Visi zīdaiņi piedzimst ar bedrīti galviņas vidusdaļā – tā saucamo avotiņu. Jaunajiem vecākiem parasti ir bail pieskarties maigajai, pulsējošajai ādas virsmai.Rombveidīgo atvērumu, kas parasti ir 2x2 cm liels, var ļoti labi sataustīt un sajust, jo zem tā pulsē asinis. Patiesībā šī bedrīte ir tikai viena no sešiem avotiņiem. Vēl viens mazs, trijstūrveidīgs avotiņš atrodas pakausī un četri niecīgi, tik tikko jūtami deniņu rajonā un vēl viens - pakausī.

Avotiņš palīdz dzemdību laikā

Vairākas kaulu plātnes veido bērniņa galvaskausu, starp plātnēm veidojas šīs iedobītes, ko sauc arī par avotiņiem. Pilnībā plātnes saaug tikai vairāku gadu laikā, bet vismobilākās tās ir tieši dzemdību laikā.

Kad cilvēki evolūcijas gaitā iemācījās staigāt, vienlaicīgi samazinājās arī viņu iegurnis, jo tikai tas padarīja iespējamu staigāšanu vertikāli. Iegurņa sašaurināšanās nozīmēja arī to, ka dzemdību laikā bērniem būs jānāk pasaulē pa krietni šaurākiem dzemdību ceļiem. Tāpēc daba veica vēl vienu gudru soli – tā izveidoja bērna galvā avotiņus, pateicoties kuriem, bērniņa galva ir ļoti elastīga un spējīga pielāgoties.

Dzemdību laikā šīs galvaskausa plātnes var sabīdīties tuvāk viena otrai, dažreiz tās var arī pārklāties un tādā veidā palīdzēt bērniņam nākt pasaulē pa šauro dzemdību kanālu.

Pēc dzemdībām dažu jaundzimušo galviņa var ieņemt visai dīvainu formu, piemēram, izskatīties spica vai pat mazliet šķība, bet satraukties nevajag. Jau pēc dažām dienām galviņa ieņem normālu formu, jo plātnes sabīdās tieši tā, kā tām jāstāv.

Avotiņiem ir vēl divi svarīgi uzdevumi - tie nodrošina ātru asinsspiediena izlīdzināšanos galvā un palīdz smadzenēm netraucēti augt, ļaujot palielināties galvaskausa izmēram.

Sākot ar sesto dzīves nedēļu, avotiņi sāk vērties ciet. Mazie avotiņi pakausī un sānos pirmā dzīves gadiņa laikā aizveras pilnībā, bet lielais avotiņš virs pieres aizveras tikai 2 gadu vecumā, bet gadās izņēmumi – citiem avotiņi ir ciet jau gada vecumā, citiem – tikai trijos gados. Pilnībā galvaskausa plātnes saaug kopā tikai pēc 20 gadu vecuma Ja avotiņi aizaug ļoti ātri – pirmajos dzīves mēnešos, tas smadzenēm nav vietas augšanai un šo slimību sauc par kraniostenozi, ko smagākos gadījumos ārstē ķirurģiski.

Jūtīgs, bet ne neaizsargāts

Neskatoties uz to, ka ar zīdaiņa galviņu jāapejas uzmanīgi, tomēr gluži trausla ola tā nav. Neaizauguši avotiņi nerada paaugstinātu savainojumu risku, jo biezā galvas āda un smadzeņu apvalki rūpējas par pietiekamu smadzeņu aizsardzību līdz brīdim, kas avotiņi ir aizvērušies un pārklājušies ar saistaudiem un skrimšļaudiem.

Par ko signalizē izmaiņas

Ja avotiņš slēdzas pārāk vēlu, tas var liecināt par kalcija un D vitamīna trūkumu bērna uzturā.

Kopumā avotiņš ārstiem ir labs veids, kā diagnosticēt bērna veselības stāvokli. Ja avotiņi ir pārāk lieli, tad tas var norādīt uz endokrīnās sistēmas problēmām, Dauna sindromu, vielmaiņas problēmām, tie ir lielāki arī priekšlaicīgi dzimušiem bērniem.

Savukārt, ja avotiņš ir iekritis laikā, kad mazulis ir guļus, tas var liecināt par šķidruma trūkumu organismā. Ja avotiņš ir pietūcis, tad jānoskaidro, kādos apstākļos tas noticis. Ja pēc ilgstošas raudāšanas, tad tā ir normāla parādība, bet ja visu laiku, tad jākonsultējas ar ārstu, iespējams, ka galvaskausā ir paaugstināts asinsspiediens. Ar ārstu konsultējieties arī tad, ja avotiņš ir pietūcis pēc galvas sasišanas, augstas temperatūras, paaugstinātas nervozitātes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!