Foto: PantherMedia/Scanpix
Mazuļa autiņu saturs pirmā dzīves gada laikā ir viens no rādītājiem, pēc kā nosaka, vai bērniņš aug vesels un jūtas labi. Tāpēc par kakāšanas režīmu un īpatnībām izprasa gan pediatrs, gan arī tas īpaši uztrauc pašus vecākus.

Atkarīgā no barošanas veida un vēdera darbības, fekāliju krāsa var būt sākot no gaiša dzeltenas un līdz pat pilnīgi melnai. Gan krāsa, gan konsistence, gan aromāts kaut ko vēsta.

Cik bieži mazulim ir jākakā?

Mazuļi, kurus baro ar mātes pienu, var piesmērēt autiņbiksītes gan pēc katras ēdienreizes, gan arī reizi piecās dienās. Abas galējības ir uzskatāmas par normālu vēdera izejas izpausmi, apgalvo zīdaiņu vēdera izejas speciālisti. Tomēr ja pirmajās 10 dzīves dienās jaundzimušais nekakā vismaz reizi dienā, tas var liecināt, ka viņš nesaņem pietiekoši daudz piena vai piena maisījuma. Pēc 10 – 14 dzīves dienas par pietiekamu barošanu spriež pēc urinācijas daudzuma. Pēc 6 dzīves nedēļas mazulis jau var sākt kakāt retāk.

Daži mazuļi kakā 4 līdz 5 reizes dienā, bet citi nekakā pat vairākas dienas, jo mammas piens uzsūcas un pārstrādājas daudz vieglāk nekā maisījums.
Ja mazulis ēd piena maisījumu, tad zarnu traktam vajadzētu attīrīties vismaz vienreiz dienā. Ja tas notiek retāk, sākas aizcietējumi.

Kas ir mekonijs?

Jaundzimušā mazuļa pirmo vēdera izeju sauc par mekoniju. Tā ir zaļi - zili melna masa un to ir ļoti grūti notīrāma no mazuļa dibentiņa. Mekonija sastāvā ir viss, ko mazulis ir norijis un sagremojis, atrodoties dzemdē - ādas šūnas, žults, zarnu šūnas un augļūdeņi. Mekonijam nav gandrīz nekādas smakas. Mekonijs ir pilnīgi normāls jaundzimušā mazuļa organisma darbības rezultāts. Tas ir kā signāls, ka mazuļa zarnas darbojas normāli.

Kā mainās jaundzimušā mazuļa vēdera izeja?

3-4 dzīves dienā izkārnījumu krāsa sāk mainīties un kļūst gaišāka. Kad mazulis saņem pirmo pienu - pirmpienu, arī zarnu saturs paliek arvien gaišāks. Sākumā tam ir nedaudz brūnganzaļa nokrāsa, bet ar laiku tā kļūs dzeltenīgāka.

Kā izskatās autiņu saturs bērniem, kurus baro ar krūti?

Krūts pienu ēdošu mazuļu fekāliju konsistence ir bieza, tā ir daļēji pārslaina masa gaiši dzeltenīgā vai sinepju krāsā. Turklāt tai ir salkana smaka. Ja bērniņš ēd mātes pienu, kaka var būt arī nedaudz iezaļgana. Tas saistīts arī ar to, ko ēd mamma.

Bet ja kaka ir ne tikai zaļgana, bet arī putaina, tad tas var liecināt par nepietiekamu barības uzņemšanu, iespējams, ka mātes bērniņš saņem tikai pirmo – šķidrāko, mammas piena porciju, bet netiek līdz treknākajam pienam. Tad ir jāpacenšas krūts izbarot līdz treknajam pienam.
Iemesls var būt arī laktozes (piena cukurs) nepanesamība vai arī zarnu infekcija.

Kā izskatās pudelīšu mazuļu autiņu saturs?

