Neveiksmīga grūtniecība sievietei ir liels pārdzīvojums, it sevišķi – ja augļa attīstība apstājusies grūtniecei pašai nezinot un nemanot. Ko īsti nozīmē diagnoze – missed jeb nenoticis aborts? Kāda atšķirība starp spontānu un nenotikuši abortu un kādēļ tie notiek.

Skaidro VC4 ginekoloģe, dzemdību speciāliste Diāna Strauberga

Kas ir missed jeb nenoticis aborts

Missed jeb nenoticis aborts pēc būtības ir tas pats, kas spontāns aborts – tā ir neveiksmīgi beigusies grūtniecība. Galvenā atšķirība starp abiem aborta veidiem – spontānajam abortam ir raksturīga daļēja vai pilnīga augļa olas izstumšana no dzemdes, savukārt, nenotikuša jeb missed aborta gadījumā augļa attīstība ir apstājusies, bet augļa ola no dzemdes izstumta netiek.

Tātad gan spontānā, gan missed aborta pamatideja ir viena, bet atšķirībā no spontānā aborta, kam raksturīgas sāpes vēdera lejasdaļā, asiņošana un augļa oliņas izstumšana no dzemdes, missed abortu pati grūtniece bieži vien nevar diagnosticēt. Ir gadījumi, kad, apstājoties grūtniecībai, parādās velkoša sajūta vēdera lejasdaļā un smērējoši izdalījumi, daļai grūtnieču izzūd subjektīvie grūtniecības simptomi – nepalielinās krūšu dziedzeri, izzūd sliktā dūša, nepalielinās vēdera apjoms. Tomēr parasti sūdzību nav un missed aborta faktu pamana tikai ultrasonogrāfijā, redzot, ka auglim nav sirdsdarbības un tas savā attīstībā ir apstājies. Nenotikušu abortu var diagnosticēt gan ginekoloģiskā pārbaudē – konstatējot ka dzemdes lielums neatbilst grūtniecības laikam, gan salīdzinot hormona HCG rādītājus, kā arī ultrasonogrāfijā – konstatējot augļa izmēra neatbilstību grūtniecības laikam un sirdspukstu neesamību. Šaubu gadījumā galējā diagnoze tiek noteikta tikai pēc atkārtotas pārbaudes. Uzzinot par missed aborta faktu, grūtnieces parasti ļoti pārdzīvo, kā arī baidās no iespējamām sekām un asins saindēšanās. Protams, ja grūtniecības laiks ir liels un bojā gājušā augļa daļas dzemdes dobumā atrodas ilgu laiku, sievietei var rasties vispārējas veselības problēmas, bet agrīnā grūtniecības laikā par asins saindēšanos šajā gadījumā nebūtu jāuztraucas.

Dzemdes tīrīšana vai augļa uzsūkšanās

Kādēļ dažos gadījumos ārsti pēc spontānā vai missed aborta nosūta uz dzemdes tīrīšanu, bet citos gadījumos saka, ka sākusies "augļa uzsūkšanās" un procesam ļauj notikt dabiski? Un – kas tas par procesu, ko sauc par "augļa uzsūkšanos"? Grūtniecības laikā dzemtes dobumā, gļotādā ir ieligzdojusies augļa oliņa, kas ar katru dienu aug lielāka, un šajā oliņā šķidrumā iekšā peld embrijs. Ja augļa attīstība apstājas, bet nenotiek spontānais aborts, pamazām augļa oliņas šķidrā daļa – augļa ūdens, uzsūcas, bet tas nenozīmē, ka arī pats auglis būtu pazudis vai uzsūcies. Piemēram, ja ultrasonogrāfijā redzam, ka auglis, kuram bija jābūt 12 nedēļu izmērā, ir 7 nedēļu izmērā, varam secināt, ka grūtniecība ir apstājusies, augļa oliņa ir sarukusi, jo sākusies augļa oliņas šķidruma uzsūkšanās.

