Marinēti gurķīši, skābi kāposti vai siļķe nebūs tā lielākā bēda, sarežģītāk, ja kārojas ļoti saldi un trekni produkti. Ja rokas sniedzas pēc piena šokolādes tāfelītes vai kādas kūkas, labāk izvēlēties gabaliņu melnās šokolādes, ledeni, zefīru vai marmelādi. Dietoloģe Guna Rijkure iesaka, ko labāk neēst, gaidot mazuli.

Produktu grupas, kas grūtniecēm nav ieteicamas: 

  • gardie franču sieri ar balto pelējumu (Camamber, Brie), zilajie sieri (Stilton, Door Blue) un nepasterizēti piena produkti, jo tie var izraisīt inficēšanos ar listērijām, salmonellām un dažādām citām infekcijām, kas var radīt traucējumus grūtniecības norisē;
  • grūtniecības laikā nav vēlams ēst suši, jēlas, neapstrādātas zivīs, jēlus gaļus un izstrādājumus no nevārītām olām, jo pastāv dažādu infekciju risks;
  • uzmanīgi ar aknām, jo tajās esošais A vitamīns ir teratogēns, kas var veicināt iedzimtu kroplību rašanos un pat augļa bojāeju. A vitamīna dienas deva nevar būt lielāka par 7,5 mg;
  • nelietojoet bez konsultēšanās ar ārstu polivitamīnu preparātus un multivitamīnus. Pārdozējot, piemēram, PP, B2 vitamīnu, arī iespējama teratogēna iedarbība;
  • protams, kategorisks nē alkoholam, īpaši grūtniecības sākumā, jo tas var radīt iedzimtas kroplības;
  • mēreni ar kafiju, melnu tēju, krāsainajām limonādēm, jo šie dzērieni var kavēt augļa augšanu un samazināt jaundzimuša bērna masu. Grūtniecības laikā ieteicams kafijas ar pienu;
  • atsakieties no tonikiem un dzērieniem, kas satur hinīnu. Tas var izraisīt dzemdes kontrakcijas;
  • nelietojiet produktus, kuru sastāvā ir sintētiskās krāsvielas un konservanti;
  • uzmanīgi ar ēdieniem ar asām garšvielām, jo garšvielās esošajai ēteriskajai eļļai var būt spēcīga un neparedzama iedarbība;
  • ar ārstu konsultējieties par ārstniecības augu tēju lietošanu. Ja tomēr gribas iedzert zāļu tēju, ieteicams veidot dažādus maisījumus.

Pārmērīgs svara pieaugums grūtniecības laikā ir bīstams, jo var izraisīt komplikācijas ne tikai grūtniecei, bet var apdraudēt arī gaidāmā bērna veselību vai pat dzīvību, norāda dietoloģe. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!