Foto: PantherMedia/Scanpix
Jaundzimušā āda ir piecas reizes plānāka par pieaugušā cilvēka ādu, tā ir īpaši jutīga pret ārējiem kairinājumiem un visātrāk reaģē uz iekšējām organisma problēmām. Apmēram gads ir vajadzīgs, lai maigā bērna ādiņa adaptētos un pierastu pie apkārtējās vides izmaiņām, gaisa, temperatūras svārstībām. Lai pierašanas process notiku saudzīgi, āda pareizi jākopj.

Kas nodrošina ādas aizsardzību

Zīdaiņa ādas tauku dziedzeri pirmajos dzīves mēnešos funkcionē vāji, tāpēc āda nespēj sevi pārklāt ar sargājošo tauku slāni. Nepasargāta ādiņa ātrāk zaudē mitrumu.

Mazuļa āda vēl neizstrādā melanīnu, tāpēc mazi bērni nedrīkst atrasties tiešos saules staros. Turklāt tas attiecas ne tikai uz vasaru, bet jebkuru gadalaiku – saule ietekmē nepasargātu ādu jebkuros laika apstākļos. Nedrīkst izmantot arī saules aizsargkrēms, kas satur ķīmiskas vielas. Tās ātri tiek cauri plānajai ādas barjerai un nonāk organismā. Šī iemesla dēļ ārsti neiesaka mazuļiem līdz gada vecumam lietot aizsargkrēmus. Šajā vecumā labāk izvēlēties atpūtu ēnā vai plānā apģērbā, kas apsedz pēc iespējas lielāku ķermeņa daļu.

Arī sviedru dziedzeri zīdaiņiem vēl kārtīgi nefunkcionē. Tikai apmēram 3 gadu vecumā ķermenis spēj pilnībā pats regulēt termoregulāciju, svīstot. Tāpēc mazāki bērni jāsargā gan no pārkaršanas, gan pārmērīgas atdzišanas. Drošākais veids kā pārbaudīt, vai bērniņam nav karsti, ir pataustīt skaustu – ja tas ir karsts un sasvīdis, tad novelciet kādu drēbju kārtu.

Jaundzimušo ādai nav izstrādājies pašregulējošs Ph-līmeņa aizsargslānis. Tieši tas pieaugušo cilvēku ādas šūnas sargā no apkārtējās vides ietekmes, baktērijām un sēnītēm. Mazuļu ādai ir tā saucamais „neitrālais ph-līmenis”. Tikai pēc sešām nedēļām ādas ph-līmenis sāk kļūt skābāks, kā rezultātā āda kļūst izturīgāka pret apkārtējo vidi.

Kāds ādas kopšanas veidi ir vislabākie mazuļa ādai

  • Maigi, glāstoši pieskārieni ir labākais veids, kā veicināt ātrāku ādas nobriešanu. Glāstot un paijājot bērniņu, viņš ne tikai saņem tik svarīgos pieskārienus emocionālajai attīstībai, bet arī tiek veicināta asinsrite, kā padara ādu izturīgāku.

  • Nav vajadzības zīdaini vannot katru vakaru. Tas sausina ādu. Novannojiet bērnu reizi nedēļā, pārējā laikā apskalojiet ar dušu.

  • Labākas ādas mīkstināšanas līdzeklis ir labas kvalitātes olīveļļa, to var pievienot arī vannas ūdenim. Turpretim vannas putas nebūt nav obligāts vannošanās līdzeklis. 

  • Ja bērns nav alerģisks uz govs pienu, var pagatavot „Kleopatras vannu” - krūze piena plus olīveļļa.

  • Matus mazgāt ar tīru ūdeni. No bērnu šampūniem var droši atteikties.

  • Ādas krociņas nosusiniet ar viegliem pieskārieniem, tās nav jāberž. Tā kā apakšējie ādas slāņi vēl nav līdz galam nostiprinājušies, berzēšanas rezultātā var rasties savainojumi.

  • Krēmu vajag ziest tikai tur, kur āda acīmredzami ir sausa āda. Bērnu kosmētiskas produktu ražotāju piedāvātās eļļas nav ieteicams lietot visa ķermeņa ieziešanai. Tās var sausināt ādu.

  • Apsārtumiem ieteicams lietot kliņģerīšu ziedi, tomēr pārāk daudz krēma var samazināt autiņbiksīšu uzsūkšanās spējas.

  • Organizējiet gaisa peldes! Tās veicina šūnu veidošanos ādā, kā arī padara to izturīgāku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!