Foto: PantherMedia/Scanpix
Vai ir gadījusies situācija, kad mazulis, kas īsti neprot vēl runāt un pastāstīt, kā jūtas, kliedz vairākas stundas no vietas, bet vecāki nezina, kas par vainu un kā palīdzēt? Iespējams, ka iemesls ir vienas no nepatīkamākajām un grūtāk paciešamajām sāpēm - ausu sāpes. Divas trešdaļas bērnu līdz trīs gadu vecumam piedzīvo ausu sāpes, bet pats jūtīgākais "ausu vecums" ir no sešiem mēnešiem līdz diviem gadiem.

Kā zināt, kad mazulim vajadzīga LOR konsultācija un iespējams arī plašāki izmeklējumi? Stāsta veselības klīnikas "Premium Medical" otorinolaringologs Gunta Sumeraga.


Zīdainītis ziņo ar kustībām

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kamēr bērniņš ir pavisam mazs un nespēj par sāpēm un savām sajūtām pastāstīt, vecākiem noteikti jāpievērš uzmanība, ja zīdainis plēš austiņu, biežāk to aiztiek vai kasa. Dažkārt varbūt purina galvu, mēģina berzēt vai pat sist galvas vienu pusi pret gultas malu vai sienu.

Par auss sāpēm var liecināt bērna raudāšana bez acīmredzama iemesla. Dažkārt mazulis raud, kad uzspiež zem auss ļipiņas. Ja ir problēmas ar austiņu, bērniņš neļauj to aiztikt pat mammai un  mēģina grūst mammas roku prom. Var pasliktināties apetīte. Mazulis grib ēst, taču sākot zīst krūti, apstājas un raud. Pie LOR noteikti jāvēršas, ja ir izdalījumi no auss ejas.

Kaut vai nedaudz - tikai piliena traips uz spilventiņa. Nevajag pieļaut, ka bez ārsta apskates mazulim ir iesnas ilgāk par nedēļu. Uzmanība jāpievērš situācijās, ja bērns nesatrūkstas no pēkšņām skaņām. Tas var liecināt par iespējamo dzirdes pasliktināšanos. 

Pirmskolas vecuma pazīme - dzirdes pasliktināšanās

Foto: PantherMedia/Scanpix


Šobrīd ārā mānīgais laiks dara savu - bērni ārā spēlējas, sakarst un ir tik liela vēlēšanās noņemt cepurīti kaut uz īsu brīdi. Straujas temperatūras svārstības ir īpaši bīstamas, jo tā ir vegli tikt pie ausu vai kakla iekaisumiem.

Pievērsiet uzmanību, ja pirmsskolas vecuma bērns bieži pārjautā "Ko tu teici?" Īpaši, ja piedāvājat kādu viņa iecienīto kārumu, bet bērns to nedzird, vai ja iemīļoto multfilmu vai mūziku grib klausīties skaļāk kā parasti. Kamēr vēl mazulis nemāk pateikt par savām sajūtām, ausu problēmu gadījumos viņš reizēm purina galvu, kasa vai plēš ausi.

Noteikti LOR speciālistam jāizmeklē bērns, ja ir izdalījumi no auss, pat ja auss nesāp un nav temperatūras un arī tad, ja tās ir tikai dažas piles naktī uz spilvena.

Laikā, kad bērniņš mācās runāt, pievērsiet uzmanību, ja nepareizi tiek izrunāti vārdi, kuros ir "klusās" skaņas - p, t, s, f.

Par ausu problēmu var liecināt arī dažas citas pazīmes, piemēram, atkārtota deguna asiņošana; Pastāvīgs balss aizsmakums, kurš nepāriet pēc vīrusa saslimšanas, turklāt ar tendenci pastiprināties.

Pirmsskolas vecuma bērniem iesnas var ilgt pat divas nedēļas, bet ja ilgāk, LOR konsultācija ir obligāta. Ārstam jāizmeklē bērns arī tad, ja viņš pastāvīgi elpo tikai caur muti un tas nav saistīts ar kādu akūtu saslimšanu.

Skolas vecuma bērnam pasliktinās sekmes

Foto: PantherMedia/Scanpix


Arī skolas vecuma bērni ne vienmēr spēj vecākiem skaidri raksturot savas sajūtas. Turklāt iekaisusi auss dažreiz var nesāpēt tik stipri, lai par to stāstītu vecākiem.

Vecākiem jāpievērš uzmanība, ja bērns bieži pārprasa citu teikto, ja televizoru vai mūziku grib klausīties ļoti skaļi. Noteikti pavērojiet bērna sekmes - vai priekšmetos, kur jābūt labai dzirdei (svešvaloda, mūzika) tās krasi neatšķiras no sekmēm citos priekšmetos, piemēram, matemātikā.

LOR konsultācija būtu vajadzīga arī tad, ja zobārsts atzīmē nepareiza sakodiena veidošanos, ja bērns elpo caur muti, ja ir atkārtota deguna asiņošana. Noteikti bez ievērības nedrīkst atstāt ilgāk par divām nedēļām ilgušas iesnas. Ja ausīs ir kādi trokšņi, džinkstēšana vai bērns saka, ka viņš ar vienu ausi kaut kā savādāk dzird, bet citu sūdzību nav.

Uzmanība bērna veselībai būtu jāpievērš tiem vecākiem, kuri kopā ar bērnu nupat atgriezušies no slēpošanas kalnos. Diemžēl ne viens vien gadījums, kad pēc šādas brīnišķīgas atpūtas, ja nav rūpīgi sargātas ausis un kakls, var rasties nopietnas problēmas.

Ausu sāpju ārstēšana

Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijā visizplatītākais ausu sāpju ārstēšanas veids ir antibiotiku kurss, tomēr pasaulē vidusauss iekaisums sākuma stadijā veiksmīgi tiek ārstēts mazāk agresīvām metodēm, liecina Amerikas pediatru asociācijas apkopotie dati asociācijas mājas lapā. Bieži vien ausu sāpes izraisa vīrusi, kuru ar antibiotikām vispār nav ārstējami. Tādā gadījumā tiek ieteikta pretsāpju terapija un ārstētas pirmāmkārtām iesnas. Protams, noskaidrot, vai sāpju izraisītājs ir vīruss vai baktērija, iespējams tikai ar analīzēm, kuras nozīmē ārsts, tāpēc LOR apmeklējums ir obligāts!

Vieglākos gadījumos un nosakot precīzu ausu sāpju iemeslu, iesaka ievērot kompleksu terapiju, kas vērsta uz tūskas noņemšanu deguna un ausu pievadkanālu gļotādā, tādējādi samazinot spiedienu un sāpes vidusauss telpā, stāstīja savulaik izcilais otorinolaringologs Osvalds Plēpis. Tā kā austiņas bieži sāk sāpēt tieši naktī, jo guļus stāvoklī vidusauss telpā vieglāk ir iekļūt iesnu izdalījumiem, tad sāpju samazināšanai iesaka bērniņu guldīt uz tās austiņas, kas nesāp. Tā ir vieglāk sagaidīt rītu, lai dotos pie ārsta.

Protams, ja bērns sūdzas par sāpēm ausīs, tajā pašā vai nākošā dienā jāiet tieši pie LOR speciālista. Nekādā gadījumā līdz LOR apskatei nedrīkst ausi sildīt vai likt tur "ausu puķi" utt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!