Smaka ir nedaudz skābena, tā ir biezāka nekā krūts piena mazuļiem, un tai ir brūngana nokrāsa. Pudelīšu mazuļiem vēdera izeja ir biežāk nekā krūts piena mazuļiem un ož spēcīgāk.

Kas mainās, kad mazuli sāk piebarot?

Sākot piebarošanu, mainās arī kakas izskats un sastāvs. Burkāni iekrāsos vēdera izeju gaiši oranžā krāsā, sarkanās bietes – sarkanā, mellenes – zilā utt. Arī smaka mainās, jo tikai tagad jūsu mazuļa zarnas sāk visu kārtīgi sagremot. Saldenās smakas laiki nu ir beigušies! Mainās arī vēdera izejas konsistence. Tā kļūst stingrāka, biezāka, tumšāka.
Ar balastvielām bagātus produktus mazuļa zarnas sākotnēji vēl nevar sagremot, tāpēc tie autiņos nonāks nesagremoti. Arī tas ir normāli.

Kā pēc vēdera izejas var noteikt, ka mazulim tiek dotas zāles vai citi preparāti?

Ja mazulis saņem dzelzs preparātus, tad vēdera izeja var būt tumši zaļā vai melnā krāsā. Ja nekādas zāles netiek dotas, tomēr vēdera izeja ir melna, jādodas pie ārsta. Tā var būt viena no iekšējas asiņošanas pazīmēm.

Ja pamperos ir izkārnījumi ar asinīm?

Iemesls var būt alerģija uz piena olbaltumu vai arī bakteriālas infekcijas pazīme.
Ja pamperos ir melni asins punktiņi, tad tie var būt no mammas krūts galiem, kas zīžot, ir savainoti.

Kādas ir caurejas pazīmes?

Caureju noteikt ir viegli - tā ir ļoti šķidra, dažkārt izskatās pēc putām un ir vismaz piecas reizes dienā. Tai ir arī asa smaka. Ja caureja turpinās ilgāk kā 24 stundas, obligāti jāmeklē ārsta padoms, jo ir risks piedzīvot dehidrāciju. Ja pamperos, turklāt, ir arī asinis vai gļotas, ārsta padoms jāmeklē nekavējoties. Bērni, kas ēd mātes pienu, ar caureju mokās retāk, jo mātes piens satur antivielas. Arī caurejas laikā noteikti turpiniet barošanu ar krūti.

Kādas ir aizcietējuma pazīmes?

Ja pamanāt, ka mazulim vēdera izejas sagādā problēmas, bērniņš spiež vai kakājot, raud, tad tā ir aizcietējuma pazīme. Aizcietējuma fekālijas ir cietas un apaļas. Pirmais, ko vajadzētu darīt vecākiem, ir dot vairāk šķidruma mazulim. Ja bērniņu piebaro, tad jādod produkti, kas satur šķiedrvielas un balastvielas, piemēram, aprikožu vai plūmju biezenītis. Bieži aizcietējumus rada banāni.

Kas ir disbakterioze?

Disbakterioze ir zarnu trakta mikrofloras disbalanss, kas var rasties gan no zarnu infekcijas, gan pēc operācijām, gan antibiotiku lietošanas.

Piedzimstot, bērniņa zarnu traktā nav nekādu baktēriju, bet tās pamazām iemitinās, uzņemot pirmpienu, kas ir labākais zarnu trakta iedarbināšanas līdzeklis. Pirmpienā ir antivielas un imunoglobulīns, kas veido tālāko zarnu trakta baktēriju sastāvu. Pirmpienā ir arī laktoferīns - proteīns, kam piemīt vairāki veselību veicinoši efekti tādi kā imunās sistēmas uzlabošana, antioksidantu un pretmikrobu īpašības un dzelzs uzsūkšanās veicināšana.

Zīdainītim normālas mikrofloras izveidošanos traucē nepareiza barošana, tējiņu došana, pārāk strikta sekošana barošanas režīmam, mākslīgā piena maisījuma piedāvāšana un piebarojuma ieviešana pirms 6 mēnešu vecuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!