Foto: PantherMedia/Scanpix
Pirmie trīs dzīves mēneši ir vētrainas augšana laiks jaundzimušajam. Ik diena, ko viņš nodzīvo ārpus mammas vēdera, nes jaunas izmaiņas gan izskatā, gan fizioloģijā un uzvedībā. Jaunajiem vecākiem gribas novēlēt "Nebaidieties! Viss ir kārtībā!".

Pēc pirmajiem trīs dzīves mēnešiem straujais attīstības un augšanas temps samazinās. Ap sešu mēnešu vecumu ķermeņa svars ir divkāršojies, savukārt augumā mazulis ir pastiepies par apmēram 15 centimetriem. Gada vecumā bērna smadzeņu svars ir trīskāršojies, jo neironiem ir izveidojušies daudz savienojumi, kas nodrošina tālāku smadzeņu nobriešanu.

Kādas pārmaiņas notiek pirmajās 90 dzīves dienās

Pēc dzemdībām bērniņš zaudē nedaudz sava svara. Tas ir pilnīgi normāli, jo tā notiek pielāgošanās process dzīvei ārpus māmiņas vēdera. Lielākā daļa mazuļu pirmo dzīves dienu laikā zaudē apmēram 10% no piedzimšanas svara. Desmit dienu vecumā parasti mazuļi atkal sāk pieņemties svarā.

Pirmajā dzīves mēnesī jaundzimušais izaug par apmēram 2 - 4 centimetriem.

Jaundzimušā galviņa ir smaga, tā sver vienu ceturto daļu no kopējā ķermeņa svara. Kakla muskuļi sākumā nav pietiekami spēcīgi, lai noturētu galviņu. Pieaugušajam galvas svars veido 10 % no kopējā ķermeņa svara.

Urīnpūslis sākotnēji ir ļoti mazs, tā tilpums ir tikai 60 - 100 ml, tāpēc pamperi ātri paliek slapji un atkal ir jāmaina.

Arī jaundzimušā kuņģis vēl ir ļoti mazs. Tas ir tikpat liels kā vistas ola. Vienā reizē apēst daudz nav iespējams, tāpēc mazuļi ēd maz un bieži.

Jaundzimušie vēl nevar apzināti kustēties un satvert dažādas lietas. Tomēr, ja maigi pieskaras plaukstiņai, nostrādā reflekss un mazulis satver vecāku doto mantiņu vai pirkstu. To sauc par tveršanas refleksu.

Pirmais mēnesis

  • Viena mēneša vecumā mazulis palēnām no jaundzimušā pārtop zīdainī. Mainās sejas vaibsti, kājiņas izstiepjas, un augšanas temps pieaug.
  • Pirmie nostiprinās kakla muskuļi, jo tiem jābalsta galviņa. Tad seko plecu, muguras, kāju muskulatūra.
  • Jau četru nedēļu vecumā mazulis atbild ar lūpu kustībām, ja mamma ar viņu sarunājas.
  • Pirmā dzīves mēneša beigās mazuļi jau var pagriezt galviņu uz sāniem.
  • Sešu nedēļu vecumā mazuļi sāk augt īpaši strauji. Sākas jauna attīstības fāze, tāpēc 6 nedēļu vecumā bērniņš grib ēst vairāk. Mammai liekas, ka trūkst piena, dažreiz to sauc arī par "piena krīzi", jo ar iepriekšējo piena daudzumu nepietiek.

Otrais mēnesis

  • Divu mēnešu vecumā mazulis bieži un neatvairāmi smaida. Viņš meklē acu kontaktu, viņam interesē viss, kas notiek apkārt.
  • Mēneša laikā zīdainītis izaug par 2,5 centimetriem garāks, bet galvas apkārtmērs ir palielinājies par 1,2 centimetriem. Nesveriet mazuli biežāk kā reizi nedēļā, tas ir pilnīgi pietiekami, lai sekotu svara dinamikai.
  • Apgalvojums, ka bērni aug naktī un miegā, ir vistīrākā patiesība. Otrā dzīves mēneša laikā mazuļi pieņemas svarā par 800 gramiem un izaug par trīs līdz četriem centimetriem garāki.
  • Kad mazulis ir astoņas nedēļas vecs, tvēriena reflekss samazinās, jo mazulis sāk jau diezgan apzināti kustināt savas rociņas.
  • Mazulis var jau var saskatīt dažādus priekšmetus, kas atrodas vismaz 25 cm attālumā.

Trešais mēnesis

  • Zīdainītim sākas aizraujošs pārejas posms. Viņš apgūst vairākas prasmes, kas ir svarīgas turpmākai attīstībai. Vēl pirms diviem mēnešiem viņš lielāko dienas daļu gulēja, tagad viņš vēlas spēlēties un iepazīt apkārtni.
  • Ap šo laiku mazuļiem sāk parādīties tauciņi. Tikko pēc dzemdībām zemādas tauku slānītis veidoja tikai 10% no kopējās ķermeņa masas, bet trīs mēnešu vecumā tie jau ir 30 %. Zīdaiņiem zemādas tauku slānis ir ļoti svarīgs veselīgas attīstības rādītājs, tie pasargā no ārējās vides nelabvēlīgās iedarbības, notur stabilu ķermeņa temperatūru un liecina arī par normālu imunitāti.
  • Ir kļuvuši spēcīgāki kakla muskuļi, tāpēc guļot uz muguras, bērniņš neilgu laiku var pacelt galviņu. Guļot uz vēdera, viņš var sākt atbalstīties, pacelt galviņu un plecus no virsmas. Kad mazuli aiz rociņām pavelk uz augšu sēdus pozā, galviņa vairs nekrīt atpakaļ. Tas nozīmē, ka vecākiem jābūt vērīgiem, jo zīdainīti vairs nevar atstāt vienu nepieskatītu uz pārtinamā galdiņa vai vecāku gultas.
  • Trīs mēnešu vecumā bērniņš, iespējams, uzsmaida pilnīgi visiem cilvēkiem, arī tiem, kurus viņš nepazīst, bet tajā pašā laikā viņam ir izveidojusies īpaša saikne ar māmiņu un tēti.
  • Lielākajai daļai mazuļu ļoti patīk aplūkot savus pirkstiņus, kā arī ar tiem spēlēties. Sākotnēji viņi klusā apbrīnā aplūko rociņu, tad drīz vien viņi atklāj, ka ar pirkstiem var arī spēlēties – plaukšķināt, bāzt mutē un satvert dažādus priekšmetus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!