Foto: PantherMedia/Scanpix
Autiņbiksīšu tests ir viens no drošākajiem veidiem, kā pārliecināties, vai mazulītim pietiek mammas piena. Tas noder gan tad, kad māmiņai liekas, ka piena nepietiek, gan situācijās, kad zīdainītis stundām zīž krūti, gan arī gadījumos, kad bērns nepietiekami ņemas svarā.

Kā veicams tests

Vienu diennakti bērniņam nepiedāvājiet neko citu, izņemto mammas pienu. Nedrīkst dot ne ūdeni, ne tējiņas, ne arī piena maisījumu.

Sagādājiet vienreiz lietojamos paladziņus, kas labi uzsūc urīnu un, kurus sagriežot mazākos gabaliņos, var ērti ielikt bikšelēs. Arī tās jāsagādā šim eksperimentam.

Zīdainītim šajā diennaktī neizmanto pamperus, bet vēro, cik reizes diennakts laikā viņš urinē. Dienā sekot tam, cik bieži pieslapinās autiņš, ir vieglāk, naktī nāksies pārbaudīt autiņus ik pēc kāda laika. Ja ir pacietība, var autiņus vispār nelikt, tikai skaitīt, cik reizes mazulītis pačurā.

Pēc pieslapināto autiņu skaita būs skaidrs, vai mazulim pietiek piena, vai normāli strādā bērniņa nieres un urīnizvadsistēma. Dienas laikā urīnam jābūt caurspīdīgam, no rīta tas var būt dzeltenīgāks un koncentrēts.

  • 1.– 3. dzīves dienā mazuļi čurā vēl samērā maz, t.i. apmēram 2-5 reizes diennaktī.
  • 3. – 6. dzīves dienā - apmēram 4 – 8 reizes diennaktī.
  • 6. – 14. dzīves dienai skaits ir apmēram 12 reizes diennaktī. Zēni čurā ik pēc 10 – 20 minūtēm; meitenes ik pēc 20 – 30 minūtēm.


Parasti pārbaudi veic sākot no 14 dzīves dienas un līdz 6 mēnesim.

Rezultāti:

  • 12 un vairāk slapji autiņi diennaktī - mammas piena pilnībā pietiek, lai turpinātu barot. Mazulis parasti svarā ņemas labi.
  • 8 – 10 urinēšanas reizes diennaktī - pārskaties barošanas režīmu, varbūt jābaro ir biežāk.
  • 6 urinēšanas reizes diennaktī - mātes piena mazulītim nepietiek, ir dehidrācijas risks. Konsultējieties ar pediatru vai zīdīšanas konsultantu. Iespējams, ka būs nepieciešama papildus piebarošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!