Foto: DELFI
Vēlaties doties atvaļinājumā kopā ar dzīvesbiedru uz romantisku viesnīcu pabaudīt divvientulību vai arī vienkārši apmeklēt kādu tūrisma vietu. Ceļošana grūtniecības laikā ir iespējama. Tikai ne kuru katru brīdi un ne uz kuru katru vietu!

Vislabāk laiks ceļošanai ir no piektā līdz septītajam mēnesim. Vairs nav rīta nelabumu, bet vēders vēl nav tik liels, lai būtu grūti pārvietoties.
Ārsti neiesaka ceļot grūtniecības pirmajā trimestrī, jo, kamēr embrijs nav kārtīgi ieligzdojies dzemdē, pastāv augsts asiņošanas un spontānā aborta risks.
Arī pēdējās 8 nedēļas pirms dzemdībām nav piemērotākais laiks ceļojumiem. Lielais vēders ierobežo kustību brīvību, pastāv arī priekšlaicīgu dzemdību risks.

Kurp nevajadzētu doties grūtniecības laikā?

Viss, ko ceļojuma laikā izjūtat jūs - spiedienu svārstības, temperatūras maiņu, izjūt arī mazulis. Tāpēc grūtniecēm nevajadzētu doties uz eksotiskām  tropiskām vietām, kur pašas nejūtas komfortabli. Labāk izvairīties no ilgiem un nogurdinošiem ceļojumiem automašīnā un pārāk nogurdinošiem aktīvas atpūtas ceļojumiem.
Ceļojot uz eksotiskām valstīm, iesaka vakcinēties vai lietot spēcīgu medikamntus pret bīstamām infekcijas slimībām – malāriju, tīfu, bet tas, savukārt, var kaitēt bērna veselībai.
Viskomfortablākās atvaļinājumu atpūtas vietas ir tur, kur maksimālā temperatūra ir +28 grādi. Eiropas dienvidu valstis ir piemēroti gala mērķi, bet arī ne pašā vasaras karstumā.

Ceļojot uz kalnu reģioniem, no kalnu virsotņu iekarošanas šajā periodā vajadzētu atturēties. Arī tūristu iecienītais gaisa tramvajiņš nav veselīgs straujā spiediena maiņas dēļ. Jau nepilnu 2 tūkstošu metru augstumā virs jūras līmeņa grūtniece sāk izjust skābekļa trūkumu. Ja to izjūt sieviete, tad to pašu izjūt arī bērniņš.

Kā mazulis izjūt klimata maiņu

Ja topošās māmiņas garastāvoklis ir labs, tad to izjūt arī bēriņš. Daudz kustoties, sieviete ieelpos vairāk svaiga gaiss un vairāk to saņems arī bērns. Kaut arī ir pierādīts, ka līdz dzemdei nonāk tikai 3% gaismas, mazulis izjūt spožo sauli, kas apspīd vederu. Mazuļi māmiņu vēderos ir ziņkārīgi, gaismas kairinājums viņus pamodina un liek būt aktīviem.

Pirms doties ceļā

Esat rezervējuši ceļojumu, kur viss ir iekļauts, noteikti iegādājieties ceļojuma atcelšanas apdrošināšanu. Atvaļinājuma vietās savas viesnīcā reģistratūrā palūdziet sameklēt tuvākā ginekologa adresi.
Pirms ceļojuma vēlreiz apmeklējiet savu ginekologu, iespējams, ka ir vērts vēlreiz veikt ultrasonogrāfiju, lai pārliecinātos, ka viss tiešām ir kārtībā.

Pilsonības jautājums

Ja tomēr mazulis ir pasteidzies un piedzimst ārzemēs, tas tomēr nenozīmēs, ka viņš automātiski iegūs piedzimšanas valsts pilsonību.

Pirms kāda laikā dažās valstīs, piemēram, ASV, darbojās likums – kurš ir dzimis ASV, tas automātiski saņem pilsonību. Šis likums vairs nav spēkā. Visām valstīm ir viens likums: ja vecāki ir precējušies un vismaz vienam no viņiem ir Latvijas pilsonība, tad arī bērnam automātiski tiek piešķirta Latvijas pilsonība, un nav svarīgi, kur mazulis ir dzimis. Ja vecāki nav precējušies, vērā tiek ņemta mātes tautība un pilsonība.

Starp citu, lai bez problēmām izceļotu no atvaļinājumu valsts kopā ar jaundzimušo, pirms tam vajadzētu apmeklēt Latvijas Republikas vēstniecību vai konsulātu, kur pasē vēstniecības darbinieks veiks ierakstu par jaundzimušo mazuli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!