts, desmaizei var pievienot gurķu vai tomātu šķēles. Ļoti svarīgi, lai bērna ikdienas uzturā nepietrūktu C vitamīna un balastvielu.

Mazais rīma

Foto: PantherMedia/Scanpix

Šim mazajam nekad nav gana. Divas porcijas makaronu ar mērci, gaļēdājam vēl kādu biezu desas šķēlīti, lielais jogurts un sviestmaize kā uzkoda starp ēdienreizēm, un vēl arī dažādi čipsi un saldumi.

Kas aiz tā slēpjas? Kad bērns sāk ļoti strauji augt, viņš sāk arī vairāk ēst. Šajā gadījumā tas ir normāli, bet rīmām tā ir ikdiena. Diemžēl šī ir viena no progresa sekām. Mēs dzīvojam t.s. "uzkodu sabiedrībā". Ģimenes ēdienreizes palēnām izzūd, dienas paiet galvenokārt ēdot uzkodas – pa tiešo no ledusskapja vai no mikroviļņu krāsns.

Ko darīt lietas labā? Dariet visu iespējamo, lai bērns ilgāku laiku būtu tādā telpā, kur viņš nevar atrast kaut ko graužamu. Galvenās ēdienreizes tiek ēstas kopā ar ģimeni. Starp ēdienreizēm var uzkost kādu svaigu augli vai dārzeni vai nedaudz maizes. Pašapkalpošanās pie ledusskapja ir aizliegta. Kā arī vajadzētu uzmanīt savus ēšanas paradumus. Ja vecāki paši našķējas starp ēdienreizēm, tad nevajadzētu brīnīties, ka atvasītes dara to pašu.

Mazais ēdiena pūrists

Foto: PantherMedia/Scanpix

Šim bērnam patīk viss vienkāršais. Burkāniem ir jāgaršo pēc burkāniem. Salāti garšo lieliski, tikai lūdzu bez salātu mērces. Makaroni, kartupeļi un rīsi ir ļoti garšīgi, bet mērcei vajadzētu būt atsevišķā šķīvī.

Kas aiz tā slēpjas? Mazuļi nedēļām ilgi atsevišķi ēd burkānus un cukini. Daudziem bērniem vajag ilgāku laiku, lai pierastu pie jauktās barības. Neatlaidīgie ēdiena pūristi jeb arī t.s. instinktīvie ēdāji vienmēr ir aizdomu pilni. Viņi ēd tikai to, ko viņi redz, un viņiem ir bail, ja kāds viņu kartupeļu biezeņzupā ir pielicis klāt brokoļus vai vēl sazin ko. To var izskaidrot ar filoģenētikas piemēra palīdzību. Ja mežā ir iespējams atrast gan indīgas, gan ēdamas sēnes, tad būtu labi redzēt, kas tieši atrodas uz tā šķīvja, vai ne? Tāpēc bērnam vajadzētu pastāstīt, kas ir ēdams un kas ir neēdams. Jāizskaidro, ka bailēm nav pamata.

Ko darīt lietas labā? Vislabāk ļaut bērnam ēst tā, kā viņš pašreiz ēd. Ja mazais ēd visu atsevišķi, tad var gadīties, ka uzturā ir nepietiekami daudz dārzeņu, tāpēc tos vajadzētu piedāvāt bērnam pastiprināti. Kā arī vajadzētu mēģināt ēst "normāli".

Pacietība atmaksāsies.

Mazais putriņu ēdājs

Foto: PantherMedia/Scanpix

Šim bērnam garšo dažāds ēdiens, kamēr vien tas nav jākošļā. Jogurti, zupiņas, nūdeles ir tieši tas, ko viņi gatavi ēst nepārtraukti. Tos var tikai apsiekalot un apsūkāt, un tad norīt.

Kas aiz tā slēpjas? Mazulim garšo biezenīši un putriņas no burciņām, arī vecākajam bērnam tās ļoti garšo. Tādā veidā laika gaitā kartupeļu biezenis, krēmzupiņas, dārzeņu un gaļas biezeņu ēdieni ir kļuvuši par neatņemamu ēdienreizes sastāvdaļu.

Ko darīt lietas labā? Mazajiem putriņu un biezenīšu ēdājiem uzturā pietrūkst svaigu augļu, dārzeņu, kā arī rupjās barības, bet tajā pašā laikā viņu uzturā ir ļoti daudz tauku un cukura. Tāpēc vismaz vienreiz dienā šiem bērniem vajadzētu ēst "kārtīgu" ēdienreizi. Tas ir tikai pieraduma jautājums, līdz mazais putru ēdājs ir atradinājies ēst "savu" barību. Šajā gadījumā palīdz arī dažādas spēles. Piemēram, tikai daži bērni var pretoties vilinājumam pilnu trauku ar kraukšķīgiem burkāniem vai gurķiem aizstiept uz savu improvizēto "mazo zaķu štābiņu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!