Foto: PantherMedia/Scanpix

Bērniņa gaidību laikā vitamīni un minerālvielas ir būvniecības materiāls, no kā top bērniņš un pietiekama to uzņemšana nodrošina gan veselu mazuli, gan labu pašsajūtu māmiņai.
Neliels pārskats par svarīgākajām vitamīnu, grupām un kā tās uzņemt ar ēdienu.

Uzturvielu patēriņa izmaiņas grūtniecības laikā:

- Gaidīšanas laikā sievietei vajag par 13 % kaloriju vairāk. Lai nepieņemtos svarā, izvēlieties ēst liesu pārtiku un neēdiet starp ēdienreizēm;
- Par 23% palielinās olbaltumvielu patēriņš. Vairāk ēdiet vājpiena produktus un zivis;
- Par 25% vairāk nepieciešams A vitamīns. To nodrošina viena glāze burkānu vai tomātu sulas; 
- Par 20% vairāk vajag B1 vitamīnus, kas atrodami auzu pārslās, saulespuķu sēklās, cūkgaļā;
- Par 25% vairāk nepieciešams B2 vitamīns. To meklējiet vājpiena produktos; 
- Par 58% pieaug B6 vitamīna patēriņš, kas atrodams jūras produktos, banānos, kartupeļos;
- Niacīna patēriņš pieaug par 15 %. Apēdiet šķēli pilngraudu maizes;
- Folskābi vajag par 50% vairāk, tā rodama salātos, svaigos augļos, dārzeņos; 
- Par 17% vairāk nepieciešams B12 vitamīns. To uzņem ar zivīm, gaļu, olām, skābētiem kāpostiem;
- Dzelzis patēriņš pieaug par 50% , ēdiet sarkano gaļu un svaigi spiestas sulas;
- Cinka patēriņš palielinās par 43 %. Tas atrodas sezama, ķirbja, saulespuķu, magoņu sēklās;

B grupas vitamīni

Foto: Publicitātes attēli

B1 vitamīns veicina nervu sistēmas attīstību. Lai to uzņemtu pietiekamos daudzumos, jāēd daudz pilngraudu produktu, arī gaļa, īpaši - cūkgaļa.

B2 vitamīns nozīmīgs pareizas gremošanas sistēmas attīstībā. Visvairāk atrodams piena produktos.

B6 vitamīns, tāpat kā folskābes, ir nepieciešams olbaltumvielu vielmaiņas nodrošināšanā. Olbaltumvielas ir galvenā šūnu barība to augšanas laikā. B6 vitamīns ir atrodams gandrīz visos pārtikas produktos – gaļā, graudaugos, dārzeņos un riekstos. Īpaši daudz tā ir jūras produktos, banānos un kartupeļos.

Niacīns piedalās šūnu veidošanās procesā. Tas atrodams galvenokārt dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktos, tāpēc veģetāriešiem un vegāniem šajā gadījumā vajadzētu ēst kviešu graudus, sēnes un pākšaugus.

Visi ūdenī šķīstošie vitamīni – B grupas vitamīni un C vitamīns – neuzkrājas organismā, tāpēc tie organismam ir jāpiegādā regulāri. Termiskās apstrādes laikā šie vitamīni iet bojā, tāpēc tos labāk uzņemt ar svaigiem, neapstrādātiem produktiem. Labākā izvēle ir svaigi augļi un dārzeņi, svaigi spiestas sulas, kā arī saldētie produkti.

A vitamīns

Foto: AFP/Scanpix

A vitamīns atbildīgs par sekmīgu audu izveides procesu, bet vēlāk piedalās arī redzes sistēmas izveidē. Tomēr pirmajā grūtniecības trimestrī par daudz A vitamīna var kaitēt mazulim, veicināt kroplību veidošanos.

Ļoti daudz A vitamīna atrodas dažādās jūras aļģēs, tāpēc lai A vitamīnu nepārdozētu, atsakāties no aļģēm (suši, citos makrobiotiskos ēdienos).

Arī aknas nevajadzētu ēst biežāk kā reizi nedēļā. Grūtniecības laikā nedrīkst lietot kompleksos vitamīnus, nesaskaņojot to ar ārstu.

Toties betakarotīns, kas ir A vitamīna priekštecis, dabīgā veidā nekad nevar būt par daudz. Tas atrodams visos dzeltenos, oranžos augļos un dārzeņos burkānos, ķirbjos, melonē, mango, arī sarkanajos tomātos un zaļajos brokoļos.

Folskābe

Foto: PantherMedia/Scanpix

Folskābes ir neaizstājama šūnu attīstības, izveides, asinsrades procesos. Tā kā folskābe ir ļoti karstuma jūtīga, tad ikdienas devu nodrošināt tikai ar pārtiku ir gandrīz neiespējami. Ārsti iesaka lietot folskābju tablešu veidā ne mazāk kā 0,4 mg dienā. Papildus jādzer svaigi spiesta dārzeņu vai augļu sula, jāēd rūgtenie salāti - endīvijas, šikorē vai rukolas salāti, rieksti, sēklas un pilngraudu pārslas.

Dzelzs

Foto: Publicitātes foto

Dzelzs grūtniecības laikā palīdz augt augļa ķermenim. Pilnvērtīgai skābekļa apgādei nepieciešami 300 mg dzelzs dienā. Dzelzi visvieglāk uzņemt, ēdot sarkano gaļu – liellopu, jēra, medījumu gaļu, kā arī pilngraudu produktus un riekstus. Melnā tēja kavē dzelzs uzsūkšanos.

Kalcijs

Foto: stock.xchng

Kalcijs svarīgs mazuļa kaulu veidošanas procesā. Dienā - apmēram 300 mg. Mazulis savus kalcija krājumus papildina, ņemot šo minerālvielu no mātes kaulu sistēmas. Tāpēc ir radies teiciens, ka sieviete ar katru bērnu zaudē vienu zobu, bet tas nebūt nav obligāti. Vienkārši grūtniecības laikā sievietei uzturā vajadzētu lietot vairāk liesu piena produktu, kā arī ar kalciju bagātinātu minerālūdeni (vairāk nekā 150 mg kalcija uz 1 litru). Daudz kalcija ir sierā. Nakts laikā ar kalcijs no produktiem uzsūcas īpaši labi, tāpēc apēdiet siera šķēli tieši pirms miega.

Jods

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ļoti svarīgs, bet Latvijā nepietiekamos daudzumos uzņemts, ir jods. Tikai tad, ja mammai pietiek joda,  to pietiekamos daudzumos saņem arī auglis. Katra otrai grūtniecei tiek konstatēts joda trūkums organismā. Nepietiekams joda daudzums kavē mazuļa fizisko un garīgo attīstību. Ļoti daudz joda ir jūras zivīs, pienā un piena produktu, parastā sāls vietā ieviesiet ieradumu lietot tikai jodēto sāli. Atcerieties – jods jums un jūsu mazulim ir ļoti svarīgs!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!