Foto: PantherMedia/Scanpix
Barojošai māmiņai nav nepieciešama īpaša diēta, jo mātes piens satur visas uzturvielas, kas nepieciešamas bērnam. Tomēr, lai viss vajadzīgais būtu ne tikai bērnam, bet arī mammas organismam, der zināt dažas gudrības.

Daba padara zīdīšanu vieglāku

Jo vienkāršāku ēdienu ēdīs māmiņa, jo labāk tas būs gan viņai, gan bērnam. Barojošai māmiņām nevajadzētu atteikties no kādiem konkrētiem produktiem vai mērķtiecīgi sākt ēst to, ko negribas vai negaršo, bet kas teorētiski varētu uzlabot pienu. Labāk ēst to, kas garšo un pēc iespējas daudzveidīgāk.

Sabalansēts uzturs nozīmē, ka ir jāēd augļi un dārzeņi, pietiekami daudz graudaugu produktu un kartupeļi, mēreni daudz gaļas un piena produktu, mazāk tauku un saldumu. Pretēji vecmāmiņu padomiem – zīdošajām māmiņām nevajag ēst par diviem. Barojot bērnu, sieviete patērē tikai par 500 - 600 kalorijām vairāk nekā parasti, toties kustību laikā, kad zīdainīti vēl ir ļoti mazs, mazāk ir arī māmiņai. Tāpēc samazinās arī enerģijas (un kaloriju) patēriņš. Galvenais enerģijas krājums barošanas grūtniecības laikā uzkrātie liekie kilogrami.

Mazulis tiek apgādāts ar to labāko

Mātes piens satur olbaltumvielas, laktozi, imūnvielas, kalciju, dzelzi, cinku un varu. Šo vielu daudzumu mātes pienā ietekmēt ir grūti. Toties ēdot augļus, dārzeņus un lietojot auksti presētās eļļas, ar noteiktu pārtiku var ietekmēt taukvielu, minerālvielu, joda, fluora, mangāna un selēna, kā arī vitamīnu daudzumu. ēdot dažādus ekoloģiski tīrus augļus, dārzeņus un lietojot auksti presētas eļļas.

Veselīga uztura sastāvdaļa ir treknās jūras zivis, tās satur tādas augstvērtīgas taukvielas kā Omega-3 taukskābes. Diemžēl ne visas jūras zivis mūsdienās var ēst daudz, jo tās dzīvo netīros ūdeņos un uzņem no ūdens arī ķīmisko piesārņojumu. Piemēram, izvairieties uzturā lietot tunci, jo tas ir barības ķēdes pēdējais posms un tā organisms var būt noslogots ar dažādām vielām, ko ir apēdušas barības ķēdē zemāk esošās zivis.

Mēreni vajadzētu lietot arī jodēto un fluorēto sāli, un tas attiecas ne tikai uz zīdīšanas laiku. Pētījumi ir pierādījuši, ka lielākā daļa iedzīvotāju ar ēdienu uzņem nepietiekami daudz joda un fluora.

Mātes pienu vairojošās tējas? Kas tas tāds?

Mātes pienu vairojošie ēdieni un dzērieni nav īsti vajadzīgi. Nav zinātniski pierādīts, ka kāda no tējām, glāze vīna vai alus tiešām palielinātu piena daudzumu. Sievietei ir jāpievērš uzmanība pašai zīdīšanai, ja viņa nesteidzīgi velta laika šai procedūrai, viņa jūtas atslābinājusies. Tikai atslābinājies ķermenis un prāts nodrošina labāku mātes piena plūsmu.

Vai mazulim no tā nebūs slikti?

Daudzas jaunās māmiņas ir novērojušas, ka ir ēdieni, ko mazuļi nepanes. Arī vecmātes bieži vien iesaka neēst kāpostus, sīpolus vai pākšaugus, jo bērnam var rasties gāzes.
Kamēr neesat pārliecinājusies, ka konkrēti jūsu bērns kādu produktu nepanes, lietojot to droši! Arī konkrētiem augļu un dārzeņu veidiem nevajadzētu pazust no ēdienkartes. Kaut arī tiek ieteikts neēst tādus skābes saturošos augļus kā apelsīnus un dažādas ogas, nav zinātniski pierādīts, kā tie maina mātes pienu.
No konkrētiem pārtikas produktiem ir jāatsakās tikai tām sievietēm, kuru ģimenes locekļiem ir kādas alerģijas. To labāk ir pārrunāt ar alergologiem, viņi pateiks, no kā vajadzētu uzmanīties.

Veģetārais uzturs – jāpadomā par dzelzi!

Veģetāriešiem, kuri uzturā lieto piena un olu produktus, bet nelieto gaļu, nevajadzētu uztraukties. Gan sievietes, gan mazuļa organismi saņem visu, kas tiem ir nepieciešams.
Vegānu uzturs, atsakoties arī arī no olām un piena produktiem, zīdošajām sievietēm nav ieteicams. Olbaltumvielu, kalcija un dzelzs trūkums organismā kaitē māmiņai, savukārt mazulim mātes pienā trūkst A, B un D vitamīnu.