Process, ko tautā sauc par "augļa uzsūkšanos" ir šī augļa ūdens uzsūkšanās, jo pats auglis nevar uzsūkties – parasti tas iztīrās no dzemdes ar menstruācijām līdzīgu asiņošanu. Ārsta nozīmētā terapija missed vai spontānā aborta gadījumā ir atkarīga no tā, kurā laikā grūtniecība apstājusies. Agrāk Latvijas ārstu izmantotā taktika bija – vienmēr veikt dzemdes abrāziju jeb tīrīšanu, tomēr šobrīd aizvien biežāk ķirurģiska iejaukšanās netiek izmantota.

Piemēram, ja grūtniecības laiks ir 4 –5 nedēļas, nereti sievietei pašai sākas asiņošana vai to var izraisīt ar medikamentiem, sekojot līdz, lai ar asiņošanu viss iztīrās. Paralēli ārsti seko līdzi arī HCG rādītājiem asinīs, un, ja tie samazinās, tad tīrīšana nav vajadzīga. Tomēr, ja nenoticis aborts tiek konstatēts grūtniecības 11.–14. nedēļā, kas gan ir ļoti reti, ir skaidrs, ka dabiskā veidā tur nekas neiztīrīsies. Šai sievietei ir nepieciešama dzemdes dobuma tīrīšana un noteikta pretiekaisuma terapija, lai pēc tam varētu veiksmīgi plānot jaunu grūtniecību.

Viens no iemesliem – dabas likumi

Gan spontānais, gan missed aborts ir liels pārdzīvojums. Un, šķiet tikai pašsaprotami, ka pirms jaunas grūtniecības plānošanas, sievietes iegulda visus spēkus, lai saprastu – kāpēc tā notika – un novērstu iespējamos šķēršļus veiksmīgai grūtniecībai. Diemžēl šajās situācijās ārsti visbiežāk var izteikt tikai minējumus, un vidēji 50 % gadījumu jautājums – kāpēc? – paliek bez atbildes.

Ja vien nav acīmredzami ietekmējoši faktori, piemēram, pārslimota gripa, herpes vīruss vai cukura diabēts, konkrētu missed vai spontānā aborta iemeslu nav iespējams pateikt, jo agrīnās grūtniecības stadijās paša augļa analīzes netiek veiktas. Turklāt, fakts, ka spontānais vai missed aborts var gadīties arī pilnīgi veseliem pāriem ar rūpīgi plānotu grūtniecību, bez kādiem grūtniecību traucējošiem faktoriem, liek domāt, ka grūtniecības veiksmes vai neveiksmes vada dabas likumi.

Stāsta D.Strauberga: "Es teiktu, ka tā ir dabīgā atlase. Mēs esam nākuši no dabas, un jārēķinās, ka arī sievietes grūtniecības lietās pastāv dabas likumi. Ja grūtniecība ir ģenētiski nekvalitatīva – kaut kas nepareizi ar hromosomām vai šūnām – tas nozīmē, ka dabas likumos ir notikusi kļūda un grūtniecība pati dabiski pārtraucas. Reizēm ginekologs pat nepaspēj neko izmeklēt vai pateikt, kad jau ir sākusies dabiskā attīrīšanās – asiņošana, un ārsts var tikai pabeigt dabas iesākto procesu, lai neveidotos nekādas komplikācijas. Protams, sievietei tas ir negatīvs notikums un liels pārdzīvojums, bet no medicīniskā viedokļa – tas var gadīties katrai. Tādēļ pēc pirmās neizdevušās grūtniecības, ginekologi neveic papildus izmeklējumus, pēc otrās – skatās pēc situācijas un veic dažas nepieciešamās analīzes. Bet, ja ir trešais spontānais vai missed aborts pēc kārtas, tas var būt "ieraduma aborts" un šīs sievietes tiek izmeklētas ļoti rūpīgi, veicot dažādas specifiskas analīzes un pārbaudes.

Neizdevušās grūtniecības medicīniskie iemesli

Kā skaidro D. Strauberga, pastāv vairākas lielas iemeslu grupas, kas var izraisīt spontāno vai missed abortu. Pirmā grupa ir mātes jeb sievietes faktori.

