Foto: PantherMedia/Scanpix
Atteikšanās no pudelītes ir vēl viens solis pretim lielu cilvēku ēšanas iemaņām. Jāmācās turēt krūzīte, pareizi no tās dzert, jāapgūst jaunas iemaņas, turklāt jāmāk ne tikai savādāk satvert priekšmetu, bet gūt arī patīkamas emocijas no šī procesa.

Kļūdīties šajā periodā nav ieteicams, jo var radīt smagas psiholoģiskas sekas, uzskata amerikāņu pediatrs Allans Fromms, kas vecākiem piedāvā arī vairākus risinājumus, kā izmaiņas ieviest pēc iespējas saudzīgāk.

Izvēlaties piemērotu brīdi pudelītes noņemšanai

Ja izvēlēsieties nepiemērotu brīdi, lai pudelīti nomainītu pret krūzīti, mazulis protestēs pret pārāk agrajām pārmaiņām un reaģēs negatīvi, pārmaiņas nepieņemot. Vecāku attiecības ar bērnu var kļūt saspīlētas un bērns sāks protestēt pret pūliņiem arī citās jomās. Pudelīte dod bērnam psiholoģisko gandarījumu, kļūst viņam arī par simbolu, kas dod lielāku pārliecību par sevi.

Izvēloties šo brīdi pārāk vēlu, bērns būs tās pieradis un apvainosies uz jums pat tad, ja jūs rīkosieties labestīgi un centīsieties bērnu pārliecināt, ka krūzīte arī ir ērta lietošanā. 

Pakāpeniska atradināšanās no pudelītes bērnam nozīmē pāreju no zīšanas uz dzeršanu, tātad pie jaunu iemaņu apgūšanas.

Labākais laiks, kad sākt atradināt bērnu no pudelītes ir apmēram 9-12 mēneši, jo:

  • Bērnam jau ir daži zobi un viņš vairs nezīž, bet kož;
  • Mīkstos knupīšus ieteicams nomainīt ar cietākiem. Ja bērns šajā periodā zīž pietiekami ilgi, tad vēlāk viņam būs vieglāk atteikties no pudelītes;

  • Atradināt mazuli no pudelītes iesaka ar kāda ērta trauka palīdzību. Lai no sākuma mazulis zīž no pudelītes, bet pēc tam pārlejiet to, kas tur ir palicis krūzītē un tad lai mazulis pabeidz dzert, sēžot jums klēpī;

  • Mazulis jau ir spējīgs turēt rokās nelielu krūzīti. Viņš jau prot sēdēt un tāpēc var mierīgi dzert;

  • Turpmākajos mēnešos parādīsies citas pārmaiņas – bērns pakāpeniski no zīdaiņa pārtaps par mazuli;

  • Turpināt barot bērnu no pudelītes šajā periodā nozīmē pagarināt viņa labsajūtas un komforta sajūtu, bet tai pat laikā arī viņa zīdaiņa periodu. Vēlāk tas var kavēt bērna psiholoģisku augšanu, viņš ilgāk paliek bērnišķīgs.

Lai palīdzētu bērnam augt, vajag stimulēt vēlēšanos apgūt jaunas arvien sarežģītākas iemaņas. Dažreiz tas ir jauns ēdiens, citreiz – jauni uzvedības noteikumi sabiedriskās vietās.


Lai gada vecumā atradināšana notiktu vieglāk, tai jāgatavojas jau laicīgi

Piecu sešu mēnešu vecumā zīdainim šķiļas zobi. Tas ir sāpīgs process un zīdainis arvien biežāk gribēs rast mierinājumi zīžot, jo zīšana nomierina sakairinātās smaganas. Ļoti svarīgi ir, lai zīdainis zīstu no pudelītes ne mazāk kā 20 minūtes, tad sāpes rimsies un savā laikā bērns vieglāk varēs šķirties no pudelītes.

Pirmo krūzīti izvēlaties vieglu un ērti satveramu bērna mazajai rokai. Sākumā vajadzētu izvairīties no piespiedu dzeršanas. Pārvērtiet visu par spēli un neskopojieties ar uzslavām.

Ielejiet krūzītē pēc kārtas dažādus šķidrumus, kurus ir pieradis dzert mazulis.

Vairāku nedēļu garumā veiciniet bērna dzeršanu no mazas krūzītes un kad viņš būs ar to apradis, tad nomainiet ar mazliet lielāku.

Rīkojieties uzmanīgi, mierīgi, nesteidzoties. Būs nepieciešami 2 līdz 5 mēneši, lai bērns pilnībā atteiktos no pudelītes.

Viss, ko jūs izdarīsiet, lai mazulis ēstu ar prieku un ar pozitīvām emocijām, atvieglos barošanas veida maiņu gan jums, gan bērnam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!