Foto: PantherMedia/Scanpix
Dažkārt pārāk aktīviem vecākiem gribas ieteikt – apstājieties un ļaujiet bērnam augt un iepazīt pasauli. Arī nekā nedarīšana ir darīšana, jo tā mazs bērns iepazīst sevi un pasauli ap sevi. Spēja nodarbināt un izklaidēt sevi bez vecāku klātbūtnes sevi ir ļoti svarīga īpašība, kuru nekādā gadījumā nevajadzētu pārtraukt ar aktivitātēm un vecāku izdomātām rotaļām. Bērns, kas spēj sevi nodarbināt, trenē arī savas koncentrēšanās spējās, kas ir ļoti svarīgs priekšnoteikums, lai vēlāk – skolas vecumā, spētu sekmīgi mācīties.

Pirms sākt veicināt patstāvības iemaņas, ievērojot dažus priekšnoteikumus.

Netraucējiet!

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja bērns ir ar kaut ko nodarbināts, netraucējiet viņu. Tas attiecas gan uz mazuļiem, gan uz vecākiem bērniem. Lielākā daļa mazuļu uzreiz pēc pamošanās gultiņā guļ mierīgi, viņi spēlējas ar savām rociņām vai arī kaut ko murmina pie sevis. Šie brīži, kad bērnam pietiek tikai ar savu kompāniju, ir pastāvīgo rotaļu sākums. Dažreiz mammas uzreiz ņem mazuli rokās un sāk ar viņu darboties.
Veiciniet mazuļa sevis izzināšanu, nepārtrauciet šo nodarbi. Piestipriniet pie gultiņas redelītēm grabulīti, mazu spogulīti, zvaniņus vai kādu mīksto mantiņu, ar kuru var padarboties.

Interesanta vide

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja mazulis ir nomodā un guļ uz sedziņas, nolieciet viņam rokas stiepiena attālumā pāris spēļmantiņas. Mazuļiem, kas jau rāpo un staigātājiem arī ir nepieciešama droša un interesanta apkārtējā vide. Izveidojiet viņiem vietu, kur kāpelēt, piedāvājiet viņiem dažādus virtuves priekšmetus. Nav nekas aizraujošāks par dažāda izmēra bļodiņām un karotēm, ar kurām var izvilināt dažādas skaņas. Paskaidrojiet bērnam, ka visām mantiņām pēc tam jābūt savāktām.

Spēlēm - īpašu laiku

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vislabāk mazi bērni iemācās spēlēties paši tad, ja viņiem ir iespēja sevi nodarbināt regulāri. Konkrēti laiki, vienreiz vai divreiz dienā, kad viņi var to darīt, ir viens no labākajiem risinājumiem. Parūpējieties par mierīgu atmosfēru, bez televizora vai radio skaņām fonā.

Bērnam nepatīk spēlēties vienam? Tad darbojaties ar savām lietām, lasiet, adiet, kaut ko kārtojiet, kaut kur netālu no viņa.

Ārā no istabas!

Foto: PantherMedia/Scanpix

Patstāvīga spēlēšanās nozīmē, ka bērns turpina sevi izklaidēt arī tad, kad mamma kādu laiku nav istabā. To var darīt, kad mazulis ir vismaz 4 mēnešus vecs. Izvēlieties brīdi, kad bērns ir ar kaut ko nodarbināts, un atstājiet istabu. Ar katru nākamo reizi paildziniet savu prombūtni. Ja bērnam nepatīk palikt vienam, iemāciet to viņam. Pastāstiet, ka jums vajag uz īsu brīdi aiziet uz virtuvi, vannas istabu, bet atstājot istabu, turpiniet ar viņu sarunāties.

Bez vajadzības nepalīdziet

Foto: LETA

Bumba ir aizripojusi, klucīši neturas viens uz otra utt. Vienmēr rodas situācijas, kad bērnam acīmredzami ir vajadzīga palīdzība. Tomēr... nesteidzieties palīdzēt! Varbūt viņš savu problēmu var atrisināt pats. Dažreiz pietiek ar nelielu atbalstu, piemēram, ar jautājumu: "Ko vēl varētu darīt ar šo lodīti?", un mazulis pats atrod risinājumu savai problēmai.

Katrs tomēr savādāks

Foto: PantherMedia/Scanpix

Visi bērni var iemācīties spēlēties vieni, atšķiras tikai laiks, cik ilgi viņiem pietiek pacietības darboties vienatnē. Parasti bērni līdz gada vecumam var sevi nodarbināt 5 - 10 minūtes, vecumā no gada līdz trim gadiem - no 15 līdz 30 minūtēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!