Alkohols, kafija, tēja – ar mēru

Kofeīns un tanīns nonāk mātes piena sastāvā. Uz mazuļiem šīs vielas iedarbojas lēnāk nekā uz pieaugušajiem, tāpēc zīdīšanas laikā vajadzētu atturēties no šīs vielas saturošu dzērienu lietošanas. Ja kofeīns nonāk mazuļa organismā, viņš var kļūt nervozs un nemierīgs.
Zīdīšanas laikā noteikti ir jāatsakās no alkohola. Mazuļa aknas ir jau tā pamatīgi noslogotas. Tieši pirmajās 30 līdz 60 minūtēs pēc alkohola lietošanas tā koncentrācija mātes pienā ir visaugstākā. Tāpēc vienu glāzi var iedzert tikai vakarā pēc pēdējās dienas barošanas ar krūti.
Pilnīgs tabu ir smēķēšana, kas kaitē ne tikai mātes piena radīšanas procesam, bet arī pasliktina tā kvalitāti.

Sabalansēta uztura plāns

Piena produkti: Pilnpienā, sviestā, jogurtā, kefīrā un sierā, tāpat kā gaļā, ir paaugstināts proteīnu daudzums, kas ir nepieciešams māmiņai, tie apgāda viņas organismu ar jodu un B12 vitamīnu. Piens ir bagāts B2 vitamīnu. Veģetārietēm piena produkti ir jālieto obligāti.

Jūras zivs: Zivs satur daudz proteīnus, kas ir ļoti nepieciešami zīdošām māmiņām. Īpaši daudz jūras zivīs ir joda. Tas ir īpaši noderīgs mazulim. Tāpat zivs satur mazulim svarīgos vitamīnus – B6 vitamīnu veselīgai šūnu attīstībai, D vitamīnu (it īpaši no treknajām zivīm) orgānu attīstībai. Jūras zivis satur daudzas nepiesātinātās taukskābes, tās ietekmē redzes spējas un nervu šūnu veidošanos. Jūras zivi nevajadzētu lietot jēlu, sasaldēts lasis vai kūpināta siļķe arī ir veselīga.

Gaļa: Ar mātes pienu jaunā māmiņa automātiski nodod mazulim proteīnus, dzelzi un cinku. Viņai pašai tas arī ir vajadzīgs, un to viņa var iegūt, lietojot uzturā liellopu gaļu. Labāk būtu ēst liellopu aknas, jo to sastāvā ir īpaši daudz mazulim nepieciešamo folskābju, B12 vitamīna (abas vielas ir svarīgas veselīgai šūnu attīstībai) un niacīna. Cūkgaļas sastāvā ir B1 vitamīns, kas stiprina sirds asinsvadus, savukārt putnu gaļā ir B6 vitamīns, kas veicina šūnu veidošanos. Pievērsiet uzmanību, kādas izcelsmes gaļa tā ir.

Pilngraudu maize: Visi pilngraudu produkti bagātina mātes pienu ar B grupas vitamīniem, it īpaši ar B2 vitamīnu. Graudaugu produktu sastāvā esošās vielas veicina bērna šūnu un asinsvadu veidošanos, tāpēc vien ir jāmēģina. Arī māmiņas veselībai graudaugu produkti satur daudz labu vielu – magniju un dzelzi. Musli mīļotājiem šajā laikā labāk būtu lietot auzu pārslas. Tajās ir daudz B1 vitamīna.

Dienvidu augļi: Mango, melonēs un ananāsos ir daudz A vitamīna, kas veicina bērna orgānu attīstību, imunitāti pret dažādām infekcijām un vispār kopējo attīstību. Banāni ir B6 vitamīna piegādātāji. Un tik ļoti biedējošo citrusaugļu, kā apelsīnu un mandarīnu, kā arī kivi sastāvā ir ļoti daudz C vitamīna. Tā ir viela, kas mazuļiem pirmo dzīves mēnešu laikā ir īpaši vajadzīga. Arī aprikozes, persiki un ķirši ir izcilas vitamīnu bumbas, ko mazulis saņem caur mātes pienu. Savukārt avenes un zemenes satur daudz dzelzs un folskābju, kas ir ļoti vajadzīgas jaunajai māmiņai.

Dārzeņi: Visu zaļo dārzeņu sastāvā ir īpaši daudz K vitamīna. Tas ir tas vitamīns, ko zīdaiņiem bieži vien pirmo sešu dzīves mēnešu laikā tiek dots tabletes veidā. Šis vitamīns ir atbildīgs par sarecēšanas sistēmas proteīna veidošanos. Salātus, spinātus, zaļos kāpostus, fenheli iesaka lietot, jo tajos ir ļoti vitamīnu. Avokado, paprika un citi kāpostu veidi ir bagāti ar C vitamīnu, tāpēc nevajag baidīties par gāžu veidošanos, vajag pašiem mēģināt, jo katrs mazulis ir atšķirīgs. Burkāni, tomāti, ziedkāposti, kolrābji un sparģeļi apgādā organismu ar vitamīnu A. Galvenais, lai būtu dabīgi produkti, kas nav piesātināti ar ķimikālijām.

Daudz šķidruma: Tas tiek daudzināts visapkārt - dienā ir jāizdzer divi līdz trīs litri šķidruma. Negāzētais minerālūdens ar minimālu nātrija sāļu saturu, atšķaidītas sulas, kā arī nesaldinātas zāļu vai augļu tējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!