Foto: Publicitātes foto
Mātes piens ir vislabākais, ko māmiņa var dot savam mazulim viņa pirmajos dzīves mēnešos. Rakstā izlasīsiet, kas jādara klasiski barošanas uzsākšanas problēmu gadījumos.

Vislabākais, ko māmiņa var dot savam jaundzimušajam, ir mātes piens. Arī māmiņai zīdīšana nāk par labu. Pēc dzemdībām dzemde ātrāk savelkas, ātrāk atgūsiet iepriekšējo formu, ātrāk pazūd grūtniecības laikā uzkrātie kilogrami, zīdīšana samazina krūts vēža risku. Taču vissvarīgākais šajā procesā ir neredzamā, bet nepārvērtējamā saikne starp māti un mazuli.

Zīdīt var iemācītie un neļaujiet citiem jums iestāstīt ka tā nav! Katrs bērns un katra jaunā māmiņa ir citādi, tāpēc dodiet sev un mazajam nedaudz laika, lai atrastu sev vislabāko zīdīšanas pozu un metodi.

Pirmās dzīves stundas ir vissvarīgākās

Pirmā pielikšana pie krūts parasti notiek tieši pēc dzemdībām, kad jaundzimušais, uzlikts uz mammas vēdera, pats sāk meklēt krūti. Ja dzemdības bijusas smagas vai bijis ķeizargrieziens vispārējā narkozē, tad pirmo reizi krūti jaundzimušais dabuj mazliet vēlāk, bet tas netraucē uzsākt normālu zīdīšanas procesu.

Varbūt mazulis ir pārāk noguris pēc dzemdībām un nevēlas sākt zīst? Mēģiniet pēc kāda laiciņa vēreiz. Ir arī oilnīgi normāli, ka pirmajās stundās un dienās pēc dzemdībām jaundzimušais zaudē svaru. Tas nav saistīts ar to, vai zīdāt pari vai barojat ar pudelīti

Iekaisuši krūtsgali

Dažas sievietes ir pārsteigtas, cik gan zīdīšanas process var būt sāpīgs. Dažreiz krūšu gali dažas denas pēc zīdīšanas uzsākšanas var stipri iekaist. Bērns zīžot nodara lielas sāpec. Diemžēl ... jā, tas arī ir normāli, jo krūtis līdz šm nav radušas pie šādas slodzes un ir vajadzīgs laiks, lai pierastu.

Pievērsiet uzmanību tam, lai zīdīšanas laikā jūsu mazulis ar muti aptvertu visu krūts oreolu, arī pamatu. Pretējā gadījumā krūtsgals tiek pārāk noslogots, arī piens plūst siktāk;

Ja mazulis zīdīšanas laikā ir iemidzis, tad noteikti izņemiet krūtsgalu no viņa mutes. Iebīdiet savu mazo pirkstiņu starp mazuļa lūpu kaktiņiem un uzmanīgi izņemiet krūtsgalu. Nekādā gadījumā nemēģiniet krūtsgalu vienkārši izraut no mutes.

Pēc zīdīšanas ļaujiet mātes piena un bērna siekalu sajaukumam sakalst uz jūsu krūts. Tas ir ļoti labs pretiekaisuma līdzeklis.

Pēc iespējas biežāk mainiet zīdīšanas pozas, lai nebūtu jānoslogo tikai viena krūts. Viss ir atkarīgs no tā, kādu pozu jūs izvēlaties – guļus, sēdus, mazulim guļot uz jūsu vēdera vai arī uz sāna. Jo dažādākas pozas, jo dažādāki krūts reģioni tiek noslogoti, kā arī krūts tiks vienmērīgāk iztukšota.

Mainiet zīdīšanas krūtis, neļaujiet mazulim pārāk ilgi zīst vienu krūti, ja pat viņam tā ir ērtāk.

Ja divu dienu laikā krūts gali nesadzīst, apmeklējiet ārstu. Iespējams, ka cēlonis ir sēnīšu infekcija, kas ir jāārstē ar medikamentiem.

