Foto: PantherMedia/Scanpix
Uzskats, ka zīdīšana ir pasargā no grūtniecības, ir novecojis. Vecmāmiņām, kuru laikā citas izsargāšanās metodes nebija, tas bija viens no risinājumiem vismaz uz laiku atlikt nākamo grūtniecību. Mūsdienās uz veiksmi labāk nepaļauties, ja vien nav plānots otrs bērns drīz pēc pirmā piedzimšanas.

Kad es atkal esmu auglīga?

Katrai sievietei pēc dzemdībām ovulācijas atjaunojas individuāli. Zīdīšanas faktors šajā gadījumā tiešām ietekmē organismu. Ja māmiņa baro mazuli ar krūti, menstruācijas var atsākties pēc sešiem mēnešiem vai pat vēlāk, bet pirmā ovulācija parasti notiek jau pirmajās sešās nedēļās pēc dzemdībām. Tas nozīmē, ka jau nesagaidot mēnešreizes, sieviete atkal var palikt stāvoklī.

Zīdīšana nenodrošina 100% izsargāšanos

Zīdot mazuli, smadzenes producē piena ražošanas hormonu – prolaktīnu. Jo vairāk tā ir asinīs, jo vairāk tas nomāc ovulācijas atjaunošanos. Taču zīdīšanas starplaikos prolaktīna līmenis asinīs pazeminās tiktāl, ka var sākties ovulācija. Tas nozīmē, ka pirmās menstruācijas pēc dzemdībām notiek pēc ovulācijas un to parasti sieviete pati nevar sajust un zināt. Puslīdz droši paļauties uz zīdīšanu var vien tad, ja mazuli ar krūti barojat bieži un regulāri.

Zīdīšanas pārtraukumi nedrīkst būt biežāki par 4 stundām, bet naktī – ne garāki par 6 stundām. Bērns diennaktī jāzīda ne mazāk kā 8 reizes, bet vēlam vēl biežāk. Vēlams aizmirst par knupīšu un pudelīšu eksistenci. Pat bērna nomierināšanas gadījumā bērnam labāk piedāvāt krūts pienu. Tas viss nomāks ovulāciju un kavēs jaunu apaugļošanās iespēju. Tomēr ārsti iesaka noteikti izmantot vēl kādu papildus izsargāšanās metodi.
Pirmajos mēnešos pēc dzemdībām nebūtu ieteicams lietot arī bazālās temperatūras metodi.

Kontracepcijas tabletes

Kontracepcijas tabletes, kas satur lielās devās estrogēnus, var kavēt piena plūsmu. Turklāt lielās devās šie hormoni caur mātes pienu tiek nodoti arī mazulim un var ietekmēt bērna fizisko attīstību. Tāpēc kontracepcijas tabletes, zīdot bērnu, lietot neiesaka. 

Spirāle

Agrākais laiks, kad dzemdes dobumā var ievietot spirāli, ir sešas, septiņas nedēļas pēc dzemdībām. Šajā laika periodā dzemde ir atguvusi normālo izmēru, beigušies izdalījumi, sadzijušas dzemdību laikā iegūtās traumas. Pirms spirāles izvietošanas jāveic sonogrāfija, lai pārliecinātos par to, ka nav nekādu iekaisuma procesu. Spirāle kā kontracepcijas metode der arī pēc ķeizargrieziena operācijas.

Pašlaik ir pieejamas divu veidu spirāles – parastās (vara, zelta) un hormonālās spirāles (Mirēna).
Abu veidu spirāles no grūtniecības droši pasargā piecus gadus, pēc tam to efektivitāte samazinās.
Spirāles trūkumi - ilgstoši atrodoties dzemdes dobumā, var bojāt maksts un dzemdes audus, organisma īpatnību dēļ spirāle var tikt izgrūsta, radīt menstruālā cikla traucējumus, pastiprināt asiņošanu. Spirāli neiesaka ievietot sievietēm ar hroniskām iekšējo orgānu saslimšanām.

Hormonālā spirāle

Atšķirībā no parastās spirālēs, hormonālās spirāles visu darbības laiku izdala nelielu, bet precīzu hormonu devu, kas mēnešreižu asiņošanu samazina vai pat vispār izbeidz. Dzemdes kakla gļotas ir mazāk caurlaidīgas, tāpēc sieviete ir vairāk pasargāta no infekcijām. Hormonu daudzums, ko izdala spirāle, ir mazāks nekā kontracepcijas tabletēs, tāpēc pēc konsultācijas ar ārstu to var ievietot arī zīdīšanas laikā. Netiek ietekmēta arī piena plūsma.

Kontracepcijas minitabletes / Kontraceptīvās injekcijas

Minitablešu un trīs mēnešu depo injekciju sastāvā ir tikai progestīni (gestagēns). Šie izsargāšanas veidi nekavē piena plūsmu, un tieši tāpēc bieži tiek ieteikti sievietēm pēc dzemdībām. Kaut arī šie hormoni caur mātes pienu var nokļūt mazuļa organismā, liela daļa ginekologu apgalvo, ka tie mazulim ir nekaitīgi.
Minitablešu lielākais trūkums – tās ir jālieto ļoti precīzi noteiktos laikos. Pat stundas nobīde samazina kontraceptīvo iedarbību.
Tāpēc kontraceptīvās injekcijas ir drošākas. Arī depo injekciju sastāvā ir tikai gestagēns. Mīnuss injekcijām ir tas, ka individuālas nepanesamības gadījumā trīs mēnešus ir jāgaida, kamēr hormonu deva no organisma izvadīsies.
Gestagēna hormons izraisa gļotu sabiezēšanu dzemdes kakla kanālā, tā novēršot infekcijas un spermatozoīdu iekļūšanu dzemdes dobumā. Gestagēns ietekmē arī spermatozoīdu kustīgumu, palēninot tos, gestagēns ietekmē arī endometriju – mazina endometrija funkcionālā slāņa augšanu un apgrūtina olšūnas ieligzdošanos.

Barjermetodes - prezervatīvi

Organisma darbību vismazāk ietekmē barjermetodes – prezervatīvi, sieviešu diafragmas.
Uzreiz pēc dzemdībām piemērots ir prezervatīvs, bet diafragmas lietojamas tikai tad, kad iepriekšējo formu apmēram trīs mēnešu laikā ir atguvusi maksts un dzemdes kakls. Diafragmu vienmēr vajadzētu kombinēt ar spermicīdu vielām.

Kontraceptīvie krēmi - spermicīti

Lokālas iedarbības metode, kuras drošība, pareizi izmantojot ir no 74% līdz 98%. Katrai ceturtajai sievietei, kas lieto spermicīdus (vaginālās svecītes, lubrikantus u.c.) pirmā gada laikā var iestāties grūtniecība. Uzsvars ir uz vārdu – pariezi izmantojot. Prot, makstī krēmi, tabletes vai geli jāievada 20 minūtes pirms dzimumakta. Lai spermicīds būtu efektīvs, tam jānosedz dzemdes mute tā, lai neļautu spermatozoīdiem iekļūt caur dzemdi olvados un nokļūt līdz olšūnai. Pēc akta nevajadzētu uzreiz doties apmazgāties, jo tad mazinās līdzekļa efektivitāte.
Pozitīvi ir tas, ka spermicīdi nekādā veidā neietekmē sievietes hormonālo sistēmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!