Foto: PantherMedia/Scanpix
Stāvoklī, bet joprojām ceļo? Kāpēc ne! Noskaidro, kas jāņem vērā, braucot ar auto, pārvietojoties ar lidmašīnu vai ceļojot vilcienā, lai pašai ērti un mazulim - droši.

Stāvoklī un pie stūres?

Ja iepriekš automašīna bija ikdienas pārvietošanās līdzeklis, nav iemesla mainīt šo ieradumu pēc tam, kad ieraudz;its pozitīvs grūtniecības testu. Tomēr ir lietas, kas jāņem vērā savas un mazuļa drošības vārdā.

Galvenais – drošības josta!

Sliktu dūšu un nogurumu grūtniecības pirmajos mēnešos izjūt lielākā daļu sieviešu. Tas var ietekmēt koncentrēšanās spējas. Tāpēc, ja no rītiem moka nelabums, labāk šos dažus mēnešus izvēlēties braukt ar sabiedrisko transportu!

Savukārt, ja pēdējās grūtniecības nedēļās drošības josta sagādā neērtības, no tās lietošanas atteikties nedrīkst! Pētījumi ir pierādījuši, ka piesprādzētām  topošajām māmiņām un viņu vēl nedzimušajiem mazuļiem avārijas situācijā ir daudz lielāka iespēja izdzīvot nekā tām, kas brauc mašīnā nepiesprādzējušās. Ja topošā māmiņa nav piesprādzējusies, pastāv risks nelaimes gadījumā atsist galvu pret stūri. Trieciens var arī var rosināt placentas atdalīšanos un izraisīt priekšlaicīgas dzemdības, bet agrākos grūtniecības periodos izraisīt spontāno abortu. Lai pasargātu sevi un punci, liec plecu jostu nevis tieši pāri vēderam, bet gan novieto starp krūtīm un vēderu, savukārt gurnu jostu grūtniecības laikā liec zem vēdera un pāri gurniem. Zem jostas neatstāj apģērba krokas, jo tas var radīt nepatīkami spiedošu sajūtu. Ērts risinājums gaidību laikā ir drošības jostas adapters, kas fiksē braucēju ar tā saucamo trīs punktu sistēmu.

Izvēlies pareizu sēdēšanas pozu!

Brauciena laikā svarīga ne tikai drošības jostas pareizs novietojums, bet arī ērta sēdēšanas poza. Muguras atzveltnei vajadzētu būt fiksētai pēc iespējas stāvāk. Galvas atzveltne ir pareizi novietota tad, ja tās augšējā mala ir vienā līmenī ar galvas augstāko punktu. Nevajadzētu sēdēt pārāk tuvu stūrei. Attālumam starp šoferi un stūri ir jābūt vismaz 25 centimetriem.

Līdz sestajam grūtniecības mēnesim droši ceļo arī viena

Ar katru nedēļu grūtnieces vēders paliek arvien lielāks, tas ierobežo sievietes kustību brīvību, kas, savukārt, kritiskā situācijā var radīt papildus risku, jo nav iespējas reaģēt tik ātri kā gribētos. Tāpēc drošības apsvērumu dēļ vēlams, lai sākot ar sesto grūtniecības mēnesi šoferis ir kāds cits. Ja nevari atteikties braukt pati, ņem  līdzi vismaz līdzbraucēju.

Dzer daudz šķidruma un regulāri apstājies!

Ja grūtniecība norit bez problēmām, tad gariem pārbraucieniem ar automašīnu parasti problēmas nesagādā. Tomēr pārāk ilga sēdēšanā saliektā pozā palielina trombozes risku. Trombozes risku var samazināt, lietojot vairāk šķidruma. Īpaši daudz jādzer karstā laikā. Atceries, ja mašīnā nav kondicionieris, tajā ir par dažiem grādiem karstāks nekā ārpusē.

Grūtniecības laikā īpaši svarīgi ir pietiekami kustēties, tāpēc regulāri apstājoties, izkusti kājas un visu ķermeni. Pastaigājiet, lai labāk tiktu apsaiņots iegurņa rajons, tādējādi ar skābekli tiek labāk apgādāts arī mazulis. Vairākas reizes dziļi ieelpo un izelpo.

Ārkārtas gadījumā nekavējoties meklē ārstu!

Pirmajos sešos grūtniecības mēnešos bērns ir pasargāts augļūdeņos un augļapvalkā. Vēlākos grūtniecības mēnešos mazulis ir lielāks un transporta negadījumos var ciest vairāk. Pat ja šķiet, ka negadījums ir bijis niecīgs, noteikti konsultējies ar ārstu, kas pārliecināsies, vai ar nedzimušo bērnu, placentu un dzemdi viss ir kārtībā.

Gaisa spilvens, kas pasargā pasažieri un šoferis brauciena laikā, sākumā piepūšas galvas un krūškurvja līmenī, tādējādi gaisa spilvena trieciens nevar radīt mazulim mammas vēderā nekādus draudus. Sadursmes brīdī gaisa spilvens reaģē pirms drošības jostas un tādā veidā arī parūpējas par to, lai pleca josta pārāk nesaspiestu vēderu.

Ceļošana ar lidmašīnu? Pirmajos mēnešos – bez problēmām!

Grūtniecei, kurai nav nopietnu problēmu, nav iemesla atteikties no lidojumiem. Tomēr, ja vien ir iespēja izvēlēties, lidojumam nevajadzētu būt ilgākam par četrām stundām. Lielākoties lidsabiedrības arī neierobežo grūtnieču iespējas lidot līdz pat 36.grūtniecības nedēļai. Sākot ar 28.grūtniecības nedēļu lidojumos būtu ieteicams ņemt līdz īpašu ārsta izziņu, kurā norādīts prognozējamais dzemdību datums. 

Jau rezervējot un iegādājoties aviobiļetes, brīdini lidsabiedrību par to, ka esat stāvoklī. Izvēlaties sēdvietu salona priekšējās rindās vai tieši pie ejas, kur ir vairāk brīvas vietas kājām. Uzvelc ērtas, brīvas drēbes, kas nespiež un nekavēs asinsriti. Lidojuma laikā reizi stundā piecelies kājās un nedaudz pastaigā, Tas ir svarīgi, jo liek  cirkulēt asinīm un mazina trombozes risku. Ja grūtniecei ir paplašinātas kāju vēnas, noteikti jālieto  kompresijas zeķes.

Visērtākā ceļošana - ar vilcienu!

Ērtākais ceļošanas līdzeklis grūtniecei ir vilciens, jo tajā ik brīdi var piecelties un staigāt.

Iegaumē!

  • Dzer daudz šķidruma, tas uzlabo asinsriti
  • Izvēlies sēdvietu, kur ir iespēja iztiept kājas. Ik stundu piecelies un pastaigā.
  • Regulāri paapļo pēdas, kustini kāju pirkstus. Arī tas veicina asinsriti kājās. 
  • Drošības jostu liec zem vēdera.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!