Par daudz vai par maz piena

Uzreiz pēc dzemdībām mazulis dabū zīst ārkārtīgi barojošo pirmpienu un tikai otrajā vai trešajā dienā pēc dzemdībām sāk izdalīties īstais mātes piens. Bieži vien šī piena izdalīšanas var būt ļoti sāpīga, krūts ļoti piebriest un ir sāpīgas.
Kad mazulis sāk zīst, var izrādīties, ka piens izdalās pārāk strauji un par daudz. Mazulis aizrijas, kļūst nemierīgs, sāk raudāt. Mātes piena piedāvājums un pieprasījums zīdīšanas laikā izlīdzinās pāris nedēļu laikā.

Ko darīt, ja ir par daudz piena

• Pienu nedaudz mazina salvijas tēja. Nekādā gadījumā nedrīkst dzert vairāk par vienu glāzi dienā! Rezultāts bieži jūtas tikai pēc dažām dienām.

• Ja mazulis ir izsalcis, tad pirms zīdīšanas nedaudz atslauciet pienu. Kad krūtī vairs nebūs tik daudz piena, arī spiediens ar kādu nāks piens, būs mazāks.

• Neatslauciet pienu, ja vien neveidojat piena banku.

Ko darīt, ja ir par maz piena

• Arī šajā gadījumā var līdzēt tējas - anīsa, ķimeņu, fenheļa. Tās var dzert jau grūtniecības laikā.

• Pēc iespējas biežāk lieciet mazuli pie krūts, tas ierosina piena rašanos arī tad, kad viņš vienkārši zīž krūti. Taču uzmaniet krūtsgalus, jo pārslogojot krūtis, var rasties iekaisumi.

Piena kanālu nosprostojums un piena dziedzeru iekaisums

Piena kanālu nosprostojums ir bieži sastopama problēma agrīnā zīdīšanas periodā. Iemesli var būt dažādi. Piemēram, mazulis ir izlaidis ēdienreizi vai izzīž tikai daļu no piena.
Krūts paliek karstāka, cietāka, sāk sāpēt. Nosprostojums ir jāārstē, pretējā gadījumā var sekot vēl nepatīkamāks krūts dziedzera iekaisums.

Lieciet zīainīti pie krūts un mēģiniet viņu mudināt pienu izzīst.
Uzlieciet uz krūts siltu kompresi, tad ar roku no visām pusēm krūti masējot, mēģiniet pienu atslaukt līdz sāpes pilnībā pārgājušas.

Ja sāpes ir pierimušas, var gadīties, ka uznāk drebuļi, tāpēc apsedzieties ar kaut ko siltu un nedaudz paguliet.

Tomēr ne vienmēr var izvairīties no piena dziedzera iekaisuma jeb mastīta. Ja ir drebuļi, drudzis, spēcīgas galvas sāpes un sāpes locekļos, nekavējoties jādodas pie ārsta. Krūti
drīkst sildīt, ejot siltā dušā, likt tūsku noņemošas kompreses (piemēram, kāposta lapas).

Uzmanību! Arī mastīta gadījuma nedrīkst pārtraukt zīdīt.

Citas problēmas

  • Plakani krūtsgali: Sievietes arī plakaniem krūtsgaliem var zīdīt. Pastāv īpaši vingrinājumi, kurus var izmēģināt jau grūtniecības laikā un kas palīdz krūtsgalam nedaudz mainīt formu. Plakanus krūtsgalus pirms zīdīšanas var arī nedaudz pamasēt, tad tos r vieglāk satvert!
  • Dvīņu barošana ir visai nogurdinošs darbs, bet tas ir paveicams. Arī šajā gadījumā darbojas piedāvājuma un pieprasījuma kopsakarība. Dvīņus var likt pie katras krūts arī vienlaicīgi. Tas ir izdevīgāk nekā pudelīšu sagatavošana 10 reizes dienā.
  • Ja ģimenē ir arī citi bērni, zīdīšanas laiku viņi izmanto, lai netraucēti izrādītu vecākiem savu greizsirdību pret jauno ģimenes locekli. Vecākie bērni ļoti labi saprot, ka tieši tagad var māmiņu tā pamatīgi nokaitināt un pievērst viņas uzmanību. Šādos brīžos palīdzēs tikai stipri nervi, spēja palikt mierīgai un nesatricināmai.
  • Ir sievietes, kurām drīz pēc dzemdībām jāsāk strādāt. Šādos gadījumos var veidot piena banku vai izmantot pusdienlaiku, lai zīdītu mazuli. Zīdošās māmiņas drīkst ieturēt zīdīšanas pauzes vai doties mājās agrāk. To paredz likumdošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!