Foto: PantherMedia/Scanpix
Tikpat brīnumainas pārvērtības, kādas sievietes ķermenis piedzīvoja deviņu grūtniecības mēnešu laikā, notiek arī pēc dzemdībām. Soli pa solim, dienu pēc dienas viss atkal atgriežas vecajās formās un izmēros.

Uzreiz pēc dzemdībām

Dzemdību "sāpju" hormona oksitocīna līmenis asinīs samazinās. Šis hormons rūpējas, lai dzemde savilktos. Tā notiek, lai izstiepušās dzemdes muskuļu šķiedras spētu atjaunotos un savilkties atpakaļ vecajos izmēros. Tiek sadziedēti arī asinsvadi vietā, kur atradās placenta. Kad placentu atdala no dzemdes sienas, tās piestiprināšanās vietā paliek plaukstas lieluma brūce, kas sadzīst pamazām.

Dzemdes savilkšanās atsāpes īpaši jūtamas ir pirmajā pēcdzemdību nedēļā, kad sieviete baro mazuli ar krūti. Zīdīšanas process paaugstina oksitocīna līmeni asinīs un veicina dzemdes saraušanos. Pēc katrām nākamajām dzemdībām atsāpes ir izteiktākas.

Pirmās 10 dienas pēc dzemdībām

Uzreiz pēc dzemdībām sievietes krūtīs rodas pirmpiens - dzeltenīgs un biezs piens, kas izdalās pilienu veidā. Pirmpiena ir ļoti maz, bet ar to pietiek mazulim, lai saņemtu visu imunitātei vajadzīgo, savukārt īstais piens rodas 2 - 4 dienas pēc dzemdībām .

Pēc dzemdībām grūtniecības hormonu – estrogēna un HCG – līmenis asinīs strauji samazinās, bet zīdīšanas laikā asinīs vienlaicīgi paaugstinās prolaktīna un oksitocīna līmenis. Tas var radīt hormonu haosu, tāpēc pirmās nedēļas pēc dzemdībām sievietes ir īpaši jūtīgas un viegli saraudināmas.

Pēc dzemdībām sievietei ir raksturīga stipra svīšana. Šķidrums, kas uzkrājies grūtniecības laikā ķermenī, tiek gan izsvīsts, gan atstāts tualetē. Dienā tā var zaudēt pat 4 litrus.

Starpenes plīsumi vai griezumi, kā arī ķeizargrieziena brūces parasti sadzīst pirmo 10 pēcdzemdību dienu laikā. 2 nedēļu laikā samazinās arī pēcdzemdību izdalījumi.

Vēlais pēcdzemdību periods no 11. līdz 42.dienai

Vēlajā pēcdzemdību periodā ķermenis palēnām sāk atgriezties pirmsgrūtniecības formā. Zīdīšanas un saražotā piena apjoms ir normalizējies (no 3.nedēļas krūts ražo ūdeņaini zilgano "nobriedušo mātes pienu"), dzemde atgūst savu sākotnējo izmēru, dzemdību brūces pilnībā sadzīijušas, smērējumi ir brūngandzelteni (pēc 2.nedēļas), pēc tam bālgani (pēc 3.nedēļas), līdz pilnībā pazūd no 4. līdz 6.nedēļai.

Vēlajā pēcdzemdību periodā ir ieteicams veikt īpašus atveseļošanās vingrinājumus, kas stiprina audus un iegurņa pamatni. Nopietna sportošana gan vēl nav atļauta. Vēlais pēcdzemdību periods beidzas pēc 6. nedēļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!