Foto: PantherMedia/Scanpix
Nemainīgs režīms un paredzama dienas gaita ir pamatu pamats, lai zīdainītis jutos ikdienā labi. Rutīna, no kuras tik ļoti mēģina izvairīties pieaugušie, ir tieši tas, kas nepieciešams bērnam. Samīļošana, autiņu mainīšana , gulēšana, ēšana … un atkal tas pats, un tā katru dienu.

Rutīna ir drošība

Bērnu audzināšanas eksperte Anna Valgrēna zīdaiņa sajūtas, ja ikdienā nav nekādas rutīnas, salīdzina ar pieaugušā sajūtām, ierodoties strādāt jaunā uzņēmumā, kurā nav nekādu noteikumu, neviens nepaskaidro, kādi ir jauniņā darba pienākumi, kad sākas darba diena, kad ir pusdienaslaiks un kad drīkst doties mājās.

Tāpēc bērniem kopš dzimšanas ir nepieciešamas konkrētas robežas - kad būs gulēšana, kad - ēšana, kad spēlēšanās. Tādā veidā viņš zina: ja notiek viena darbība, sekos nākamā. Viss ir paredzami, tātad droši.

Veids, kā izprast pasauli

Jau dažas dienas pēc dzimšanas bērns sāk izprast pasauli. Viņš meklē kopsakarības starp cēloņiem un sekām, un sāk saprast, kā pasaulē viss darbojas. Tāpēc katra mazuļa pamatvajadzība ir regularitātes dzīves pašā sākumā.

Turklāt rutīna dod priekšrocības gan bērnam, gan vecākiem. Mazulim nevajag patērēt enerģiju tam, lai katru dienu no jauna veidotu savu pasauli, tāpēc viņš var izmantot savu garīgo kapacitāti turpmākai attīstībai.
Arī vecāki jutīsies brīvāk, jo mamma, kas dzīvo pēc iepriekš noteikta grafika, zina, kad bērniņš gribēs gulēt un kad – celsies, kad atradīsies brīvs brīdis sev.

Kā izveidot strukturētu ikdienu

Kārtīgi pavērojiet savu mazuli pāris dienas. Jau pēc neilga laika jūs atpazīsiet viņa balss intensitāti un raudāšanas intonāciju, varēsiet noteikt, kad mazais ir noguris, izsalcis vai garlaikots. Attiecīgi piemērojiet režīma grafiku mazuļa vajadzībām.

Ideāli būtu, ja dienas rutīnas svarīgākajiem notikumiem ieviešat rituālus, piemēram, dienu sākam ar autiņu mainīšanu, pēc tam diena sadalās starp ēdienreizēm, diendusām un rotaļu laikiem, un vēl kādu autiņu mainīšanas reizi, līdz pienāk dienas beigas.

Aizmigšanas rituāls

Ja mazulis grib gulēt, aizvelciet aizkarus, ieslēdziet patīkamu fona skaņu, ja tā palīdz iemigt un parūpējieties par to, lai mazulis iemigtu savā gultiņā vai jūtu rokās –  ikreiz nemainot veidu, kā viņš iemieg. Neatkarīgi no midzināšanas veida, nemainiet rituāla kārtību. Saglabājiet izvēlēto kārtību. Jau pēc dažām dienām mazulis sapratīs – aizkari vai žalūzijas tiek aizvērtas, jo drīz vajadzēs iet gulēt.

Dažreiz mazajiem ir vajadzīga palīdzība, lai atšķirtu dienu no nakts. Dienas miega laikā istabu nevajag pilnībā aptumšot, lai diennakts laiki nesajuktu. Nav arī visā mājā jānodrošina pilnīgs klusums, jo pārējie ģimenes locekļi taču gulēt neiet.

Turpretim naktī uzmaniet, lai viss būtu mierīgi arī tad, ja mazulim vajag mainīt autiņus. Pēc iespējas mazāk trokšņu, skaņu, sarunu.

Ēšanas rituāls

Izvēlēties klusu mūziku fonā un konkrētu vietu, kur jūs varētu zīdīt vai barot ar pudelīti. Bērns diezgan ātri pamanīs, ka notiek gatavošanās ēšanai un jau sāks gatavoties patīkamajam brīdim.

Daži jaundzimušie sākumā paēd vienu, divus malkus un atkal iemieg. Tādā veidā ēdienreizes izstiepjas. Lai no tā izvairītos, pamodiniet savu mazuli un iedrošiniet viņu kārtīgi paēst. Ēdienreizei nevajadzētu būt garākai par 20 līdz 30 minūtēm.

Angļu vecmāte Treisija Hoga, pazīstama arī kā "mazuļu vārdotāja", iesaka vecākiem – lai padarītu rutīnu vēl skaidrāku, komentējiet visu, ko jūs darāt ar savu bērnu. Tas izklausās tā: "Tagad es tevi izcelšu no gultiņas!", "Nāc nu, es tev nomainīšu autiņus!", "Tagad es pārvelku tavu krekliņu" utt.

Ja pat mazulis vēl nesaprot jūsu teikto, viņš pēc kāda laika sapratīs, kas notiks, tikai pēc tā, kā jūs runājat. Tiklīdz mazulis būs pieradis pie konkrēta dienas plāna, arī vecāki sajutīs, ka ikdiena ir palikusi mierīgāka.

Nekādu stingru noteikumu

Protams,  ikdienas rutīnu var mainīt. Piemēram, ja vēlaties, lai bērns beidzot sāktu gulēt savā istabā, nevis kā līdz šim – vecāku gultā, tad mainiet iemigšanas rituālu. Taču rēķinieties ar to, ka ikkatra pārmaiņa tiks uztverta ar nemieru, mazais biežāk raudās. Tas var ilgt vismaz nedēļu, līdz bērniņš ir pieradis pie jaunajiem noteikumiem.

Dažreiz mazulis pats dod ziņu, ka ir nepieciešamas izmaiņas ikdienas rutīnā. Viņš paliek niķīgāks, sāk sliktāk ēst un gulēt. Eksperti atzīst, ka šāda izturēšanas ir raksturīga tieši lieliem lēcieniem attīstībā. Palīdz divas lietas - priecāties, ka jūsu bērns ir sasniedzis jaunu attīstības līmeni, un kopīgi atrast un izveidot jauno dienas plānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!