Pirmo zobiņu parādīšanās ir liels pārdzīvojums gan vecākiem, gan pašiem bērniem. Šajā rakstā uzzināsiet, kā notiek pirmo zobiņu augšana, kā palīdzēt mazināt zobu šķilšanās sāpes un kā tos kopt.

Ir gadījumi, kad jaundzimušais jau piedzimst ar maziem peļu zobiņiem, bet parasti tomēr pirmie piena zobiņi apakšžoklī izlien 6 – 8 mēnešos.
Nākamie ir augšējie divi zobi, tad seko arī pa labi un pa kreisi esošie zobi. Līdz pirmajai dzimšanas dienai lielākajai daļai bērnu ir izlīduši astoņi priekšzobi. Pusgadu vēlāk izaug arī priekšējie dzerokļi, tad seko acu zobi un aizmugurējie dzerokļi. Līdz trīs gadu vecumam visiem piena zobiņiem vajadzētu būt jau iznākušiem. Kopā bērnam ir 20 piena zobi – 10 augšžoklī un 10 apakšžoklī.

Simptomi, kas liecina par zobu nākšanu

Dažreiz bērniem un vecākiem paveicas un zobi izaug gandrīz nemanāmi, bet citi tiek pie visa nepatikšanu komplekta - mazuļiem pasliktinās ēstgriba, paliek sarkani vaidziņi, viņi raud un slikti guļ. Lai mazinātu smaganu sāpes, bērniņi gan savas dūrītes, gan visu, kas gadās pa rokai, bāž mutē un siekalojas.

Dažiem mazuļiem sākas caureja, iekaist dibentiņš, uz ādas rodas izsitumi, var būt drudzis vai iesnas. Šādā situācijā tās ir novājinātās imūnsistēmas blakusparādības.

Kā palīdzēt zobiņiem ātrāk izšķilties

  • Kaut kas auksts un ciets košļāšanai palīdz samazināt sāpju sajūtu smaganām. Ļoti labi noder arī tikko no ledusskapja izņemtie burkānu, kolrābju un ābolu gabaliņi;
  • Ļoti maigi pamasējiet mazuļa kāju pirkstiņus, jo tur atrodas refleksu zonas, kas spēj mazināt sāpes smaganās;
  • Ar vates kociņiem viegli noklājiet smaganas ar kumelīšu vai salvijas tēju, vai to atšķaidītām tinktūrām.
  • Drudža, nemiera, raudāšanas, caurejas gadījumā bērniņam var homeopātisku preparātu "Dentokind", kura sastāvā ir aktīvās vielas Chamomilla D6 vai D12.

Pirmo zobiņu kopšana

Tiklīdz ir parādījušies pirmie zobiņi, tos ir jātīra.  Sākumā pietiek, ja tos tīra rītos un vakaros ar aptiekā nopērkamām īpašām uz pirkstu uzbāžamām zobu birstītēm. Šī nelielā procedūra nodrošina gan zobu tīrīšanu, gan lielisku smaganu masāžu.

Kad bērns var tīrīt zobiņus pats, var uzreiz izmantot pareizo zobu birsti (to parasti dara, kad jau ir divi zobiņi). Vislabākās zobu birstes mazuļiem ir ar mazu galviņu un īsiem un ļoti mīkstiem sariņiem.

Kad visi piena zobiņi ir jau izšķīlušies, var mācīt tīrīt zobiņus ar zobu birsti, kurai ir garāki sariņi, iegarena galviņa un bērna rociņai ērts kāts.

Tas padarīs zobu tīrīšanu patīkamāku! 

• Rādiet piemēru! Bērns mācās, atdarinot savus vecākus!
• Padariet zobu tīrīšanu par jauku ikdienas rituālu. Tā bērns ātri vien iemācīsies to darīt patstāvīgi!
• Padariet zobu tīrīšanas procesu par spēli! Apgūstiet dažus trikus, ja bērns negrib vērt vaļā muti. Piemēram, sakiet "āāāā"', tad arī bērna mute automātiski atvērsies. Vai arī lieciet bērnam smieties, un kamēr mute ir vaļā, ātri vien tīriet viņa zobiņus.
• No viena gada vecuma likt dzert no glāzes vai tasītes nevis no pudelītes.
• Ēst mazāk saldu un skābu produktu! Turklāt tas nav atkarīgs no apēstā daudzuma, bet gan no biežuma. 

Ja mazulim attiecīgajā vecumā zobu ir mazāk nekā vajadzētu būt, jānoskaidro, kādu iemeslu dēļ ir aizkavējusies kāda zobiņa šķilšanās un vai vispār ir šo zobiņu aizmetņi. Novēlotu zobu šķilšanos var novērot bērniem, kuriem ir kādi augšanas traucējumi.

12 mēnešos bērnam var jau būt izšķīlušies pirmie 4 zobi, taču ne mazums gadījumu, kad zobu sķilšanās vēl nav sākusies.  Visi 20 primārie zobi parādās līdz trīs gadu vecumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!