Foto: PantherMedia/Scanpix
Jaunās māmiņas pēc dzemdībām bieži vien nomoka gan stipras galvassāpes, gan migrēnas lēkmes, un protams – dažāda veida pēcdzemdību sāpes citās ķermeņa daļās. Pretsāpju līdzekļu izmantošanai šajā periodā jābūt īpaši pārdomātai. Svarīgi izvērtēt, kāpēc sāpes radušās un kā tās novērst pēc iespējas saudzīgāk.

Sāpes pēc dzemdībām – tas ir dabas diktēts normāls sievietes stāvoklis. Pirmajās dienās pēc dzemdībām ar stiprām galvas sāpēm mokās no 20 līdz 40 % sieviešu, bet 42 % sieviešu joprojām cieš no dzemdību traumu izraisītām sāpēm starpenes rajonā. Trīs no četrām sievietēm, kurām bijis ķeizargrieziens, vēl arī ceturtajā dienā izjūt sāpes operācijas grieziena vietā.

Sāp starpene: sāpes pēc starpenes plīsuma vai griezuma

Sāpes starpenē ir vienas no visizplatītākajām sāpēm uzreiz pēc dzemdībām. Saistaudi un muskuļi starp maksti un astes kaulu dzemdību laikā ir bijuši iestiepti, bieži vien ir plīsumi vai iegriezumi. Pat ja dzemdības ir noritējušas bez starpenes plīsumiem vai griezumiem, arī tad diskomforts un jūtīgums pirmajās dienās ir gandrīz neizbēgama sajūta.

Plīsumu un griezumu šuvju vietu ātrāku sadzīšanu veicina īpaši iegurņa pamatnes muskulatūras stiprināšanas vingrinājumi, kurus slimnīcā parasti ierāda fizioterapeits, ārsts vai vecmāte. 
Ļoti svarīgi ir rūpēties par regulāru vēdera izeju, nepieļaujot aizcietējumus, kas var iestiept plīsumu vietas vēl vairāk. Dažreiz sieviete baidās apmeklēt tualeti, jo sāpēs. Šajā gadījumā regulāra tualetes apmeklēšana tiešām ir svarīga.
Procesu atvieglo anālās atveres ieziešana ar vazelīnu pirms tualetes apmeklēšanas. Uzturā vairāk jālieto žāvēti augļi un šķidrums.

Ledus kompreses uz cietušās vietas sniedz īslaicīgu atvieglojumu, tās var izmantot kā īslaicīgus un nekaitīgus pretsāpju līdzekļus, bet jāņem vērā, ka aukstums pagarina dzīšanas procesu. Efektīvāki par ledus kompresēm ir vietējās anestēzijas līdzekļi, kas saturs lidokaīnu. Tie ir dažādās formās – gan ziedes, gan spreji. Drīkst lietot arī paracetamolu vai ibuprofēnu saturošas pretsāpju tabletes.
90 % sieviešu par sāpju remdinošām uzskata īpašās iegurņu vannas, jo siltais ūdens remdē sāpes.  Par lavandas un arnikas eļļu dziedējošām spējām, pievienojot tās ūdenim, vēl aizvien nav nekādu zinātnisku pierādījumu.  Nav arī pierādīts, kā gumijas sēžamriņķi veicinātu starpenes sadzīšanas procesu.

Pie ārsta jādodas, ja sāpes starpenes rajonā parādās urinēšanas laikā, tad iemesls varētu būt urīnvada infekcija. To pārbauda, veicot urīna analīzes.
Konsultējaties ar ārstu vai vecmāti, ja rēta sulojas, ir karsta, pulsē vai rada durstošas sāpes, tad iemesls var būt iekaisums. Dažkārt starpenē var rasties zilums. Tas parasti ir ļoti sāpīgs, un to vajadzētu pēc iespējas ātrāk parādīt ārstam, lai viņš varētu noteikt ārstēšanas veidu. Dažreiz diegi nepatīkami griežas rētā un traucē dzīšanu. Ja diskomforts ir liels, konsultējaties ar ārstu.

