Dārzeņi
Foto: PantherMedia/Scanpix

Bērniņa gaidību laikā vitamīni un minerālvielas ir būvniecības materiāls, no kā top bērniņš un pietiekama to uzņemšana nodrošina gan veselu mazuli, gan labu pašsajūtu māmiņai.
Neliels pārskats par svarīgākajām vitamīnu, grupām un kā tās uzņemt ar ēdienu.

Uzturvielu patēriņa izmaiņas grūtniecības laikā:

- Gaidīšanas laikā sievietei vajag par 13 % kaloriju vairāk. Lai nepieņemtos svarā, izvēlieties ēst liesu pārtiku un neēdiet starp ēdienreizēm;
- Par 23% palielinās olbaltumvielu patēriņš. Vairāk ēdiet vājpiena produktus un zivis;
- Par 25% vairāk nepieciešams A vitamīns. To nodrošina viena glāze burkānu vai tomātu sulas; 
- Par 20% vairāk vajag B1 vitamīnus, kas atrodami auzu pārslās, saulespuķu sēklās, cūkgaļā;
- Par 25% vairāk nepieciešams B2 vitamīns. To meklējiet vājpiena produktos; 
- Par 58% pieaug B6 vitamīna patēriņš, kas atrodams jūras produktos, banānos, kartupeļos;
- Niacīna patēriņš pieaug par 15 %. Apēdiet šķēli pilngraudu maizes;
- Folskābi vajag par 50% vairāk, tā rodama salātos, svaigos augļos, dārzeņos; 
- Par 17% vairāk nepieciešams B12 vitamīns. To uzņem ar zivīm, gaļu, olām, skābētiem kāpostiem;
- Dzelzis patēriņš pieaug par 50% , ēdiet sarkano gaļu un svaigi spiestas sulas;
- Cinka patēriņš palielinās par 43 %. Tas atrodas sezama, ķirbja, saulespuķu, magoņu sēklās;

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!