Šajā grupā ietilpst jebkuras endokrīnās saslimšanas (vielmaiņas saslimšanas, cukura diabēts), smagas un hroniskas terapeitiskas saslimšanas, akūtas slimības grūtniecības laikā (piemēram, vīrusa infekciju slimības), dažādas infekcijas (īpaši STS), kā arī ginekoloģiskas problēmas (piemēram, dzemdes dobuma attīstības anomālijas).

Īpaši svarīga ir asins koagulācijas sistēma – asins teces un reces sistēma. Bieži vien ir situācija, ka sievietei ikdienā nav nekādu traucējumu un viņa jūtas pilnīgi vesela, bet, iestājoties grūtniecībai, sīkajos asinsvadiņos rodas sīki trombi, kā rezultātā grūtniecība aiziet bojā. Ļoti nopietns pārkāpums grūtniecības laikā ir arī smēķēšana, kas ne tikai pasliktina dzimumšūnu kvalitāti, bet arī visu organisma mikrocirkulāciju. Tāpat, spontāno vai missed abortu var izraisīt arī dažādi vīrieša faktori.

Stāsta D.Strauberga: "Jāsaprot, ka ne tikai sievietes var būt vainīgas pie grūtniecības sarežģījumiem, tikpat labi spontāno vai missed abortu var izraisīt dažādi vīrieša faktori. Savulaik, mums mācīja, ka tieši missed abortu gadījumā, ir liela varbūtība, ka iemesls ir nekvalitatīva vīrieša sperma. Un šajā sakarā vēlos uzsvērt, ka mūsdienās ārkārtīgi ir pasliktinājušies vīriešu spermas rādītāji, attiecīgi – ja vīrieša spermatozoīds un dzimumšūna nav kvalitatīva, tad grūtniecībai var nebūt laba rezultāta."

Cita faktoru grupa, kas var izraisīt spontāno vai missed abortu, ir ārējie faktori – dažādas nemanāmas fizikāli ķīmiskas ietekmes, piemēram, starojumi, kā arī dažādas ķīmiskas vielas, pārmērīga un nepareiza medikamentu lietošana, nekvalitatīva pārtika, darbs kaitīgos apstākļos, darbs, kas saistīts ar jonizējošo starojumu. Tomēr lielāko daļu missed un spontāno abortu izraisa dabas jeb paša augļa ģenētiskie faktori, kad auglim rodas kādas attīstības anomālijas, kuru rezultātā grūtniecība apstājas un auglis iet bojā.

Vai neizdevušās grūtniecības kļūst aizvien biežāka parādība?

"Ja skatāmies pēc statistikas, tad kopumā missed abortu skaits manas darba pieredzes laikā ir pieaudzis, bet es to skaidrotu tikai ar tehnoloģiju radītajām iespējām noteikt šo diagnozi. Kopumā – spontāno un missed abortu skaits nav palielinājies, agrāk mēs vienkārši to nezinājām, jo nebija pieejama sonogrāfija."

Vai missed un spontānie aborti ir raksturīgi tieši pirmajai grūtniecībai?

"Atbilde ir – nē. Ir sievietes, kurām pirmā grūtniecība ir beigusies ar spontāno abortu, tad seko veiksmīga grūtniecība un dzemdības, tad atkal – spontānais aborts, un pēc tam – otrais bērniņš. Tāda likuma, ka tieši pirmā grūtniecība būtu lemta neveiksmei, nav."

Cik ilgi jāgaida, lai varētu plānot jaunu grūtniecību?

"Pēc spontānā vai missed aborta, ja vien sievietei nerodas pārāk lielas bailes no jaunas grūtniecības un neveiksmes, parasti viņa jūt nepieciešamību palikt stāvoklī pēc iespējas ātrāk. Tomēr es ieteiktu nogaidīt. Nevajag gaidīt ne gadu, ne divus, pietiek ar sešiem mēnešiem, kas ir tieši tas laiks, kurā organisms atgriežas savā funkcionālajā un fizioloģiskajā izejas punktā. Ārstu pieredzes ir dažādas, un, protams, ja sieviete paliek stāvoklī agrāk – neviens nepārmetīs, tomēr pieredze rāda, ka optimālais laiks, ko vajadzētu nogaidīt pēc spontānā vai missed aborta, ir seši mēneši."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!