Foto: PantherMedia/Scanpix
Lūdzu pastāstiet, kāpēc grūtniecības testi dažreiz uzrāda kļūdainu rezultātu?

Atbild ārste Dina Ceple.

HGT- ir HorionGonodotropīnaTests. Tā ir viela, ko izdala horions, jeb augoša placenta. Mazulītim horions sāk veidoties jau 6. dienā pēc apaugļošanās, un jau desmit diena pēc apaugļošanās tā līmeni iespējams noteikt topošās māmiņas urīnā un asinīs. Nosakot HGT līmeni topošās māmiņas asinīs, kļūdas notiek ļoti, ļoti reti, jo tur HGT līmenis ir vienāds visā diennakts garumā un, ja grūtniecība ir progresējoša, hormons nemitīgi pieaug ne pa dienām, bet pa stundām. Tieši pēc šī līmeņa svārstību līknes mēdz precizēt, vai pie spontāniem abortiem ir vēl nozīme grūtniecību saglabā vai tās progresija jau ir apstājusies. Urīnā HGT līmeni viegli nosaka ar ātrajiem vienreizlietojamajiem un aptiekās nopērkamajiem testiem. Ar tiem tad arī visbiežāk sanāk kļūdas, neskaidrības un neadekvāti interpretēti rezultāti.

Tipiskākie kļūdu iemesli:

  • katrs HGT tests ir veidots ar savu jūtības pakāpi, tādēļ daudziem no tiem rakstīts izmantot tikai rīta urīnu, kurā HGT koncentrācija ir augstāka, jo krājusies visu nakti. Normāli būtu jābūt, ka der jebkurš urīns, šāds tests būtu precīzāks, taču tad tie būtu nesamērīgi dārgi.
  • HGT testiem stingri jāievēro glabāšanas noteikumi. Paciņai jābūt hermētiski noslēgtai, pasargātai pret mitrumu (tādēļ paciņās ir granulas, kas uzsūc mitrumu). Šādi testi ir ērtāki un kvalitatīvāki par vienkāršajiem urīna stripiem. Ja glabāšana notikusi nepareizi, tests kļūst mazāk jūtīgs, un ir iespējami nepareizi rezultāti.
  • tests uzrāda pozitīvu rezultātu tikai tajā brīdī, kad sācis veidoties horions. Tas nozīmē, ka ne ātrāk kā sešas dienas pēc apaugļošanās. Atkarībā no testa jūtības parasti iesaka pārbaudi veikt ne ātrāk kā desmit dienas pēc iespējamās apaugļošanās, kad mazulītis jau meklē vietiņu dzemdes gļotādā, kur implantēties (piestiprināties) un šis viņa izdalītais horiongonodotropīns nonāk saskarē ar māmiņas asinīm un nonāk arī urīnā. Tomēr ir gadījumi, kad apaugļošanās notiek nevis cikla vidū, kā ir parasts uzskatīt, bet gan īsi pirms nākamajām menstruācijām, jo ir notikusi ārpuskārtas ovulācija. Un vērojama sekojoša aina: mēnešreize neiestājas jeb iestājas tāda vārga smērēšanās (var būt gadījumi, kad šī mēnešreize ir gandrīz tāda pati kā parasts, tikai nedaudz īsāka kādas 3-4 dienas, jo hormoni tik ātri nav spējuši pārkārtoties grūtniecībai). HGT tests ne asinīs, ne urīnā grūtniecību neuzrāda, jo vēl nav pagājušas 6 dienas pēc apaugļošanās. Māmiņa domā, ka nav stāvoklī un šīs mēnešreizes uzskata par bijušām un īstām, kā rezultātā nojūk visi aprēķini sakarā ar mazuļa pasaulē nākšanas dienas noteikšanu.


Jāsaka, ka kopumā mazuļi ir daudz gudrāki, nekā mēs domājam, jo ir neskaitāmi gadījumi, kad viņi ir izjokojuši topošos vecākus un ārstus. Dažreiz grūtniecības pazīmes tiek noturētas par nieru kolikām, olnīcu cistām, dzemdes iekaisumiem un klimaksiem. Man liekas, ka viņi vienkārši dažbrīd slēpjas no saviem vecākiem, nojaušot, ka vecākiem varētu būt savas domas par viņu pasaulē nākšanai piemērotu laiku. Un tad, kad mazuļi beidzot ir noticējuši, ka ir drošībā, tad viņi parādās visā savā godībā.

Izmantota informācija no Calis.lv forumos sniegtām atbildēm

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!