Foto: PantherMedia/Scanpix
Vai mazas meitenes istaba jāizskatās pēc rotaļlietu veikala? Vai viss, ko pērkam, patiešām bērnu interesē?

Līdz 3 gadu vecumam rotaļlietu galvenais uzdevums ir attīstīt roku sīko motoriku, tāpēc muzikālās mantiņas, kluči, formu puzles, krellītes  un viss, kas nodarbina rociņas, tiek veidots tā, lai būtu interesants gan puikām, gan meitenēm. Tiesa, rotaļlietas konkrētam dzimumam pērk vecāki, jo ir dzelžains priekšstats, ka meitenēm patiks lellītes, Bārbijas vai Baby Born.

Mīkstās mantas vai lelles? 

No 3 līdz 7 gadu vecumam vairums mazo meiteņu izvēlas nevis lelles, bet mīkstās mantas un rotaļu dzīvniekus. Tās ir gan patīkamas, turot rokās, gan arī ērti un droši paņemamas līdzi gultiņā pirms miega. Mīkstās mantiņas  labāk attīsta fantāziju, jo ir piemērotākas lomu spēlēm, tās neierobežo bērna fantāziju ar vienu konkrētu tēlu. Ar mīksto zaķi var spēlēt gan "ģimenes", gan zoodārzu, gan jebkuru citu paša izdomātu spēli. Psihologi pat uzskata, ka mīkstās rotaļlietas  veicina veselīgāku  ģimenes sistēmas izpratni  un veicina harmonisku pasaules uztveri, ko gan nevar teikt par klišejiskajām,  sievišķīgām formām  apveltītās Bārbijas tipa lellēm. Rotaļājoties maza meitene jau sāk piemērot sev dažādas lomas, tai skaitā arī mammas lomu, bet šajā vecumā viņai nav svarīgi, kas būs viņas "bērns". Visbiežāk rotaļlietai nemaz nav jābūt tuvu reālajam cilvēka mazulim izveidotai lellei. Pirmsskolas vecumā lomu spēlēs bērns vēl nemeklē pilnīgi līdzību ar ārējo pasauli. 

Toties iedomātā mazuļa izmēram gan ir nozīme. Bērnus parasti neuzrunā milzīga izmēra rotaļlietas, daudz ērtāk ir spēlēties ar lietām, kas ir labi satveramas un viegli noturamas maza bērna rokā. Pērkot jaunas mantas, ievērojiet dažādības principu - lai ir dažas lielāka izmēra rotaļlietas, kas ērti vizināmas leļļu ratos, bet nepieblīvējiet istabu ar milzīgiem zaķiem un plīša lāčiem. Parasti par tādiem aksesuāriem jūsmo vecāki, bērniem no šiem radījumiem ir bail.  

No 3 līdz 6 gadiem – ģimenes spēlēm

Pirmsskolas vecumā meitenes mīl spēlēt "mājas" un "mammas", tāpēc noderēs rotaļu trauku komplekts, rotaļu gultiņa mazulim, dažādi sadzīves priekšmeti.  Sešus gadus veca meitene jau spēj ar mammas palīdzību kaut ko pašūt pati. Sīko motoriku labi attīsta arī spēļu trauku darināšana no māla vai plastilīna. Vērīgi vecāki pamanīs pirmsskolnieka intereses un tās respektēs. Ja bērnu galīgi neinteresē darbošanās ar pērlītēm, tad vēl viena liela, koša un ... garlaicīga pērlīšu komplekta iegāde šo interesi neveicinās. Ja bērns izrāda interesi, piemēram, par zīmēšanu, tad veiciniet viņā šo talantu.

Rotaļlietu mode bērnudārzā

Bērns, kas apmeklē dārziņu,  noteikti pamanīs, kas pašlaik ir modē. Vienu gadu tie būs rozā poniji, citreiz - spocīgas lelles. Pilnībā ignorēt  mantu modi nevajadzētu, jo iespēja iekļauties un būt pieņemtam savu vienaudžu vidē ir ļoti svarīga maziem bērniem.

No 7 līdz 12 gadiem –  sava viedokļa veidošanās laiks

Uzsākot skolu, meitenei ir izveidojies savs draugu loks, skolas kolektīvs,  pulciņu un pagalma draugu vide.  Viņa  prot lasīt un tas paver daudz plašāku informācijas lauku. Veidojas savs priekšstats par to, ko viņai vajag un ko viņa tiešām grib. Tas nozīmē, ka bērns izsaka viedokli, kuru vecākiem, rēķinoties ar savām materiālajām iespējām, būtu jāuzklausa un jāņem vērā. Pirms pirkt rotaļlietu, der apspriesties ar meiteni, izskaidrot, kāpēc kādu mantu nepirksiet, panākt vienošanos. Arī skolniecei ir ļoti svarīgi iekļauties savā sociālajā grupā, tāpēc ārējie atribūti - noteikta veida mantas, aksesuāri,  noteikta stila drēbes, vairs nav tikai pašas priekam, bet arī lai varētu piederēt tai draudzeņu grupai, ar kuru gribas pavadīt laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!