Foto: PantherMedia/Scanpix
Visi zina, ka alkohols grūtniecības laikā ir slikti. Bet kāpēc? Vai tiešām nedrīkst pat glāzi?

Ir sievietes, ieraugot pozitīvu grūtniecības testu, sāk uztraukties, jo.... apzinās, ka pirms palikšanas stāvoklī ir lietojušas daudz un dažādu alkoholu. Tomēr sirdsapziņas ēdas par to, ka iepriekš lietotais alkohols varēti nodarīt būtisku kaitējumu topošajam mazulim, nav pamatotas. Pirmajās grūtniecības nedēļās ir tikai divas iespējas – vai nu embrijs izveidojas no veselajām, dzīvot spējīgajām šūnām, kuras nav skāris alkohols, medikamenti vai citas kaitīgās vielas; vai arī embrijs iet bojā ātrāk, kā sieviete uzzina par savu grūtniecību.

Tās šūnas, kurām ir kaitējis alkohols, medikamenti, nikotīns vai slimības, tālāk vairs nedalās. Tie ir tā saucamie ļoti agrie spontānie aborti, ko sievietes uztver kā aizkavējušās mēnešreizes. Ja tomēr grūtniecība ir attīstījusies tālāk, tad tas ir pierādījums, ka promiļu bagātais vakars nav kaitējis embrijam. Tomēr no brīža, kad ir kļuvis zināms par grūtniecību, ballēšanos ar alkohola būtu jāpārtrauc. Alkohola lietošana agrīnā grūtniecības periodā kavē šūnu dalīšanos, bērna orgānu veidošanos un attīstību.

Lūk, biežāk uzdotie jautājumi par alkohola ietekmi uz mazuļa veselību.

Vai plānojot mazuli, no alkohola būtu jāatsakās arī topošajam tēvam?

Dāņu zinātnieki uzskata, ka arī topošā tēva alkohola lietošanas paradumi un biežums var ietekmēt nākamā mazuļa veselību. Izmeklējot pārus, kuri ikdienā lietoja kaut nedaudz, tomēr alkoholu, tika iegūti interesanti dati. Proti, spontāno abortu risks ievērojami pieauga tām sievietēm, kas līdz ieņemšanas brīdim dzēra 10 vai vairāk alkoholisku dzērienu glāžu nedēļā.
Piecas reizes pieauga spontāno abortu risks arī tad, ja arī topošais tēvs nedēļas laikā dzēra 10 vai vairāk glāzes alkohola. Kā liecina agrāk veiktie pētījumi, alkohola koncentrācija spermā ir tāda pati, kāda tā ir asinīs, turklāt alkohols spermā var radīt novirzes hromosomu pāru veidošanās procesā.

Vai mazulis alkoholu uzņem caur nabassaiti?

Plaši izplatītā hipotēze, ka alkohols kaitē vēl nedzimušo mazuli tikai tad, kad ir izveidojusies nabassaite un placenta, ir pilnīga aplama! 10 līdz 14 dienas pēc tam, kad apaugļotā olšūna no olvada ir atceļojusi uz dzemdi un tajā ir ieligzdojusies, nabas saite starp māmiņu un augli vēl nav izveidojusies. Tieši nabas saite ir tas orgāns, kas vieno mātes un bērna asinsrites. Taču šajā laikā embrijs barību uzņem caur dzeltenuma maisu, bet to apasiņo mātes asinis. Tiklīdz alkohols ir izgājis caur mātes kuņģi, tievo zarnu un nokļuvis asinīs, šūnu un asiņu bagātināšanas procesu laikā tas sasniedz arī embriju un kaitē šūnu veidošanās procesam.

Mazuļa orgānu attīstība ir noslēgusies. Viena vīna glāze taču nekaitēs?

Alkohols kaitē topošajam mazulim visu laiku un nav nozīmes, kādā attīstības fāzē auglis atrodas. Tiesa, visbīstamākais periods tiešām ir pirmie trīs grūtniecības mēneši, kad veidojas un attīstās iekšējie orgāni. Ja alkohols iedarbojas uz šūnām un veicina patoloģijas, iekšējie orgāni var izveidoties ar dažādām anomālijām. Īpaši jūtīgas ir smadzenes, jo alkohola iespaidā samazinās šūnas, kas veido smadzenes, rezultātā smadzenes veidojas mazākas.
No ceturtā līdz sestajam mēnesim alkohola lietošana spontānā abortu risku palielina līdz pat četrām reizēm. Turklāt pilnīgi pietiek, ja grūtniece divreiz nedēļā izdzer pa 30 mililitriem alkohola.

No septītā līdz devītajam mēnesim mazulis sāk augt un attīstīties sevišķi strauji, šajā laikā aug smadzenes, tāpēc alkohols joprojām bērnam ir ļoti bīstams. Tiek kavēti visi nobriešanas procesi.