Galvassāpes paaugstināta asinsspiediena dēļ

Dzemdības ir milzīga slodze visam ķermenim daudzu stundu garumā. Pēcdzemdību periodā no spiedošām galvas sāpēm abās galvas pusēs cieš līdz pat 40% sieviešu. Var būt arī saasināta reakcija uz gaismu un spalgu skaņu. Vispārēja ķermeņa pārslodze un galvas sāpes neļauj muskuļiem atslābt un veidojas tāds kā apburtais loks - sāp, jo ir sasprindzinājums, bet sasprindzinājums ir, jo sāp. Mēģiniet ieviest ikdienas ritmā miera pauzes un nebaidieties lūgt palīdzību tuviniekiem. Atslābinoši un nomierinoši iedarbojas vanna ar lavandas eļļu. 
10% sieviešu pēcdzemdību periodā ir paaugstināts asinsspiediens, kas var būt vēl viens iemesls galvas sāpēm. Ja augsts spiediens - 160/100, saglabājas ilgāku laiku, jaunajai māmiņai jādodas pie ārsta.

Ārsti iesaka lietot pretsāpju medikamentus, lai šo sāpju apli apturētu. Arī sievietes, kas zīda mazuli ar krūti, drīkst lietot paraceptamolu saturošus medikamentus. Kaut arī neliela daļa šīs vielas iekļūst mātes pienā, zīdainim tas nekaitē. 
Dažreiz palīdz arī skausta masāža vai silti spilveni. Ļoti labi un bez jebkādas ķīmijas var palīdzēt piparmētru eļļa, kas iedarbojas kā atvēsinošs līdzeklis, uzlabo asinsriti, kas atslābina saspringušos muskuļus.

Pie ārsts steidzami jādodas tad, ka galva sāk sāpēt pēkšņi un ļoti stipri; sākas drudzis; ir skausta stīvums; vēdersāpes un redzes traucējumi.

Migrēna atgriezusies!

Sievietes, kuras jau pirms grūtniecības cieta no migrēnas lēkmēm, pēcdzemdību periodā migrēna var atjaunoties.
Salīdzinot ar saspringuma galvassāpēm, migrēnas sāpju punkts atrodas tikai vienā galvas pusē. Sāpes ir pulsējošas, ir slikta dūša, viņas vemj, nevar paciest gaismu un skaļumu. Kā norāda dažādi pētījumi, trešdaļai sieviešu migrēnas lēkmes atjaunojas jau pirmajā nedēļā pēc dzemdībām, bet vairāk nekā puse jauno māmiņu – mēnesi pēc dzemdībām. Zīdīšanas laikā migrēnas lēkmes notiek retāk, tāpēc ārsti iesaka pēc iespējas ilgāk zīdīt bērnu, tādējādi a5ttālinot mokošās galvassāpes.

Ko darīt? Akūtu galvassāpju gadījumos pirmā izvēle ir paracetamols. Specifiskāka ārstēšana jāsaskaņo ar neirologu.

Sāpes pēc ķeizargrieziena operācijas

Pēcoperācijas brūce var sāpēt ļoti ilgi, lai gan ārēji tā izskatās neliela un rūpīgi sašūta Ķeizargrieziena laikā tiek veikts ļoti dziļš iegriezums, tiek traumēta āda un vairāki muskuļaudu slāņi. Sagrieztie nervi var radīt neierastu tirpšanas sajūtu.
Pirmajās pēcoperācijas dienās un nedēļās ieteicams lietot pretsāpju preparātus, kas satur paracetamolu vai ibuprofēnu, atļauti arī preparāti ar kodeīnu. Daži pētījumi parāda, ka nesteroīdie pretiekaisuma līdzekļi, piemēram, diklofenaks spēj mazināt sāpes pēc ķeizargrieziena. Diklofenaks iekļūst mātes pienā, tomēr ārsti apgalvo, ka tik nelielās devās diklofenaks mazulim nekaitē.
Ķermenim jāļauj sadziedēt brūci, tāpēc sevi mocīt nav vajadzības. Protams, miers, higiēna un mērenība kustībās arī paātrinās dzīšanu.

Dodieties pie ārsta nekavējoties, ja ir drudzis, stipras sāpes, āda ap rētu ir pietūkusi, apsārtusi, vai arī rēta sāk vērties vaļā. Nekavējoties uz slimnīcu jādodas tad, ja no rētas sāk izdalīties smakojošs sekrēts un strutas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!