Nav tāda alkohola daudzuma, par ko varētu teikt, ka tas grūtniecei nekaitēs, tāpēc visdrošāk grūtniecības laikā vispār pilnīgi atteikties no alkohola. Kāds pētījums ir pierādījis, ka 29 gramu alkohola, kas ir 1,5 glāzei baltvīna samazina bērna intelekta koeficientu apmēram par 7 IQ punktiem.

Nav gan vēl skaidrs, kāpēc vienas sievietes bērnu alkohola lietošana ietekmē vairāk, bet citu – mazāk. Protams, ir iespējams, ka kādai mātei piedzimst pilnīgi veselīgs bērniņš, pat ja viņa visu grūtniecības laiku nav atteikusies no alkohola. Tajā pat laikā mediķu veiktie statistikas apkopojumi rāda, ka 30 - 40 % māmiņas, kas ikdienā lietoja 30 - 35 gramus alkohola, dzemdēja mazuļus ar dažādām vieglākām un smagākām iedzimtām saslimšanām, Sievietes, kas dienā dzēra 50 līdz 100 gramus alkohola, laida pasaulē bērnus ar ļoti smagiem attīstības traucējumiem.

Kas notiek, kad alkohols sasniedz mazuli?

Alkohols jeb alkoholā esošā viela etanols, nonākot kuņģī un pēc tam – zarnās, uzsūcas asinīs. Nonākot sievietes asinsritē, etanols tik arī līdz placentai, kas norobežo bērna un mātes asinsrites, tomēr placenta nespēj pilnībā aizturēt alkoholu, tāpēc tas nonāk arī līdz bērnam. Faktiski alkohola koncentrācija, kas nonāk līdz auglim, ir tikpat liela, cik tā ir mātes asinīs. Ja pieaugušā aknas spēj noārdīt 90% uzņemtā etanola, bet vēl nedzimušā bērna organismā un vēl neizveidojušās aknās šie enzīmi spēj darboties daudz mazāk efektīvi. Tādējādi no tā daudzuma alkohola, kas nonāk līdz bērnam aknas noārda tikai 4%, bet pārējais alkohols riņķo bērna asinsritē daudz ilgāk nekā māmiņas asinīs.

Kas ir embrionālais alkohola sindroms?

Smagākajos gadījumos, kad topošā māte tā arī nespēj atteikties no ikdienas alkohola devas, bērns mātes miesās sasirgst ar tā saucamo ar embrionālo alkohola sindromu jeb alkohola embriopātiju. Mazuļi, kas piedzimst ar šādu diagnozi, ir ar mazu svaru, tiem ir mazs zemādas tauku slānis, bieži ir daudz attīstības traucējumu - sejas deformācijas, zaķa lūpa, orgānu deformācijas un anomālijas, sirds mazspēja, dzimumlocekļu un urīnizvadsistēmas patoloģijas, garīgās, psihiskās un motorikas attīstības traucējumi. Ne visas parādības visiem šādiem bērniem tiek atklātas uzreiz. Tikai tad, kad tiek novēroti vairāki simptomi, ārsts var diagnosticēt alkohola embriopātiju. Piemēra, Vācijā ik gadu pasaulē nāk ap 4000 bērnu ar šādām novirzēm. Tas ir divreiz vairāk nekā bērnu ar Dauna sindromu.
Protams, ka novirzes var būt arī vieglākas, piemēram, kavēta sīkās un lielās motorikas attīstības, uzvedības problēmas, hiperaktivitāte.

Ko darīt, ja no alkohola atturēties ir ļoti grūti?

Jāatzīst, ka nav nemaz tik viegli atteikties no tā, kas ir liela mūsdienu kultūras sastāvdaļa. Ikdienā alkohols mums šķiet pilnīgi normāla un nekaitīga lieta, ja vien tas tiek lietots samērīgi. Piemēram, glāze sarkanvīna vakariņās ir stilīgi. Kauss alus draugu pulkā ir norma. Šampanieša glāze ballītē teju pieklājība.

Tomēr jo labāk grūtniece zina, kā alkohols iespaido jauno dzīvībiņu, jo vieglāk būs atteikties no alkohola. Atcerieties par atturēšanās cēlajiem mērķiem, jo pareizais lēmums nāks par labu gan jūsu, gan mazuļa veselībai. Vieglāk nepacelt glāzi vīna ir tad, ka ar sievieti solidarizējas arī viņas bērna tētis. Būtu labāk, ja arī viņš atteiktos no pudeles alus nākamo 9 mēnešu laikā.
Ja ir sajūta, ka viena pati nespējat nelietot lietot alkoholu pat grūtniecības laikā, lūdziet padomu savam ginekologam, vecmātei, sieviešu veselības un konsultāciju centros vai pat narkologam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!